Een stage kan erg verschillen qua duur. Over het algemeen duurt een stage een aantal maanden. Een afstudeerstage is meestal een maand of 5/ 6. Als je veel weken achter elkaar stage loopt zonder vakanties, geldt er de regel dat je gemiddeld minder uren mag werken.
Een stage heeft geen vaste duur. Het is meestal afhankelijk van de opleiding die je volgt en in welk leerjaar je zit. Zo duurt een stage in het tweede jaar van je opleiding meestal een aantal weken en een afstudeerstage aan het eind van je opleiding vaak een half jaar.
Stage uren
Ook hier is de minimale hoeveelheid afhankelijk van de duur van de opleiding: 1 jarige mbo 2 of mbo 4 specialistenopleiding: minimaal 250 uur per jaar. 2 jarige mbo 2 of mbo 3 opleiding: minimaal 450 uur in totaal. 3 jarige mbo 3 of mbo 4 opleiding: minimaal 900 uur in totaal.
Als je 14 of 15 jaar bent mag je onder voorwaarden stage lopen. Je mag dan maximaal 7 uur per dag werken. En in totaal 35 uur per week. De tijd dat je naar school gaat, telt mee als arbeidstijd.
De meeste hbo opleidingen stellen een stage verplicht, meestal is dat in het derde of vierde jaar. Je loopt dan een half jaar tot een jaar mee in de praktijk. Bij sommige hbo opleidingen, zoals de pabo, lopen studenten al vanaf het eerste jaar stage. Let goed op de begeleiding die je kunt verwachten.
Duurt uw stage één maand of langer? Dan heeft u recht op een stagevergoeding. Sinds 1 januari 2023 bedraagt deze vergoeding voor mbo-, hbo- en wo-studenten 747 euro per maand. Deze stagevergoeding is gebaseerd op een vijfdaagse werkweek, waarbij wordt uitgegaan van 40 uur stage (5 dagen van 8 uur) per week.
Stagevergoeding niet verplicht
Tijdens uw stage is de werkgever wettelijk niet verplicht om u een stagevergoeding te geven. Het mag wel, maar uw werkgever bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag voor een stagevergoeding.
Wanneer je stage loopt krijg je alleen betaald wanneer je werkt. Een stageovereenkomst is namelijk niet hetzelfde als een arbeidscontract. Dit betekent dat wanneer je ziek bent je in principe niet doorbetaald krijgt, tenzij jouw stagebedrijf besluit je wel uit te betalen wanneer je slechts een paar dagen ziek bent.
Er zijn ook nadelen aan het werken met een stagiair: Het begeleiden van een stagiair kost tijd. Gemiddeld gezien zijn stagiaires maar korte tijd beschikbaar. Het betekent dat je er niet op voort kunt bouwen.
Als je de stage niet gehaald hebt, ligt dat vaak aan je stageverslag. Het is de bedoeling dat je in het verslag aantoont dat je jezelf hebt ontwikkeld op vlak van kennis en expertise. Daarbij dien je de koppeling te maken tussen theorie en praktijk.
Studenten hoeven geen kosten te maken voor het volgen van een stage. Alle studenten krijgen al in 2023 een onkostenvergoeding die ten minste alle kosten omvat die een student moet maken om stage te kunnen lopen bij een bedrijf.
Om een MBO-1 diploma te halen, moeten de deelnemers: 400 uur stage hebben gelopen.
Stagevergoeding is loon
En als dat zo is, telt je vergoeding als loon: geld dat je verdient door te werken. En dus moet je er – net als bij andere vormen van inkomen – belasting over betalen.
Ja, je hebt als stagiair(e) het recht om tussentijds met je stage te stoppen.
Wat houdt een stage in? Stage lopen houdt in dat je tijdens je studie enige tijd bij een instelling, organisatie of bedrijf werkt om ervaring op te doen en je kennis en vaardigheden in de praktijk leert toe te passen. Een stage geeft je de kans om: meer inzicht te krijgen in je toekomstige beroep of werkveld.
Als een stage langer dan één maand duurt, dan heeft de stagiair recht op vakantie-uren. Bij een stage van 40 uur per week bedraagt die 160 uren voor een heel jaar. Dit is gelijk aan het wettelijk aantal vakantie-uren waar iedere werknemer recht op heeft.
In vakantieweken is stagelopen op zondag wél toegestaan, maar dan mag de leerling niet ook op de zaterdag ervoor werken. Voor alle dagen van het jaar geldt dat leerlingen van 16 en 17 jaar 's avonds niet na 23.00 uur mogen werken.
Dat komt doordat bij een stage de nadruk ligt op het leren. Voor werk is een arbeidsovereenkomst verplicht en daarmee ook het wettelijk minimumloon. Is het doel van de stage niet leren maar werken, dan heeft de stagiair wel recht op het minimumloon. Werkgevers zijn niet verplicht om een stagevergoeding te betalen.
Waarom een stage bij de Rijksoverheid
Stagelopen is werken. En werken betekent dat je ook vakantie-uren krijgt. Loop je bij ons stage, dan krijg je 160 vakantie-uren.
Een stagiair heeft geen recht op het wettelijk minimumloon. Tijdens een stage is de werkgever niet wettelijk verplicht om een stagevergoeding te geven. Het mag wel, maar de werkgever bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is.
De arbeidsduur van leerlingen-stagiairs mag niet meer bedragen dan 8 uren per dag en 40 uren per week.
Omdat een stageovereenkomst niet de status heeft van arbeidsovereenkomst, kan uw stagiair geen aanspraak maken op de wettelijke bepalingen die het arbeidsrecht met zich meebrengt. Denk aan loondoorbetaling bij ziekte, ontslagbescherming en het aanspraak maken op een transitievergoeding bij ontslag.