Een te natte pizzabodem is vaak te wijten aan de mozzarella. Immers: een goede bol mozzarella is smeuïg en bevat dus heel wat vocht. Logisch dat die sappen vrijkomen tijdens het bakken en dat ze in de bodem van je pizza sijpelen. Het resultaat: de bodem van de pizza is niet knapperig maar nat en klef.
Als je je deeg tijdens het kneden te plakkerig vindt, dan heb je simpelweg niet lang genoeg gekneed. Je zal zien dat de plakkerigheid vanzelf verdwijnt als je gewoon blijft kneden. Je moet de bloem de kans geven om het water op te nemen. Duwen in plaats van scheuren > bij deeg kneden oefen je druk uit.
Er zijn 3 zaken belangrijk voor het bakken van een pizza. 1) Gebruik een dunne lap pizzadeeg 2) Overdrijf niet met het beleg en vermijd producten die veel vocht bevatten 3) Bak ze op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. 300°C of meer is ideaal.
Welke Ovenstand voor diepvriespizza? De meeste diepvriespizza's moet je volgens de instructies op een temperatuur van 190 tot 220 °C bakken. Om te zorgen dat de pizza gelijkmatig gaar wordt stel je de oven in op 'boven- en onderwarmte', 'hetelucht' of de 'pizzastand', als je oven die optie heeft.
Zodra de opgeloste gist met het meel vermengd is, kan het kneden beginnen. Kneed het deeg met beide handen ongeveer 10 minuten. Als het deeg niet meer kleeft en elastisch is, ben je klaar met kneden. Afhankelijk van de meelsoort, maar ook van de temperatuur van je handen, kan het deeg te nat of te droog zijn.
Hoe kies ik het beste pizzadeeg? Beide zijn lekker, maar als je de tijd hebt zou ik altijd kiezen voor het pizzadeeg met de langere rijstijd. Hoe langer het deeg de tijd krijgt om te rijzen, des te meer smaak ontwikkelt het deeg. Dit proef je uiteindelijk natuurlijk terug in je zelfgebakken pizza!
Deeg is te plakkerig
Voeg dan een beetje bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.
Verwarm de oven voor: Elektrisch 220 graden, Hetelucht 200 graden, Gas stand 4. Verwijder de folie. Bak de diepgevroren pizza op een rooster onderin de voorverwarmde oven 11-13 minuten.
Bak ze op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. 300°C of meer is ideaal. Het gebruik van een hete pizzasteen kan alvast helpen.
Hoe lang moet de pizza in de oven? Boven- en onderwarmte: 250°C, 8 – 9 minuten. Hetelucht: 220°C, 10 – 11 minuten.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Ik schreef het hierboven al: type 00-bloem is de perfecte basis voor pizzadeeg. De fijne textuur levert zijdezacht en elastisch deeg op, precies wat je nodig hebt voor deze Italiaanse klassieker. Ook voor gnocchi is type 00-bloem heel geschikt, hoewel dat ook prima lukt met gewone tarwebloem.
Pizza's met ons rustiek rond pizzadeeg bak je meestal gaar tussen de 10 en 15 minuten, maar afhankelijk van de toppings kan dit soms ook tussen de 15 en 20 minuten zijn. Ook de baktijd van ons spelt pizzadeeg ligt tussen de 15 en 20 minuten.
De beste manier op plakkerig deeg te voorkomen is door voldoende bloem te gebruiken. Dit kan door extra bloem aan je deeg toe te voegen. Wees er niet bang voor dat het recept niet meer klopt, de bloem werkt enkel als bindmiddel en doet niks af aan de smaak van je recept.
Hoe rol je deeg uit zonder dat het vast blijft plakken? Het uitrollen van een deeg doe je altijd op een licht bebloemd werkblad, zodat het deeg er niet aan vast kan plakken. Ook op het deeg strooi je wat bloem, zodat je met de deegroller over het deeg kunt rollen zonder dat het blijft plakken.
Als je deeg plakkerig blijft, kan dit ermee te maken hebben dat je niet lang genoeg hebt gekneed. Hiervoor heb je tenslotte best wel wat spierballen nodig. Je moet minimaal 20 minuten lang het deeg stevig kneden met de hand. Controleer of het goed is gekneed door je handen in te vetten met zonnebloemolie.
Bak niet meer dan 1 pizza tegelijk. Bak de pizza in de oven op 200°C met boven-/onderwarmte gedurende minimaal 24 minuten. De kaas moet gesmolten zijn en de randen moeten goudbruin zijn. Het toevoegen van extra toppings kan een aanpassing van de baktijd vereisen.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Kan pizza op bakplaat? Verwarm de oven voor op 250 graden. Knip een stuk bakpapier op de juiste maat van de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de pizza in zo'n 13 minuten gaar en met een goudbruine knapperige korst.
Twee of meer pizza's tegelijk in de oven bakken doe je als volgt: Snijd pizza's door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza's per rooster. Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza's tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
Het is belangrijk om het deeg grondig te kneden, maar het is het niet nodig om het heel lang te kneden. Kneed het ongeveer 4 à 6 minuten. Als je pizzadeeg te lang kneedt, krijgt het een fijne, kruimelige textuur, waardoor de pizza een broodachtige textuur krijgt in plaats van een luchtige pizzakorst.
Het pizzadeeg moet fluweelzacht, niet plakkerig en soepel aanvoelen. Bestrijk de binnenkant van een beslagkom met wat olijfolie. Doe het deeg erin en bestrooi met een beetje bloem.
Het gebruik van olijfolie in je deeg maakt het deeg elastischer en verhoogt de bewerkbaarheid ervan. Het gebruik van olijfolie als topping dient voor een rijkere smaak en geur, als smaakversterker.
De tweede rijs is nodig om het deeg zijn volume en luchtigheid te geven. Als je het deeg maar één keer laat rijzen zal het al snel plat en zwaar worden.
Het is belangrijk dat je het deeg goed laat rijzen voordat je het bakt. Dit is erg belangrijk voor de smaak en textuur van het brooddeeg. Dek het deeg goed af zodat het niet uitdroogt en zet het op een tochtvrije, warme plek.