Het is sterk, maar zo zacht als linnen. Het is water absorberend, meer nog dan katoen. Het droogt daarentegen veel sneller. Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen. - Linnen : linnen is een zeer bestendig materiaal, maar houdt helaas niet warm in de winter.
De allerwarmste stof voor je winterkleding is wol. Wol is namelijk door Moeder Natuur gemaakt om schapen warm te houden in koude, natte winters. Dat betekent dat wollen winterkleding hetzelfde voor jouw lichaam kan doen!
Vermijd synthetische kledij zoals viscose of polyester. Deze stoffen laten geen lucht door en geven kans op gigantische zweetplekken. Kies liever voor linnen – dat houdt de hitte meer buiten!
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Halfsynthetische vezels
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast. Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt. Zowel cafeïne, alcohol als pittig eten hebben als eigenschap de lichaamstemperatuur te laten stijgen.
Welke stof het best beschermt tegen kou? Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Wol. Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest.
Nadeel: in een 100% polyester kledingstuk ga je sneller transpireren en een transpiratielucht gaat er moeilijk uit. Viscose – is een synthetische vezel, waarvan de grondstof plantaardig is, namelijk houtcellulose. Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon).
Nachtmode met viscose voelt lekker zacht aan, heeft een luxe uitstraling, neemt goed vocht op en ademt actief. Het hoge draagcomfort gecombineerd met een mooie kleurvastheid maakt de stof zeer geschikt voor een pyjama of nachthemd.
Een voordeel van viscose is dat er hele fijne stoffen gemaakt van kunnen worden, bijvoorbeeld kunstzijde. Viscose draagt prettig en voelt fijn aan op de huid.
Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Viscose kan tijdens het wassen 3-5% krimpen, het kledingstuk kan na de wasbeurt in zijn oorspronkelijke vorm worden gestreken.
Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer. Meer voordelen van viscose zijn: Viscose is glanzend en valt soepel.
Leg de stof nooit op een radiator: de hoge temperaturen vormen een risico op krimpen. Om de viscose weer mooi en glad te krijgen na het wassen, begin je al met strijken voordat de stof volledig droog is. Strijk op het tweede niveau en plaats de stof onder een vochtig doekje.
Viscose is een stof die veel wordt gebruikt voor blouses, tunieken en jurken, omdat de stof heel soepel valt. Het wordt vaak als vervanging voor zijde gebruikt, omdat zijde heel kostbaar is.
Viscose kan met de hand gewassen worden, hiervoor geldt een maximale tempratuur van 40 graden. Doordat viscose wat kwetsbaarder wordt wanneer het nat is moet je oppassen met hard wrijven of borstelen.
Zitten er vlekken op jouw viscose blouse, dan behandel je dat door wat vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan te brengen. Ga daarna voorzichtig te werk, want zodra viscose nat wordt, is de stof extra gevoelig. Deppen dus, en niet hard wrijven of borstelen.
Stof 6: Viscose
Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer.
Viscose/Rayon
Je zou denken dat het de stof daarom luchtig maakt, maar niks is minder waar. Net als de andere synthetische stoffen, laat viscose geen lucht door en wordt het zweet opgehoopt in het textiel.
Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose ofwel rayon terwijl het ook via het natspinproces gesponnen wordt. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Bij de viscose is dit geen milieuvriendelijk proces.