Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Als er echt veel kritiek is in de relatie en je het niet meer kunt ombuigen naar een goede communicatie, dan is dat een belangrijk signaal. Als je probeert duidelijk te maken aan je partner dat kritiek je pijn doet of je blokkeert, maar er verandert niets, dan is dat een signaal.
Hoe weet u of uw relatie voorbij is? Je voelt je nu verontwaardigd als ze je vragen iets voor hen te doen – hoe klein ook. Je wilt niet dat ze op je leunen als ze hulp nodig hebben. Je wilt dat ze hun problemen zelf oplossen, want jij ziet die problemen niet als iets wat met jou te maken heeft.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Je ziet de tekortkomingen van je partner, en voelt je teleurgesteld of geïrriteerd. Je loopt aan tegen tegengestelde verlangens. Je krijgt ruzie over kleinigheden. Je ziet elkaar minder en weet niet meer precies van elkaar waar je mee bezig bent.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Ze luisteren naar elkaar
"Een van de signalen dat je date een maatje wordt, is als hij of zij echte interesse toont in je leven en naar je luistert als je praat. Ze herinneren zich dingen die je over jezelf hebt verteld."
In een gezonde relatie versterk je elkaar en haal je het beste in de ander naar boven. Bij een slechte relatie gebeurt het tegenovergestelde. De ander triggert jou continu om dingen te doen waar je later spijt van krijgt en tijdens ruzies worden de lelijkste dingen naar elkaar geroepen.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Steeds meer kritiek hebben op elkaar is een van de belangrijkste signalen dat een relatie slechter wordt. Daarbij kun je onderscheid maken tussen kritiek op iemands gedrag ('heb je nou nog steeds niet de garage gebeld? ') en kritiek op de ander als persoon ('jij bent ook altijd zo onbetrouwbaar').
Verdriet heeft vaak een hele concrete oorsprong en is vaak een reactie. Veelvoorkomende oorzaken zijn: Heftige gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of gezinslid, relatieproblemen, problemen met werk of geldproblemen. Een negatief zelfbeeld kan ook leiden tot verdriet.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Ga het gesprek aan, stel vragen en luister oprecht. Als je het kunt regelen is samen een weekend weg helemaal mooi. Dit kan echt verfrissend werken. Soms kan het zijn dat je weer diepe verbondenheid voelt door te knuffelen of seks te hebben, ondanks alle meningsverschillen.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen. Ontdek hoe de ander op dit moment in elkaar steekt.
Als je nog twijfelt of je het met hem moet uitmaken om deze reden, stel jezelf dan de volgende vraag: “Wil ik bij iemand blijven die niet 100% voor mij gaat?” Ik denk dat niemand dit uiteindelijk wil. En dat je beter af bent bij iemand die je op handen draagt.
Je partner raakt je minder aan.
Dit kan een teken zijn dat de verliefdheid over is. Minder interesse in seks, je niet meer even een kus geven of aanraken zijn geen goede tekenen. Toch wijst dit niet onmiddellijk op een serieus probleem.
Neem jezelf serieus als je twijfelt of je nog voldoende liefde voelt voor jouw partner. Neem de tijd om jouw gevoelens te onderzoeken. Bespreek jouw gevoelens met jouw partner. Als je met anderen hierover spreekt, zorg dan deze een onafhankelijke blik hebben.