Het allergrootste verschil is het percentage in olie. Bij wet is geregeld dat in Nederland mayonaise moet bestaan uit minimaal 70 procent olie en 5 procent eigeel. Fritessaus hoeft niet aan deze eis te voldoen en bevat vaak tussen de 20 en 25 procent olie. Daardoor kun je het ook met aanzienlijk minder eigeel maken.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
water, raapolie, glucosefructosestroop, azijn, maiszetmeel, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), suiker, vrije uitloop eigeel, zout, gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat, aroma, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kleurstof: ...
Frietsaus of Fritessaus bestaat uit ongeveer dezelfde ingrediënten als mayonaise alleen in andere hoeveelheden. Het oliegehalte in frietsaus varieert tussen de 5% en 35%, waar dit bij mayonaise dus minimaal 70% moet zijn. Om tot hetzelfde volume te komen wordt er water toegevoegd.
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Gezondheid
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Remia Fritessaus Classic | Emmer 2,5 L
Remia Fritessaus Classic is de enige echte gele fritessaus met kenmerkend volle en romige smaak. Lekker bij frites en diverse snacks.
Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën. Er zijn veel diverse variaties op het gebied van mayonaise maar ook op het gebied van frietsaus.
Gezonde keuze? Vanwege de kleinere hoeveelheid vet bevat fritessaus ook minder calorieën dan halvanaise. In dit opzicht is fritessaus een gezondere keuze dan halvanaise. Toch is het goed om zo min mogelijk saus te eten, ook van fritessaus als 'gezondere' optie.
Ketchup is dus de gezondste keuze over je patat. Vanwege de suikers kun je de fles beter niet helemaal leeg knijpen, maar het is wel verreweg de minst ongezonde optie.
Een patatje speciaal is patat met mayonaise, curry of ketchup en gesnipperde uien. Daar is weinig twijfel over mogelijk. Maar een patatje oorlog is er in veel varianten.
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Calorieën. Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Wil je zo min mogelijk vetten binnen krijgen wanneer je mayonaise eet dan kun je het beste gaan voor de Heinz Seriously Good mayonaise light óf de Calvé mayonaise licht & romig. Close call. De meeste vetten vind je in de AH Biologisch Halvanaise, waar waarschijnlijk ook het hoge aantal calorieën vandaan komt.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10. Geen enkele mayonaise haalde minder dan 5,9/10.
Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander. Door ketchup krijg je (veel) meer suiker binnen, door mayonaise (veel) verzadigd vet.
Wettelijk is vastgelegd dat mayonaise alleen zo mag worden genoemd als het voor minimaal 70 procent uit olie en minimaal 5 procent eigeel bestaat. Om die reden is fritessaus bedacht. Olie is een duur product en met fritessaus werd er in 1966 een goedkoper alternatief op de markt gebracht.
Aardappelen, niet-gehydrogeneerde plantaardige olie (high oleic zonnebloemolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, high oleic koolzaadolie), (stabilisator) dinatriumdifosfaat, dextrose.
Big Mac fans opgelet: de saus van de McDonald's Big Mac zit in een fles van 500ml en is nu te koop!
Door het smaakpallet van s werelds meest favoriete hamburgers te analyseren en door gebruik te maken van enkel superieure ingredienten, is het saus. guru gelukt om te claimen dat de bigger than mack a bigger, bolder, better tasting hamburger sauce is: meer smaak, meer umami, zonder dollen.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Van België tot Spanje. Zoals gebruikelijk met sterke marktverhalen kloppen ze deels wel en deels niet, zo schrijft Tubantia. Joppiesaus is echt uitgevonden in Glanerbrug (gemeente Enschede), bij Annie's Snackbar. En inderdaad: dat is de eerste cafetaria aan de rechterkant van de Gronausestraat.