'De tweede generatie' mobiele communicatie, oftewel 2G, is geschikt voor bellen, sms-berichten en soms zelfs mobiel internet.
Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen. In België wordt (door Orange Belgium) het 2G netwerk tot ten minste eind 2028 voortgezet . De exacte uitfaseringsdata van 2G worden later bevestigd.
Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Bij hen kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige 2G telefoon blijven bellen.
Wat is het 2G-netwerk? Het 2G-netwerk bestaat sinds 1999 en is daarmee het oudste van onze huidige netwerken. Over dit netwerk kun je bellen en sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam.
Tot wanneer werkt het 2G-netwerk? Het 2G-netwerk blijft naar verwachting tot ten minste april 2025 operationeel, zowel als back-up voor spraak- en sms-diensten als voor Internet-of-Things-toepassingen.
Om het helemaal zeker te weten, kun je de handleiding van je toestel erbij pakken, en nakijken welke mobiele netwerken het toestel ondersteunt. Of, als je de handleiding niet meer hebt, kun je Googlen op de specificaties van jouw toestel. Tip: 2G wordt ook wel aangeduid als 'GSM'.
Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland. Maar Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G.
Hoe verschillen 2G en 4G? 4G is een nieuwere generatie van het mobiele netwerk. Een van de verbeteringen is de snelheid van het netwerk. Bij het versturen van berichtjes is de snelheid van het 2G-netwerk ruim voldoende, maar bij het bellen is de 4G variant enkele seconden sneller.
2G of EDGE/GSM: bellen, sms'en en basis surfen. 3G of HSPA/WCDMA: snel mobiel internet waarmee je foto's kunt delen, video's bekijken en mobiele apps downloaden. 3G Dual Carrier of HSPA+: een versnelde versie van 3G, tot 2x sneller dan 3G.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat het toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast is bellen en internetten tegelijkertijd niet meer mogelijk.
Hebt u nog oude telefoons, tablets of andere data apparaten en maakt u enkel gebruik van ons 3G-netwerk? In dat geval kunt u nog tot 31 maart 2022 internetten en bellen over 3G. Belt of internet u daarna nog via het 3G-netwerk, dan valt de verbinding terug naar 2G.
Historisch hebben de laatste twee cellulaire technologieën een levensduur van meer dan tien jaar, van release tot sunset: 2G: 1990-2020, 30 jaar + 3G: 2000-2020, 20 jaar + 4G: 2008+
De huidige status van 3G in Nederland
In Nederland biedt momenteel enkel T-Mobile nog 3G aan, KPN en Vodafone zijn hier al mee gestopt. Naar verwachting zal T-Mobile hier ook snel volgen.
Een gemakkelijke manier om te controleren of jouw toestel geschikt is voor 4G, is door op het scherm van je toestel te kijken. Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt.
Over Simpel
Simpel is in 2007 opgericht door CEO Jasper de Rooij en maakt sinds 2014 als Mobile Virtual Network Operator (MVNO) gebruik van het netwerk van T-Mobile. Simpel verkoopt via haar eigen website sim-only abonnementen en heeft op dit moment circa 1 miljoen klanten. Simpel telt circa 20 medewerkers.
Het signaal van 4G is krachtiger dan dat van 3G. Het gevolg is dat 3G internet soms niet beschikbaar is, waardoor je dan alleen kunt internetten met het langzamere 2G internet. Met 4G internet is de kans kleiner dat je geen of minder goed bereik hebt.
3G-technieken zijn in 2001 ontwikkeld in Japan door 3GPP en voor het eerst in gebruik genomen in Azië rond 2002, gevolgd door de VS. De World Administrative Radio Conference heeft hiervoor het 230 megahertzspectrum vrijgegeven aan 2 gigahertz (GHz) voor 3G-netwerken.
Als je op een plek bent waar heel erg veel mensen tegelijk aanwezig zijn kan de dichtstbijzijnde zendmast overbelast raken. Het komt dan vaak voor dat het toestel van de klant overschakelt naar 3G omdat er dan minder mensen gebruik van maken.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps.
Dit kan je zien in je My Vodafone. Open My Vodafone app en ga naar rekeningen en dan naar de maand welke je de bel tijd wilt zien. En druk dan op bekijk details gebruik. Wil je van de maand januari weten, klik dan in My Vodafone op Tegoed en bekijk onder tegoed opties, je verbruik bekijken.
3G is een vorm van mobiel internet. Hiermee internet je via het netwerk van je mobiele provider. Dit gaat via zendmasten en op deze manier kan je overal in Nederland mobiel internetten.
Met de Google Home-app
Open de Google Home-app . Tik op Wifi . Tik op Internet. Realtime gebruik: Hoeveel data je netwerk momenteel uploadt en downloadt.
De beste smartphone voor senioren van 2023 is de GS5 senior van Gigaset. Deze smartphone is voorzien van speciale software die zich kenmerkt door grote pictogrammen, een eenvoudige menustructuur, naar wens een directe verbinding met het gehoorapparaat en nog veel meer!