Het verschil tussen een UV-lamp en een LED-lamp is minimaal, want ze geven beide UV-licht af. Het verschil zit 'm erin dat de UV-lamp het licht via een fluorescentielamp uitzendt en de LED-lamp het licht via een Light-Emitting Diodes.
Een LED-lamp is ook een UV-lamp
Wel stralen LED-lampen een hogere concentratie aan UV-licht en meer energie uit. Dit heeft als voordeel dat de gelnagels veel sneller uitharden. Het nadeel is dat niet alle gels geschikt zijn om uitgehard te worden met een LED-lamp. Er bestaan dan ook speciale LED-gels.
Wel is het zo dat LED-Lampen als veiliger beschouwd worden, omdat de handen minder lang onder de lamp hoeven. Het uitharden gebeurt namelijk sneller, waardoor de huid minder blootgesteld wordt aan het UV-licht.
Led-verlichting geeft geen infrarode of ultraviolette straling af, met uitzondering van led's waar het wit licht wordt verkregen met behulp van UV licht. Blauwe en koud witte led-lampen stralen relatief veel blauw licht uit, wat een gezondheidsrisico kan inhouden (“blauw lichtschade”).
De beste keus voor een nagellamp is er 1 die voldoet aan de volgende eisen: UV/LED lamp: hierin kan ieder type gellakken/gel worden uitgehard. Vermogen van minimaal 48W: iedere gellak kan hierin uitharden. Ingebouwde achterzijde: het licht kan niet ontsnappen.
Normale gel nagellak bestaat uit gewone nagellak en UV gel. Hierdoor heb je UV stralen nodig om deze nagellak te verharden. Zonder een UV lamp heb je dus niet zoveel aan deze soort gel nagellak. De tijd van het verharden van gel nagellak hangt of van welke stap je aan het doen bent.
In de meeste gevallen heb je een UV-lamp nodig voor deze nagellak, maar gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg gellak merken die gel nagellak maken die ook zonder lamp werken - wat best prettig is voor als je het fijn vindt om thuis aan de slag te gaan.
Het verschil tussen een UV-lamp en een LED-lamp is minimaal, want ze geven beide UV-licht af. Het verschil zit 'm erin dat de UV-lamp het licht via een fluorescentielamp uitzendt en de LED-lamp het licht via een Light-Emitting Diodes.
UV-straling beschadigt je huid. Voor het grootste deel herstelt de huid vanzelf. Maar dat gebeurt niet altijd. Hoe vaker en hoe ernstiger je huid verbrand, hoe meer je huid onherstelbaar beschadigd raakt.
UV lamp voor de vijver
Bij een UV-C filter wordt het vijverwater langs een lamp geleid die ultraviolet licht uitstraalt. Het water wordt als het ware gesteriliseerd en zweefalgen, ziektekiemen en schimmels worden gedood. Dit levert kristalhelder water op en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten.
Een nageldroger met uv-licht. En dat uv-licht is schadelijk. Uit recent onderzoek door de Universiteit van Californië in San Diego blijkt dat nageldrogers met uv-licht huidcellen beschadigen.
Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Ledlampen met CCFL kunnen zowel ledgels als uv-gels uitharden. Ledlampen zonder CCFL kunnen dus niet alle uv-gels uitharden, vraag daarom altijd aan je leverancier van uv-gel en gellak of het mogelijk is de gel uit te harden met een ledlamp.
De UV lamp is een belangrijk element om je vijver helder te houden. Zweefalgen maken geen kans meer door de schadelijke straling van het UV-C filter. Doordat er in de winterperiode nog nauwelijks algen zullen voorkomen hoef je niet het hele jaar de UV lamp voor de vijver aan te laten staan.
De beste professionele UV-lamp voor gellak, gelnagels of BIAB is de DRM UV/LED Nagellamp XW-S4. Deze slimme nagellamp heeft een dubbele UV/LED-technologie waarmee je vrijwel elk nagelproduct goed en snel uithardt. Ook heeft de lamp een LCD scherm, bewegingssensor en uitneembare bodem.
Heb je net zoals wij, ze allemaal zonder doosje in een verzamelbak liggen, dan kun je het verschil misschien niet zo snel zien. Neem dan een lamp en houdt deze tegen het licht aan. Bij een spaarlamp kun je de 'tl'buisjes in de lamp zien zitten. Een Ledlamp heeft deze niet.
Je kan werken met een ledlamp, maar ook met een UV-lamp. Er wordt soms gedacht dat deze lampen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar is dat ook echt zo? Bekijk het meest actuele bericht over de (on)schadelijkheid van nagellampen hier. Het licht in de ledlamp is in principe niet gevaarlijk.
Blootstelling aan UV-licht
Maar UV is niet alleen schadelijk als je huid eraan blootgesteld is. Blootstelling aan UV-A kan schade aan je ogen veroorzaken. Zo kan het onder andere leiden tot staar, pterygium veroorzaken en schade aan het netvlies geven.
Types ultraviolette straling
Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.
Een UVC-filter wordt buiten de vijver geplaatst, bijvoorbeeld op of achter de vijverrand. Een vijverpomp pompt het vijverwater door een slang naar het filter, waar het de UVC-lamp passeert. Hierbij worden de zweefalgen in het water gedood. Het water stroomt vervolgens door een uitstroomslang terug naar de vijver.
Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Gewone nagellak droogt niet onder een UV- of LED-lamp. Het moet aan de lucht drogen. Gellak daarentegen bevat polymeren die uitharden onder invloed van UV-licht. Ook droogt gewone nagellak niet sneller onder een UV- of LED-lamp.
Nadat de afzondelijke laagjes zijn uitgehard, voelt de lak nog steeds plakkerig. Dit is nodig voor de hechting van de volgende laag. Nadat de CCO Shellac Topcoat is aangebracht, voelt deze nog plakkerig aan. U dient deze plaklaag te verwijderen met CCO Cleaner of alcohol.
3. In de zon Gellak heeft eigenlijk gewoon UV-licht nodig om goed te kunnen drogen. Daarom kun je dus ook gewoon in de zon gaan zitten op een dag waarop de UV-kracht van de zon hoog is.
Nagels lakken in de zon
Het zonlicht hardt namelijk de gellak uit voordat je zelfs maar de kans krijgt om het aan te brengen. Als je kwastje of de gellak in het potje is uitgehard door de zon, kun je het product helaas niet meer gebruiken. Binnen je nagels lakken dus!