Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven.
De zon is 400 maal zo ver weg. Maar hoe dichter je bij de zon komt, hoe sterker de zwaartekracht van de zon je aantrekt. Je valt dus steeds sneller naar de zon, ook als je raket niet meer werkt. Daardoor zou je na ongeveer een maand al "op de zon vallen" als je in rechte lijn op je doel afgaat.
NASA zegt dat je voor een enkeltje Mars zo'n acht of negen maanden moet uittrekken. Ter vergelijking: de reis naar de maan voor de eerste maanlanding duurde maar vier dagen.
In juli 1969 landde een ruimteschip op de maan en twee astronauten lieten daar hun voetafdrukken achter in het stof. De maan was bereikt en een droom was in vervulling gegaan. De Apollo 11 werd op 16 juli 1969 gelanceerd. Aan boord waren Neil Armstrong, Edwin 'Buzz' Aldrin en Michael Collins.
Samen met commandant Eugene Cernan verliet hij de maan op 14 december 1972, na een verblijf van precies 75 uur op het bijna 400.000 km verre hemellichaam. Na vijf bemande maanlandingen werd het Amerikaanse maanprogramma daarna abrupt afgebroken. Sindsdien is er geen mens meer op de maan geweest.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
NASA houdt het op 11,8 miljard dollar voor SLS, uitgaande van de periode tot en met de aanstaande eerste lancering. Dat bedrag is 42,5 procent meer dan werd berekend. Orion zou volgens NASA naar schatting 13,8 miljard dollar kosten, berekend tot de eerste bemande vlucht.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar. Enkele reis wel te verstaan...
Het Space Launch System (SLS) van NASA nam met de introductievlucht op 16 november 2022 de titel krachtigste beschikbare raket over. SpaceX' eigen Starship zal op termijn die titel weer van SLS overnemen. Die raketten kunnen zowel meer vracht kunnen vervoeren als hogere snelheden behalen.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderneemt haar meest ambitieuze missie ooit. 8 jaar: zo lang duurt de reis die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op 13 april om 14.15 uur Belgische tijd vanuit Frans-Guyana heeft geboekt naar de planeet Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.
"Astronauten blijven nu ongeveer een half jaar in de ruimte. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van de Sojoez-capsule. Die moet op een gegeven moment vervangen worden vanwege het slechter worden van de batterijen en de brandstof voor de stuurraketjes."
Een lichtjaar is dus geen eenheid van tijd, zoals de naam suggereert. Om precies te zijn is een lichtjaar gedefinieerd als de afstand die een foton zou afleggen in vrije ruimte, oneindig ver weg van elk zwaartekrachtsveld en magnetisch veld in één juliaans jaar (365,25 dagen van elk 86 400 seconden).
Door de ruimte kan licht reizen met een snelheid van bijna 300 000 kilometer per seconde. Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!
De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 1,28 lichtseconde. Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5 lichtjaar). De dichtstbijzijnde ster na onze zon, Proxima Centauri, is 4,24 lichtjaar van ons verwijderd.
'Een militair deskundige zei dat Rusland in totaal nog 1500 raketten overheeft, de helft daarvan zou moeten worden achtergehouden voor het geval er een oorlog met de NAVO komt. Als er zo'n 70 raketten per dag worden afgevuurd, dan kan je nog je nog even doorgaan.
Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen. Dat is ver buiten bereik van vrijwel alle radars en buiten bereik van de meest geavanceerde raket op dit moment, de Standard Missile 3 Block IIA, die een plafond heeft van 1.500 km.
Met de raket kan een bom tot wel 150 kilometer ver komen en tegelijkertijd een doelwit raken tot op een meter precies. Er zit een navigatiesysteem in om obstakels zoals bergen, maar ook luchtafweer te ontwijken.
Zo kost een kavel op de maan afhankelijk van de oppervlakte 25 of 125 dollar (20 of 102 euro). Stukken van Venus, Mars, Mercurius en Io – een maan van Jupiter – kosten evenveel. Ook de volledige planeet Pluto verkoopt Hope nu voor een slordige 250.000 dollar (205.000 euro).
Momenteel vraagt SpaceX ongeveer 62 miljoen dollar voor een Falcon 9-lancering en 90 miljoen dollar voor elke keer dat de Falcon Heavy-raket omhoog gaat.
Sprongen kunnen zeer hoog zijn en duren ook zeer lang. Als je op aarde 1,25 m hoog kunt springen ben je na één seconde weer op de grond. Op de maan spring je dan 6*1,25 = 7,5 m hoog en daar doe je zes seconden over. Op de maan is het niet echt moeilijk om over een huis te springen.
André Kuipers houdt het record van langste enkelvoudige Europese ruimtevlucht: de PromISSe-missie was met 193 dagen de langste Europese ruimtemissie tot nu toe.
Als het toestel de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. De Nederlander is dan ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.
Of het Nederlands nu komt uit Turkije, Duitsland, Engeland, Frankrijk, of uit Verweggistan. Het komt er uiteindelijk op neer dat de Nederlandse taal is ontstaan door invloeden van al deze landen en door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot het Hedendaagse Nederlands.