In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid. In sommige landen zijn verpakkingsmiddelen met BPA verboden (voor kinderen), maar in Nederland niet.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Kant-en-klare soep is veel te zout
Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet u al snel 250 ml en dan zit u dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten.
De soep is gemaakt, wordt verpakt, en kan daarna nog een keer opgewarmd worden. Net als bij de zelf gemaakte soep, kan deze dus ook een keer opgewarmd worden. Eén keer, maar geen 2 keer. Soep uit blik kun je dus geen tweede keer opwarmen, althans dat is niet verstandig.
Voeg de bouillontablet en het water toe en laat de soep 20 min. zachtjes koken.
Kun je soep twee keer opwarmen? Verhit restjes door en door – Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in blik Originele Groentesoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in blik Originele Groentesoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Ze scheiden sporen af, die na het opwarmen kunnen uitgroeien tot bacteriën. Warm je de soep dus veelvuldig op, kan er een grote hoeveelheid van bacteriën in de soep ontstaan. Daarom mag soep, maar dat is van toepassing op alle warme gerechten, slechts één keer opgewarmd worden.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
De tomatensoep-in-blik van Unox in Oss komt als slechtste uit de bus bij een onderzoek naar het zoutgehalte in soep. Deze soep bevat volgens onderzoeksbureau Questionmark 0,88 gram zout per honderd milliliter. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 0,50 gram zout.
Even afkoelen
De warmte kan namelijk de houdbaarheid aantasten. Vergeten dat je restjes nog op het aanrecht staan? Volgens Stop Foodborne Illness komen na twee uur de meeste bacteriën op het eten, dus laat het vooral niet langer staan dan dat.
Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje. Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten.
IS DIE SOEP DAN NOG WEL GEZOND? Zeker wel! Verse, zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels.
Verwijder het schuim in elk geval tijdig, zodat de deeltjes niet in het gerecht zakken en ze geen vieze smaak achter laten. Zo gauw het witte schuim weg is kunt u eventueel weer nieuwe ingrediënten toevoegen, zoals groenten en kruiden.
Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist.
Kant-en-klare soep is veel te zout
Veel zout is nadelig voor de bloeddruk, je hart en bloedvaten en mensen met nierproblemen moeten extra oppassen met het gebruik van zout. Er is geen richtlijn voor wat een gezonde hoeveelheid zout is soep, behalve zo min mogelijk.
Warm niet meer soep op dan nodig, dus per portie opwarmen. Overigens nooit vaker opwarmen, want dan is echt al het gezonds er al uit verwarmd. Overigens maakt het verder niet veel uit welke soep je eet. Een tomatensoep die je vers hebt gemaakt, is niet veel gezonder dan een uiensoep of een groentesoep, of andersom.
Als je je bouillon aan de kook brengt, doe je dat eerst met het deksel op de pan, want dan gaat het sneller. Voor afdschuimen heb je uiteraard de deksel van de pan gehaald. Maar daarna, als de bouillon enkele uren op laag vuur staat te trekken, dek je de inhoud weer af met de deksel, anders verdampt er erg veel vocht.
Laat de bouillon net onder het kookpunt trekken, zo geven de ingrediënten de meeste smaak af. Als je de bouillon kookt, stollen de eiwitten uit het vlees en wordt de bouillon troebel. Dit heet ook wel 'blinde bouillon'.
Als je de bouillon laat koken, wordt deze ondoorzichtig, troebel. We noemen dat een blinde bouillon. Dek een bouillon tijdens het trekken niet af met een deksel. Ontvet en schuim de bouillon ook tijdens het trekken regelmatig af.
Wanneer je soep uit blik wilt opwarmen, zorg je ervoor dat je de soep in een schaaltje of diep bord giet. Blik kan metaal bevatten, dus dit mag niet in de magnetron. Daarna kun je het schaaltje of bord in de magnetron zetten en voor 1 tot 2 minuutjes opwarmen met 1000 Watt.
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.