Neusbril. De twee uiteinden van de bril worden in de neusgaten geplaatst met de kromming naar beneden. Het steunstukje rust op de huid om de uiteinden in de juiste positie te plaatsen. De lus van de zuurstofbril wordt achter de oren aangebracht en dan onder de kin zacht aangespannen.
Linde Homecare adviseert om gemiddeld eens per 5 weken een nieuwe neusbril te gebruiken. Het verbruik kan echter van persoon tot persoon variëren. De gebruikte neusbril kunt u gewoon weggooien.
hoe controleer ik of mijn zuurstof uit mijn neus bill. komt. om te kijken of er zuurstof uit de neus bril komt hangt u de neusbril in een glas met water ziet u belletjes dan werkt de neus spel. u kunt de neus wil nu weer op doen.
Met een neusbril kan tot zes liter zuurstof per minuut worden toegediend.
Meestal wordt de toediening van zuurstof via een neusbril gegeven. Het slangetje komt over beide oren te hangen en twee kleine plastic hulsjes steken in beide neusgaten. Er zijn verschillende soorten neusbrillen. Samen met uw leverancier bekijkt u welke neusbril het meest geschikt is.
Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
Artsen dienen veelvuldig zuurstof toe bij patiënten, maar weten vaak niet dat dit een negatief effect kan hebben op de bloedsomloop. Dit kan vaatvernauwing veroorzaken en ook het hart gaat minder krachtig pompen.
2 liter zuurstof per minuut = 2 x 60 = 120 liter zuurstof per uur. 300 liter / 120 liter per uur = 2,5 uur = 2 u 30 min. 300 liter / 2 liter per minuut = 150 minuten of 2 u 30 min. Na 2 u 30 minuten zal deze zuurstoffles leeg zijn.
Het uiteinde van de katheter wordt via de neus tot de keelholte ingebracht. Zorgvragers vinden het vaak erg vervelend om een neuskatheter in te hebben: het is een naar gevoel en er treedt vaak een beschadiging van de slijmvliezen op.
Olie en vet kunnen spontaan ontbranden door contact met zuivere zuurstof. Zorg dus dat er geen vet, boter, olie of alcohol (crèmes en lotions) aan de apparatuur komt. Er mag niet worden gerookt in de buurt van degene die zuurstof gebruikt.
Als u weinig extra zuurstof nodig heeft, kunt u extra zuurstof krijgen via een neusbril of neuskatheter. Als u meer extra zuurstof nodig heeft, kan dat gegeven worden met een zuurstofmasker. Daarbij krijgt u zuurstof via een kapje dat over de neus en mond zit.
Hoe wordt zuurstof gebruikt
Bij sommige mensen geeft dit irritatie van de neus of keel, meestal pas als er meer dan 4 liter per minuut wordt toegediend. Bij deze klachten wordt de zuurstof bevochtigd met water. Bij 6 liter of meer wordt er altijd bevochtigd met water.
Het advies bij zuurstoftoediening is 'sober' te doseren. De praktijk leert dat meestal 1-1,5 liter/min. voldoende is.
De meeste mensen met COPD hebben overdag in rust en 's nachts voldoende aan één tot twee liter per minuut en gebruiken tijdens inspanning vaak wat meer, tot wel 6 liter per minuut. Per etmaal moet u minstens 16 uur zuurstof gebruiken. Pas dan is een onderhoudsdosering zinvol. Hoe meer uren u gebruikt, hoe beter!
Een goede saturatie ligt tussen de 95% en 100%. Bij een longziekte kan de saturatie lager zijn, maar onder de 90% is niet goed. * Als de uitslag onder de 95% is, meet je na tien minuten aan een andere vinger. Is de saturatie nu nog te laag, neem dan contact op met de huisarts.
Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn. Een hormoonspiraal of de pil kan dan bijvoorbeeld helpen.
Klachten die mogelijk op een zuurstoftekort wijzen zijn kortademigheid, onrust, moeite om in slaap te komen, hartkloppingen, verwardheid en sufheid. De ernst van het zuurstoftekort, die kan worden gemeten met behulp van bloedonderzoek en/of inspanningsonderzoek, bepaalt echter of u extra zuurstof nodig heeft.
Het volume voor de patiënt bruikbare zuurstof wordt berekend door de druk te vermenigvuldigen met het volume van de O2 fles. Als vermeld van vb. 60 bar leesbaar op manometer van O2 fles en je hebt een fles van 7 liter: dan doe je 60x7= 420 liter beschikbare O2 in deze fles.
Onvoldoende zuurstof
Wanneer de concentratie zuurstof minder dan 10 vol. -% is, treedt zonder voorsymptomen (duizeligheid) bewusteloosheid op. Al snel zal ook hersenletsel het gevolg zijn en kan binnen enkele minuten de dood intreden, tenzij er direct reanimatie plaatsvindt.
Bij COPD is hypercapnie een veelvoorkomend symptoom. Door COPD hebben uw longen moeite om gassen te wisselen met uw bloed en de lucht die u inademt. Hierdoor neemt u minder zuurstof op, maar ademt u ook minder CO2 uit. Omdat u CO2 niet goed uitademt kan de hoeveelheid CO2 in uw lichaam gaan stapelen.
Een gezonde saturatiewaarde is een saturatie van 95% of hoger. Een saturatie van 94% tot 91% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Pas als de zuurstofwaarde 90% of lager is, spreken we van een tekort. Dit heet desaturatie.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.