Penicillium camemberti (candidum) is een witte schimmel, kenmerkend voor witschimmelkazen als camembert en brie. Deze schimmel is zowel te gebruiken voor kazen gemaakt van melk als voor vegan kazen gemaakt van bijvoorbeeld amandelen of cashewnoten, doordat hij is geproduceerd op een niet zuivel-medium.
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit. Wanneer je de kaas bovenop een ovenschotel strooit, doe je er bijvoorbeeld best een laagje plantaardige room of saus onder.
Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland, en we zijn des te meer fan van deze lekkere plakjes omdat ze in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar zijn. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak.
Als beste plantaardige kazen noemt de klantenclub Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Ze kregen allemaal het hoogste cijfer. Een alternatief voor feta eindigde echter helemaal onderaan. Deze kaas bevat ruim een kwart aan verzadigd vet, veel meer zelfs dan gewone feta.
Kaasvervangers. Veganistische kaas of andere vegan producten kopen, doe je bij een specialist zoals Veggiedeli.
Overige kazen en kaasproducten
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch.
Gewoon brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin brood en volkoren brood passen daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen.
Ze smelten de kazen
Traditionele kaas wordt natuurlijk gemaakt van melk. In melk zitten twee verschillende belangrijke eiwitten: wei-eiwit en caseïne-eiwit. Caseïne zorgt ervoor dat kaas smelt bij verhitting. Maar het komt alleen van nature in dierlijke melk voor, dus niet in vegan kazen.
Lidl verdubbelt het assortiment plantaardige zuivel in de supermarkt. Haverdrinks, vegan kaas en zelfs een plantaardig alternatief voor crème fraîche: het staat allemaal – en voor een bescheiden bedragje – bij de super in de koeling.
De Vegetariërs Bond zocht uit welke Nederlandse kazen geen dierlijk stremsel bevatten: 3 Little Goats. Bastiaansen. Happy Goat.
Is plantaardige kaas gezonder dan gewone kaas? Integendeel! De meeste plantaardige kazen bevatten net zo veel verzadigd vet en zout als gewone kaas, maar geen of nauwelijks eiwit, calcium of vitamine B12. Er staat geen enkele plantaardige kaasvervanger in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Plantaardige yoghurt is misschien wel een van de meest toegankelijke vegan alternatieven die er zijn. In elke supermarkt vind je tegenwoordig alternatieven voor yoghurt in verschillende smaken. De meeste yoghurts zijn gemaakt op basis van soja, maar ook yoghurt op basis van kokos of amandel is vlot te verkrijgen.
Mozzarella is een kaassoort die in flink wat recepten terug te vinden is. Wanneer je veganistisch eet, laat je alle dierlijke kaassoorten links liggen en het is fijn om een idee te hebben hoe je deze kaassoorten te vervangen.
Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
Dit klinkt misschien lekker exotisch, maar is eigenlijk gewoon het sap uit je blik kikkererwten. Niks geks aan hoor, want dit vocht is namelijk de perfecte vervanger voor eiwit en je kan er de lekkerste recepten vegan door maken. Denk maar eens aan eiwitschuim (meringues) of chocolademousse.
Ook hier vind je een ruim aanbod aan vegan producten. Lekkere dropjes, vegan schnitzels, biologische bitterballen en verrukkelijke turkse pizza's. Ga zelf langs en probeer al het lekkers uit!
Parmezaanse kaas
En dat is met stremsel gemaakt van de maag van kalfjes. Niet alleen Parmezaanse kaas, maar ook vele andere kazen worden gemaakt met dierlijk stremsel. Gelukkig bestaat er ook niet-dierlijk stremsel en is een vegetarisch kaasje dus ook gewoon verkrijgbaar.
Een hele verpakking met plakjes vegan kaas is lastig in gebruik. Je kunt het bijvoorbeeld in een bewaardoos doen. Je kunt plakjes kaas bijvoorbeeld ook invriezen.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Pindakaas en andere notenpasta's zijn eigenlijk ook altijd vegan en wij hebben vaak meerdere soorten in de keukenkast staan. Je kunt gaan voor een klassieke, smeuïge pot pindakaas, een met extra stukjes pinda of een 100% notenpasta waar verder niets aan wordt toegevoegd.
Brood = veganistisch
Je stond er misschien nog niet bij stil, maar de meeste broodsoorten zijn al vegan. Zo bestaat een standaard brood uit 4 basis ingrediënten: meel, water, zout en gist (of desem). Dat zijn 4 ingrediënten die geen dierlijke oorsprong hebben.
Omdat wijn gemaakt is van druiven, lijkt het een wat vreemde vraag of wijn vegan is. Dat is het echter zeker niet! De meeste wijnen zijn namelijk NIET vegan. Uitgegiste wijn is troebel, er zweven o.a. miniscule stukjes druivenschil in de wijn, afgestorven gisten en kleurstoffen.