Het herdenkt het Laatste Avondmaal uit de Bijbel van Jezus Christus en zijn Apostelen. Tijdens dit avondmaal zegt Jezus dat er een verrader in hun midden is, zonder te zeggen wie. Het is Judas. Het Laatste Avondmaal is duizenden keren afgebeeld door minstens zo veel kunstenaars.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Na het Avondmaal ging Jezus de tuin van Getsemane in om te bidden. Na enige tijd verscheen een groep priesters, met Judas in hun midden. Judas begroette Jezus vervolgens met een kus, waarna gewapende mannen Jezus in de boeien sloegen. Uiteindelijk leidde dit verraad door Judas tot de kruisiging van Jezus.
Hij kust Jezus op de wang zodat de soldaten wisten wie Jezus was. Deze Judas-kus is vaak afgebeeld in de schilderkunst. Ook wordt Judas vaak afgebeeld met een zakje muntjes. Judas speelt in het evangelie de rol van verrader en is daarom als enige apostel geen heilige.
Judas zit teruggetrokken naast Petrus en Johannes. Hij heeft daarnaast een zak met zilverstukken in zijn hand, die hij voor het verraad van Jezus ontving. Daarnaast ligt er bij zijn elleboog zout op de tafel, wat vaak gezien wordt als een slecht teken.
Het was bloedgeld. Judas kon niet leven met zijn schuld: 'Hij vluchtte weg en verhing zich,' staat er in Matteüs 27:5. Judas kreeg spijt dat hij Jezus had verraden en beroofde zichzelf van het leven.
Tijdens het laatste avondmaal zei Jezus: "Eén van jullie zal mij uitleveren" (Marcus 14:17-21). Alle apostelen vroegen: "Ik ben het toch niet, Heer?" Toen Judas vroeg: "Ik ben het toch niet, rabbi?", zei Jezus: "Jij zegt het" (Matteüs 26:20-25).
Het herdenkt het Laatste Avondmaal uit de Bijbel van Jezus Christus en zijn Apostelen. Tijdens dit avondmaal zegt Jezus dat er een verrader in hun midden is, zonder te zeggen wie. Het is Judas. Het Laatste Avondmaal is duizenden keren afgebeeld door minstens zo veel kunstenaars.
Na afloop van de maaltijd begaven Jezus en zijn Apostelen zich naar de Hof van Getsemane waar Judas aan de hogepriesters verraadde wie van de aanwezigen Jezus was, door hem een kus te geven. Als loon voor zijn verraad kreeg hij 30 zilveren munten die in de volksmond meestal 'zilverlingen' worden genoemd.
De titel van het boek is een verwijzing naar de Bijbelse figuur Judas, die Christus verraadde en verwijst naar het verraad dat zowel Willem Holleeder pleegde met de liquidaties van degenen die golden als zijn beste vrienden, alsook naar het verraad dat Astrid Holleeder zelf pleegde ten aanzien van haar broer door tegen ...
De brief van Judas is kort maar krachtig. Helaas is niet duidelijk voor wie hij precies geschreven is. Het belangrijkste onderwerp in de brief is het vasthouden aan het geloof zoals dat vanaf het begin van de kerk is doorgegeven.
Het is een Griekse naam die 'geprezen' of 'bewonderd' betekent. Hoewel Judas anders lijkt te zijn, heeft het toch dezelfde betekenis als Juda. Het is een Griekse jongensnaam die 'geprezen' of 'bewonderd' betekent. In de Bijbel komen naast Judas Iskariot, de apostel die Jezus verraadde, nog drie andere Judassen voor.
In de Bijbelse evangeliën wordt beschreven hoe het ging toen Pontius Pilatus, de Romeinse prefect van Judea, rond 33 n. Chr. Jezus Christus ter dood veroordeelde. De gebeurtenis, die leidde tot Jezus' kruisiging én tot de explosieve groei van het christendom, bezorgde Pilatus voorgoed een plek in de geschiedenis.
Te herkennen aan zijn attribuut, de hellebaard. Reeds het Nieuwe Testament waarschuwde deze Judas niet te verwarren met Jezus' verrader Judas Iskariot (Johannes 14:22). In de ene opsomming van de apostelen wordt hij eenvoudig "Judas" genoemd (Lucas 6:16; Handelingen 1:13).
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem.
Barabbas gevangengezet was op verdenking van betrokkenheid bij anti-Romeinse activiteiten. Er was geweld in het spel geweest, maar van wie het geweld was uitgegaan is op basis van de schaarse informatie onmogelijk te zeggen. Misschien was Barabbas inderdaad een politieke verzetsstrijder en een moordenaar.
Judas' vader was Simon Iskariot, wiens achternaam «man van Kariot» betekent.
Daarna zei Hij: 'Neemt, eet, dit is ter gedachtenis van mijn lichaam dat Ik als losprijs voor u geef' (Bijbelvertaling van Joseph Smith, Matteüs 26:22).
Volgens de Bijbel aten Jezus en zijn apostelen tijdens het laatste avondmaal brood en dronken ze wijn. Maar schilders van over de hele wereld hebben de afgelopen decennia steeds meer voedsel op tafel gezet.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Jezus. In de vroegste christelijke kunst wordt God zelf meestal niet afgebeeld. In Mozes' Tien Geboden staat immers: 'Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is'. Door kunstenaars in de eerste eeuwen na Christus werd God daarom vrijwel nooit direct getoond.
De serie Judas – die gebaseerd is op het boek van Astrid Holleeder, de moeder van Miljuschka – verscheen in 2019 op Videoland. Daarin wordt ze Vicky genoemd. Op Instagram vertelt Miljuschka nu waarom voor die naam gekozen is.
De Nederlandse acteur Gijs Naber (38) speelt in de nieuwe, zesdelige tv-serie Judas de rol van Willem Holleeder. De RTL4-reeks is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de zus van topcrimineel Willem Holleeder. Rifka Lodeizen vertolkt de rol van Astrid en Marit van Bohemen speelt haar zus Sonja.