Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood. De 40 dagen voor Pasen wordt 'vastentijd' genoemd. Dit is een tijd van berouw, waarin christenen vragen om vergeving van hun zonden.
De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
In zijn moedertaal het Aramees klonk zijn naam als jèsjoeha, de Griekse uitspraak daarvan werd in de Bijbel jeesous, wat in het latijn klonk als jesoes, en in onze taal werd dat Jezus. Een officiële achternaam had Jezus niet, dat was ook niet gebruikelijk in die tijd.
Het jaar 0 heeft nooit bestaan. In de officiële tijdrekening schiet het van -1 naar 1. Toch is ervoor gekozen om 0 op de slingerlijn als keerpunt tussen vóór Christus en na Christus op te voeren.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Pinksteren is een christelijke feestdag. Met Pinksteren wordt traditioneel herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest in de vorm van vlammende tongen. Dit wordt ook wel de uitstorting van de Heilige Geest genoemd.
Pasen is het feest ter nagedachtenis aan de kruisiging en opstanding van Jezus. Het Paasfeest is – afhankelijk van de maanstand – in maart of april. Pinksteren is het feest om te herdenken dat de Heilige Geest uit de hemel neerdaalde en de apostelen, Maria en andere aanwezige gelovigen inspiratie en kracht gaf.
Bij zijn wederkomst zal er geen twijfel zijn over wie Hij is. Niemand weet het precieze tijdstip van zijn wederkomst. 'Doch van die dag en van die ure weet niemand, ook de engelen der hemelen niet, (…) maar de Vader alleen' (Matteüs 24:36; zie ook LV 49:7).
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Tweede Paasdag
Ook wel Paasmaandag genoemd. Dit is de dag na Paaszondag en is een vrije dag in een groot aantal, voornamelijk christelijke landen. Nederland, Belgie, Duitsland en Frankrijk handhaven allemaal Tweede Paasdag. De dag zelf heeft echter geen religieuze betekenis of verhaal.
Tien dagen na Hemelvaart wordt Pinksteren gevierd. Hemelvaart vieren we veertig dagen vanaf Pasen omdat in Handelingen 1:3 staat dat Jezus na zijn opstanding (Pasen) nog veertig dagen lang aan zijn apostelen verschijnt. Daarna, zo staat er in Handelingen, vertrekt Jezus naar de hemel.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
Sinds de begintijd van het christendom wordt Hemelvaartsdag 40 dagen na Pasen gevierd. Dat is de donderdag van de zesde week na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven. Op dit schilderij staat Jezus op uit zijn graf.
Waarom wachtte hij zo lang? Volgens de Bijbel hadden de apostelen van Jezus na zijn dood met Pasen nog tot de 40e dag erna nodig om te begrijpen wat de betekenis van de zoon van god op aarde was geweest. Na 39 dagen hadden ze het door en op dat moment ging Jezus dus, zoals de feestdag al zegt, naar de hemel.
Vijftigste dag
De naam 'Pinksteren' komt van het Griekse pentèkostè (πεντηκοστη), dat 'vijftigste' betekent. Het is de laatste dag van de vijftigdaagse Paastijd, die aanvangt op Paaszondag. De Kerk viert met Pinksteren de voltooiing van Pasen door de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen.
Op Witte Donderdag herdenken christenen het laatste avondmaal van Jezus. Het is één van de dagen uit de Goede Week. Nog steeds vieren christenen het Avondmaal of Eucharistie.
De gedachte achter de extra dagen was dat het mensen in staat stelde vaker naar de kerk te gaan. Daarnaast had die dag een belangrijke sociale functie. Feestdagen waren de enige dagen in het jaar waarop personeel vrij had.
Pinksteren staat bij ons bekend als christelijk feest, het is de 50ste dag na Pasen waarin wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen (de vaste aanhangers van Jezus). Pinksteren betekent ook het einde van de paastijd.
1 januari. Loodhoudende benzine wordt in de lidstaten van de Europese Unie officieel verboden. De SIS-kaart (sociale identiteitskaart) vervangt de kleefbriefjes voor diensten van apothekers en ziekenhuizen in België. Genk, Mortsel, Waregem en Seraing worden steden.
De hoge middeleeuwen vallen ruwweg van het jaar 1000 tot aan 1250. Dit is een periode waarin de kerk, kruistochten en de wetenschap vooral centraal stonden. Europa kende in deze periode een grote rijkdom. De bevolking groeide en bloeide, steden barstten uit hun voegen.
Remigius van Reims wijdt Vedastus tot eerste bisschop van Atrecht (Noord-Frankrijk). Hij doet dit op verzoek van koning Clovis I. Fibicius wordt benoemd tot bisschop van Trier. Met steun van Clovis I bekeert hij de bevolking tot het christendom.