Uw gazon bemesten voorafgaand aan het verticuteren is sterk aan te raden. De reden hiervoor is dat het gras dan al in de groei is. Hierdoor kan uw grasmat lekker doorgroeien waardoor kale plekken eerder dicht zijn.
Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk. Door kalk te strooien ga je mosvorming tegen. Tenslotte kun je ook beluchten. Met een riek, prikroller of prikvork maak je gaatjes in de mat.
Na het verticuteren is het verstandig om je gazon te bemesten. Het is het verstandigst om dit te doen met organische mest. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar is minder goed voor de lange termijn.
Als je al gras hebt gezaaid, zorg dat er dan minimaal 2 weken zit tussen het gras zaaien en bemesten.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Het graszaad zelf kun je eerst vermengen met wat zand, maar er zijn ook verpakkingen graszaad waar dit al bij gemengd is. Dit maakt het zaaien namelijk een stuk makkelijker. Op de kale plekken strooi je dus dit graszaad en natuurlijk ga je deze ook wat vochtig houden.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober. Gras groeit niet onder 10 graden Celsius bodemtemperatuur.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.
Stap 3: Stel de verticuteermachine af. Deze pas je aan op de dikte van de viltlaag. Kies bij een dikke viltlaag voor de diepste stand van de machine en ga bij een dunne viltlaag oppervlakkiger te werk. Stap 4: Trek met de verticuteerder rechte banen over je gazon.
Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje.
Sproeien na bemesten
Drie keer per jaar verrijk je het gazon met meststoffen. Deze kunnen alleen in het gras worden opgenomen in opgeloste vorm. Daar is water voor nodig. Na het bemesten besproei je daarom het gazon.
Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.
Om het graszaad te laten kiemen, moet je ze licht inharken en aandrukken zodat de zaden in contact komen met de aarde.
Graszaad kan namelijk niet goed tegen veel regen en heeft daarnaast een grondtemperatuur van 10 graden nodig om te ontkiemen. Zaai altijd op een dag met zo min mogelijk wind, het liefst zelfs windstil, zo waait het graszaad niet weg van jouw gazon.
Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.