Zo heb je van mineraalwol al snel een dikte van 15 centimeter nodig. Bij PUR-isolatie is 10 centimeter voldoende.
Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.
Om in aanmerking te komen voor de premie van spouwmuurisolatie moet de isolatiedikte minimum 5 cm zijn. Spouwen die smaller zijn dan die 5 cm kunnen opgevuld worden met glaswolvlokken of EPS-parels. Voor de gevelisolatie van nieuwbouwwoningen mag de U-waarde niet hoger dan 0,24 zijn.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
In een tussenwoning bespaart u met spouwmuurisolatie gemiddeld tot € 260 per jaar op uw energierekening. Woont u in een vrijstaand huis, dan bespaart u zelfs tot € 1.000 per jaar. U houdt veel geld over om ergens anders aan te besteden. Het isoleren van de spouwmuur is dus een goede investering.
Een isolatielaag kan nooit te dik zijn. Hoe dikker, hoe beter. Plaats daarom altijd een zo dik mogelijke laag isolatiemateriaal wanneer u uw dak wilt isoleren. Wanneer er gewerkt wordt met minerale wol is een dikte van minimaal 12 centimeter tot wel 20 centimeter heel normaal.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Minerale wol is is de beste keuze indien je prijsbewust wenst na te isoleren. Gevelisolatie in glaswol en rotswol zijn de meest gebruikte materialen. In de lift zitten de ecologische isolatiematerialen voor het na-isoleren van buitengevels.
PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
De dikte van de isolatie hangt af van de verschillende materialen. Zo zal minerale wol niet dezelfde dikte hebben dan PUR, die maar 10 cm vereist. Met deze dikte voldoet de isolatie van je buitenmuur aan BEN-normen van 2022 (en 2023). De maximale U-waarde is 0,24 na-isoleren.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Het isoleren van een dak met twee lagen heeft geen extra voordelen ten opzichte van het isoleren met één laag. Bovendien kan het leiden tot gezondheidsrisico's, lekkage en meer kosten. Daarom is het niet aan te raden om een dak dubbel te isoleren. Als je je dak wilt isoleren, kies dan voor het isoleren met één laag.
Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Breng de radiatorfolie aan op de muur of direct aan de achterkant van de radiator. Dit laatste is het effectiefst. Maar als een radiator één plaat heeft, moet je de folie op de muur bevestigen. Op die manier bespaar je de meeste energie.
Een verkeerde ventilatie kan zorgen voor koude luchtstromen in huis. Ook kieren en naden bij kozijnen of in buitenmuren kan voor tocht zorgen. Daarnaast kunt u kou voelen stralen van uw plafond, wanden en vloer. De warme lucht van uw radiators stijgt, botst tegen het plafond, koelt af en komt weer terug naar beneden.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
Ook het isoleren van het dak van oudere huizen is een goede investering. Veel warmte verdwijnt via de kieren in het dak naar buiten. Dat is zonde. Met dakisolatie wordt een oud huis een stuk energiezuiniger.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Moderne spouwmuurisolatie gaat gemakkelijk meer dan 60 jaar mee. Laat je je oude spouwmuurisolatie verwijderen en nadien de spouwmuur opnieuw isoleren met een recent isolatiemateriaal, dan kan je hier dus levenslang van genieten. Oude spouwmuurisolatie gaat afhankelijk van de kwaliteit enkele tientallen jaren mee.