Spoom of ook wel scroppino genoemd is een makkelijk drankje met ijs dat als tussengerecht of nagerecht wordt geserveerd. Het drankje is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto, waar het in dialect wordt aangeduid met het woord sgropìn.
Een spoom is bedoeld om de smaak van gerechten te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je weer zin krijgt in de volgende gang. Vaak wordt hij dan ook geserveerd na een pittig, zwaar of romig voorgerecht. De zoetere spooms worden vaak voorafgaand aan het dessert geserveerd, of soms zelfs ter vervanging van het dessert.
Een scroppino is eigenlijk een spoom. Spoom is de verzamelnaam voor een tussengerecht dat ervoor zorgt dat de smaakpapillen neutraliseren. Zo kun je optimaal genieten van iedere gang. In het geval van een scroppino werk je met prosecco, wodka en citroensorbetijs.
Rond 1528 zochten de aristocraten in Venetië een verfrissend drankje als tussengerecht ('spoom'). Wat men toen bedacht: we maken een mix van al het beste uit de regio Veneto. Waarbij verrassend genoeg in de daaropvolgende jaren ook Wodka in het recept is geslopen.
Het is ontstaan halverwege de negentiende eeuw, toen het serveren van diners in gangen opgang begon te vinden. Tot die tijd zette men alles tegelijk op tafel. In de volksmond wordt een spoom vaak spoon genoemd, omdat deze in de regel op een lepel wordt opgediend of uit een glas wordt opgelepeld.
De Spoom is ontstaan in de 19e eeuw, daarvoor werden vaak alle gangen tegelijk op tafel gezet. De naam Spoom komt voort uit het feit dat het op een lepel opgediend kan worden of uit een hoog glas gelepeld wordt. Als je een Spoom tijdens tussengerechten wil serveren, is het best een droge wijn te gebruiken.
Sgroppino is afgeleid van het Venetiaanse woord 'desgropante'. "Daar zit de term 'grop' in, wat 'knoop' betekent in de Venetiaanse taal. 'Desgropante' betekent in wezen dat je een knoop losmaakt - sgroppino is bedoeld om de keel te verfrissen", legt Cellotto uit.
Gevaarlijke shotjes uit een shaker met amaretto en Red Bull. Dit oorspronkelijk recept van spitbull bevat: tequila, gin en witte rum, maar geen vodka. De cocktail werd begin jaren 2000 bedacht in en rond de Gentse Overpoort.
Om wodka echt goed te proeven drink je het puur, of neat. Een goede wodka serveer je uit de vriezer. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de wodka wat stroperiger wordt qua structuur (echte wodka bevriest namelijk niet), wat een romig effect geeft.
De Spoom is ontstaan in de 19e eeuw, daarvoor werden vaak alle gangen tegelijk op tafel gezet. De naam Spoom komt voort uit het feit dat het op een lepel opgediend kan worden of uit een hoog glas gelepeld wordt. Als je een Spoom tijdens tussengerechten wil serveren, is het best een droge wijn te gebruiken.
In de volksmond wordt een spoom vaak spoon genoemd, omdat deze in de regel op een lepel wordt opgediend of uit een glas wordt opgelepeld. Beide schrijfwijzen zijn correct.
In het Frans kom je spoom ook wel tegen als 'boisson frappé' en in het Italiaans is de spoom opgedraaid en veranderd in een sgroppino. Waarschijnlijk is de spoom ergens ontstaan rond 1800, toen in Parijs de eerste restaurants opkwamen en het serveren van diners in gangen aan populariteit toenam.
Spoom in het Engels sorbet, sherbet mixed with meringue. Spoom in het Frans sorbet (geslacht: mannelijk) au champagne.
Vertaal room van Nederlands naar Engels
cream.
Traditioneel wordt in de Franse keuken sorbet gegeten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, om de smaak in de mond te neutraliseren; het wint aan populariteit als nagerecht.
Een spoom is een tussengerecht om de maaltijd te laten zakken. Ingrediënten zijn vaak witte wijn en citrusvruchten. Het wordt koud opgediend. Een andere benaming voor spoom is 'boisson frappe'.
'n 6 gangen diner bestaat uit een opbouw naar het hoofdgerecht en een afbouw tot de koffie daarna. Tot de opbouw behoren de warme of koude voorgerechten zoals soepen, kleine vleesgerechtjes, salades, vis en zeevis, warme of koude tussengerechtjes, snacks en gevogelte gerechtjes aangeboden in 2 tot 3 rondes (gangen).
Een koud voorgerecht (bijvoorbeeld een salade, tomaat garnaal, een plak vismousse of paté …) eet je altijd vóór de soep.
Koude voorgerechten worden altijd vóór de soep geserveerd. Koude bereidingen van vis. Hierbij behoren de gerookte vissen zoals zalm, paling, forel, heilbot. Diverse gemarineerde haringsoorten, maatjesharing, carpaccio of tartaar van verse rauwe vis kunnen ook als koud voorgerecht fungeren.
Digestieven kun je bij de koffie drinken of puur ná de koffie. Dit laatste noemen de Fransen een pousse-café.
'Droge' witte wijn is jargon voor witte wijn die weinig suikers bevat. Geen zoete wijn, dus. Goede voorbeelden zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier …
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.
Droge witte wijn past goed bij gerechten met groenten zoals salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Maar ook bij stevige vis en kip. Welke wijnen: albariño, grüner veltliner, gargenega, muscadet, pinot gris, sauvignon blanc, trebbiana en vermentino.