Bij een trajectcontrole hangen er camera's op meerdere meetpunten langs de weg. Deze camera's registreren ieder voertuig. De tijd die het voertuig erover doet tussen twee meetpunten, geeft aan hoe hard er is gereden.
Met speciale camera's registreren we soms kentekens om onderzoek te doen naar verkeersstromen. Daarmee bedenken of toetsen we verkeers- en vervoersmodellen of ontwikkelen we gerichte mobiliteitsoplossingen voor de weggebruiker.
Veel camera's langs de Nederlandse wegen maken gebruik van 'automatic numberplate recognition' (ANPR). Deze camera's maken een foto van ieder passerend voertuig, waarna automatisch het kenteken wordt herkend.
Cameratoezicht moet stoppen bij de voordeur en de ramen. Op de straat mag geen camera gericht staan. Dit is om de privacy van voorbijgangers te beschermen. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat meer informatie over cameratoezicht in en rond woningen.
Wie mogen camerabeelden bekijken? 'Volgens de wet mogen alleen medewerkers vanuit 'de noodzaak van hun functie' bewakingsbeelden bekijken.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
In het donker met een zaklamp
Schakel alle verlichting in de woning uit. Schijn met een zaklamp langzaam door de kamer. Een cameralens zal het licht van de zaklamp reflecteren. Kijk ook goed of er ergens een rood of groen lampje zichtbaar is, sommige camera's hebben dit wanneer ze in het donker filmen.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Wat mag je wel en niet filmen? Zolang je alleen je eigen terrein filmt, is een camera ophangen geen probleem. Het wordt een lastige kwestie op het moment dat je het terrein van bijvoorbeeld je buren vastlegt. Dit mag in principe niet, zegt Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
De ideale hoogte voor een bewakingscamera is tussen de 2,5 en 3 meter hoogte. U heeft op deze hoogte de beste gezichtsherkenning. Hoe hoger u de camera bevestigd, Hoe meer overzicht u krijgt, Maar het doel schiet u voorbij. Probeer de kijkhoeken van de camera's zoveel mogelijk elkaar te laten kruizen.
Een analoog camerasysteem : 20 tot 30 dagen. Een HD camerasysteem : 10 tot 20 dagen. Een Full HD camerasysteem: 3 tot 7 dagen.
ANPR-camera's (automatic number plate recognition) zijn camera's waarmee de politie automatisch nummerplaten kan lezen.
Bewaartermijn camerabeelden
De ondernemer mag de camerabeelden niet langer bewaren dan noodzakelijk is. De richtlijn hiervoor is maximaal 4 weken. Maar is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mag de werkgever de betreffende beelden bewaren tot dit incident is afgehandeld.
Een roodlichtcamera werkt meestal met 2 lussen in het wegdek en maakt dus ook 2 foto's. Wanneer je over de eerste lus rijdt, controleert de roodlichtcamera de kleur van het verkeerslicht. Dit is dus om je overtreding te registreren.
Waar kun je spy camera's in verwerken? Donkere hoekjes zijn hier ideaal voor. Denk maar eens aan een hoekje van de kast, bijvoorbeeld achter een vaas of beeldje. Ook een hoek van het aanrecht, achter het koffiezetapparaat of kamerplanten zijn zeer geschikt voor het verbergen van een spycam.
De camera's van de smartphone flitsers zijn schuin naar beneden gericht, zodat de illegale handeling, de chauffeur en het kenteken goed zichtbaar zijn. Het gezicht van de overtreder wordt meestal niet in beeld gebracht, maar wel de handen die de smartphone vasthouden.
Boete bij overtreding
Wanneer jouw camera bezittingen van anderen of de openbare weg filmt terwijl dit niet nodig is, is dat een overtreding van de privacywet. Iemand kan een klacht bij de AP indienen en de AP kan dan een boete opleggen, ook aan particulieren.
Nu filmt de deurbel natuurlijk veel meer van de omgeving, vaak is ook de straat te zien, of de stoep, en soms lopende of fietsende voorbijgangers. Dat is in principe niet toegestaan. Je mag alleen je eigen bezittingen filmen. Dus de voortuin of de auto wel, maar niet de straat of parkeerplek daarachter.
Verborgen camera in huis plaatsen
Zodra je onaangekondigd bezoek filmt, is er sprake van privacyschending, in dit geval is jouw verborgen camera absoluut strafbaar. De enige uitzonderingen op privacyschending in het geval van een verborgen camera in huis, zijn mensen die zelf 'wederrechtelijke' dingen uitvoeren.
Aangifte doen bij de politie
Het misbruik maken van beeldmateriaal waar jij op staat is in veel gevallen strafbaar. Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen.
In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen. Zolang je hun privacy niet schendt en je je aan bepaalde regels houdt.
De camerawet verbiedt het gebruik van verborgen camera's. Het filmen van iemand zonder zijn voorafgaande toestemming is dan ook niet toegelaten en dus strafbaar.
Een verborgen camera kan worden gebruikt voor: het maken van televisieprogramma's. het doen van opsporingsonderzoek. het doen van wetenschappelijk psychologisch onderzoek op het gebied van het gedrag.
Een ANPR-camera valt, technisch gezien, vrijwel niet te omzeilen. Ze kunnen meerdere rijstroken tegelijk controleren, zijn ongevoelig voor sommige 'sprays' die zouden werken tegen flitscamera's, en zijn in staat om niet alleen een nummerplaat te lezen, maar ook gezichten te scannen.
Webcams zijn relatief makkelijk te hacken. Als je niet wilt dat criminelen met je mee kunnen kijken, is het dus belangrijk om je camera af te plakken. Zelfs als een hacker dan toegang heeft tot je webcam, kan deze alsnog niets zien.