De grote vraag blijft: waarom vertrekken zoveel Nederlanders? Op basis van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking en een groep potentiële emigranten blijkt dat de Nederlander die vertrekt vooral op zoek is naar het goede leven: rust, ruimte, natuur en vriendelijke mensen.
„Nederlandse boeren gaan naar het buitenland om uit te breiden en vertrekken hier met veel geld door de verkoop van hun bedrijf en grond. Bovendien is het in Nederland veel duurder dan in de meeste andere landen op de wereld.”
De meeste Nederlanders emigreren vanwege de verharding van de samenleving, het Nederlandse klimaat, de tegenvallende politieke situatie, een beter toekomstperspectief in een ander land, voor werk of vanwege de behoefte aan meer rust en natuur. Hier vind je trouwens vele cijfers over emigreren uit Nederland en België.
Meld vertrek bij gemeente
Doe dit bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u woont. De gemeente zorgt voor uw uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente geeft uw uitschrijving door aan de IND.
In 2021 emigreerden 145 330 mensen, het jaar ervoor waren dat er 152 494.
'Echte Nederlanders'?
Volgens deze definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit 'echte Nederlanders'. Dat zijn ongeveer 348.000 mensen. De overige 98% van de Nederlanders heeft één en meestal meer buitenlandse voorouders.
Wat zijn gevolgen van uitschrijving uit de Basisregistratie Personen? Na uitschrijving uit de Basisregistratie Personen kan (afhankelijk van de situatie en plannen) het recht vervallen op zaken als bijvoorbeeld een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en nabestaandenuitkering (ANW).
Terug naar Nederland: wat moet ik regelen? Hoewel u als oud-Nederlander naar uw geboorteland terugkeert, is er wel veel te regelen. Vaak heeft u geen Nederlandse nationaliteit meer en moet u een verblijfsvergunning aanvragen. Daarnaast is er nog meer te regelen, zoals een bankrekening, een DigID en uw zorgverzekering.
Met een vergunning voor onbepaalde tijd mag u niet meer dan zes maanden aaneengesloten buiten Nederland zijn. Met een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen mag u maximaal zes jaar in een ander EU-land zijn. Buiten de EU mag u maximaal twaalf maanden verblijven.
Door dit van dichtbij mee te maken, krijg je meer begrip en respect voor culturen en mensen. Ook is het de beste manier om een andere taal te leren. Een tijd in het buitenland levert niet alleen mooie herinneringen op. Wat je meemaakt en leert, neem je mee in je dagelijkse leven.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika.
Je leert op jezelf te vertrouwen
Het grootste voordeel van verhuizen, is dat je op jezelf leert te vertrouwen. Een vaste woonplek biedt natuurlijk veel comfort en zekerheid, maar je zult ontdekken dat je geen vaste plek nodig hebt om je gelukkig te voelen. Dit geluk zit namelijk in jezelf.
Uitstoot door landbouw is al gehalveerd sinds 1990
Sinds enkele jaren daalt ook het aantal stuks vee. . En we injecteren de mest in het land, waardoor de uitstoot enorm afneemt.” Tussen 1990 en 2018 is de uitstoot van ammoniak door de landbouw daardoor meer dan gehalveerd, blijkt uit cijfers van het RIVM.
Nee. Het eten komt van boeren en dat hebben we nodig om niet te verhongeren. We zouden alles kunnen importeren maar dan zijn nog steeds (exporterende) boeren nodig, en die zullen er niet voldoende zijn als de enorme export van voedsel vanuit Nederland naar andere landen is weggevallen.
Het is mogelijk dat die grond in gebruik blijft voor de landbouw. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden door een andere veehouderij. Die mag de grond dan niet gebruiken om uit te breiden, maar kan het wel gebruiken zodat hetzelfde aantal dieren op een groter stuk grond kunnen leven.
Als u buiten Nederland woont en werkt, bent u meestal niet meer verplicht verzekerd voor AOW. U bouwt dan dus geen AOW op. In plaats van AOW bouwt u mogelijk pensioen op in het land waar u woont en werkt.
Woont u in Nederland maar wilt u terugkeren naar het land waar u bent geboren? Dan kunt u mogelijk een remigratie-uitkering krijgen. Dat is een maandelijks bedrag om van te leven.
Het CBS schat dat van de 50.000 Nederlanders die emigreert, de helft na een jaar weer terug is.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Als je je vergeet in te schrijven of je niet uitschrijft, riskeer je een boete. Als je dit namelijk niet doet draag je (on)bewust bij aan onjuiste informatie in de BRP. Je bent dit dan ook wettelijk verplicht. Zeker als je een uitkering krijgt is het belangrijk om te zorgen dat je goed ingeschreven staat.
De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.