Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten. Je varieert daarbij best in soorten fruit. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur fruit van het seizoen.
Voordelen van fruit
Voldoende fruit eten vermindert daardoor de kans op hart- en vaatziekten en waarschijnlijk zelfs ook de kans op diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Genoeg redenen dus, om te voldoen aan het advies van 2 stuks fruit (of 200g) per dag.
Te veel fruit kan tot darmproblemen leiden
Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Het verschilt een beetje van persoon tot persoon hoe veel fruit per dag nog gezond is. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor fructose dan anderen. In principe zit je met 2-3 stuks per dag echter altijd nog wel veilig. Incidenteel wat meer is ook nog niet direct te veel fruit.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Het is aanbevolen om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Een klein stuk fruit zoals een mandarijntje of kiwi telt als een halve portie. Varieer vooral in de fruitsoorten die je lekker vindt! Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten.
Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Mensen kunnen tussen de 25 en 80 gram fructose per dag metaboliseren. Een banaan bevat ongeveer 100 gram fructose per 3,4 gram. Een middelgrote banaan van 120 gram heeft dus ruim 4 gram fructose. Als je geen ander fruit zou eten, zou je 5 bananen per dag kunnen eten zonder de limiet te bereiken.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Van fruit wordt je dus helemaal niet dik en het is ook nog eens heel erg gezond. Je kan dus prima fruit eten tijdens het afvallen. Ga alleen niet onbeperkt fruit eten, maar beperkt het tot 2 a 3 stukken fruit per dag en zorg dat je varieert.
Tip. Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Zonde, want fruit is een gezonde snack boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het verkleint de kans op allerlei ziektes, boost je dagelijkse energiebatterij en zorgt dat je sneller vol zit. De vuistregel is om twee stuks fruit per dag te eten, maar dagelijks 200 gram fruit is de officiële richtlijn.
Zo kun je goed kiezen voor aardbeien en ander rood fruit zoals frambozen, bessen etc. Deze staan erom bekend wat lager in kcal uit te komen. Maar ook een peer, appel of kiwi past goed binnen een energiebeperkt dieet.
De twee stuks fruit staan eigenlijk voor 200 gram fruit. Een gemiddelde appel, banaan, sinaasappel of peer wegen ongeveer 100 gram en kun je dus rekenen als 1 stuk fruit. Andere soorten fruit zoals mandarijnen, kiwi's, pruimen, druiven en bessen wegen minder.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Vitamines en mineralen vind je vooral in groente en fruit. Eet elke dag minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit. Wat fruit betreft worden vooral bessen, zoals blauwe bessen, bosbessen en goji-bessen aangeraden.