Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie, een allergie of overgevoeligheid voor irriterende stoffen, vormafwijkingen en een verkeerde neusademhaling. Afhankelijk van de oorzaak van de verstopte neus, is dit doorgaans goed te behandelen door de KNO-arts.
Als je een verstopte neus hebt, kan je via je neus niet voldoende lucht inademen. Je ademt dan meer door je mond, waardoor je een droge mond krijgt. Een verstopte neus kan in slaap vallen of doorslapen moeilijk maken.
Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.
Om het proces zo efficiënt mogelijk te maken, probeert je neus zich daarom zoveel mogelijk op één gat te focussen. Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
De beste houding tijdens een verkoudheid is om op je rug te slapen. Bovendien helpt het enorm als je wat meer rechtop gaat liggen. Maak bijvoorbeeld gebruik van nog een extra kussen, waardoor je hoofd wat hoger komt te liggen.
gebruik een neusspray om het slijmvlies te laten slinken en de neus zo veel mogelijk open te houden; neem twee tot drie keer per dag een stoombad boven een kom heet water om het slijm op te lossen. Inhaleer de stoom goed via de neus.
Slecht kunnen ademen door 'een van je neuzen' kan een scheef neustussenschot zijn. Het corrigeren hiervan wordt gedaan door een KNO-arts. De ingreep voor een scheef neustussenschot heet een septumcorrectie (het rechtzetten in het midden van de neus). Deze ingreep heeft lang in een kwaad daglicht gestaan.
Xylometazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken. Het is te gebruiken bij neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies.
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Verkleurt het naar geel, dan is het lichaam in gevecht met bacillen, maar meestal lukt dat wel in een paar dagen. Verkleurt het snot eenmaal naar groen, dan heeft u over het algemeen een flinke verkoudheid te pakken.
In het algemeen mag je stellen: hoe lichter de kleur, hoe beter je gezondheid. Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.
Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt." Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen. Maar dat is in Nederland niet echt nodig."
Hoe vaak spoelen
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen is (ook bij langere toepassing) volstrekt gevaarloos.
Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Je longen gaan zich anders "plooien" wanneer je ligt. Als je zit, staat of loopt is dit niet het geval. Als je zit of staat zit het vocht onderin je longen wanneer je verkouden bent. Zodra je gaat liggen loopt dat vocht langs de wand van de longen omhoog, en ga je dus hoesten.
Vitamine D is van groot belang in de bestrijding van veel voorkomende infectieziekten zoals griep en verkoudheid. In de zomer bouwt ons lichaam Vitamine D op. Echter we moeten hiervoor wel voldoende buiten zijn. Minimaal 15 minuten onbeschermd in de zon.