Je mag naar "100" of "101" bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt. bvb : bij brand (100) bij ernstig ongeval met gewonden (100 of 101)
Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
De centralist geeft de informatie door aan de agenten via de radio; De agenten houden de Meldkamer op de hoogte; Als op de locatie van de melding het werk erop zit, melden de agente zich via de portofoon weer af bij de Meldkamer. Zo weet de Meldkamer dat die agenten weer beschikbaar zijn voor een melding.
Bijvoorbeeld in Nederland werd aanvankelijk 0011 als alarmnummer in gebruik genomen. In 1990 is in Nederland een uniform alarmnummer ingevoerd als oplossing voor de verwarring bij de Nederlandse burger bij de keuze tussen de regionale toegangsnummers voor de te onderscheiden hulpdiensten.
In het geval van een ernstig auto-ongeval, mag je naar 112 (ambulance/brandweer) bellen als er gewonden zijn of als er sprake is van een voertuigbrand. Je mag naar 101 (politie) bellen als het voertuig een gevaar vormt of de openbare orde stoort.
Door het indrukken van het cijfer 1 wordt men doorverbonden met de centrale voor ambulance en brandweer, door het kiezen van 2 wordt men doorverbonden met de politie (101). Hierna krijgt men iemand aan de lijn.
Nederland liet relatief lang op zich wachten, voordat er een centraal nummer werd ingevoerd. In 1990 kreeg Nederland het alarmnummer 0611. Dit nummer wijzigde in 1997 naar het huidige noodnummer 112.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
In dat geval hangt het af van je telefoon. Een mobiele telefoon belt niet met 112 of 911, je telefoon plaatst een noodoproep op het netwerk waarmee het is verbonden, of elk ander netwerk dat beschikbaar naar ongeacht de provider.
101 voor dringende hulp van de politie in België
Dit nummer kan je zowel met je mobiele als vaste telefoon bellen en dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Dit nummer is gratis.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Aspirant-politieagenten mogen voortaan tot 5 keer deelnemen aan selectieprocedure. Wie niet slaagt voor de selectieprocedure bij de geïntegreerde politie, mag voortaan nog vier keer herkansen.
Als je in nederland 911 belt, wordt je automatisch met 112 doorverbonden.
Goedenavond, Je kunt gewoon 112 bellen, niemand word gedeblokkeert. Further information is also available in our Cookie Policy and our Privacy Policy.
Het noodnummer 112 mag gebeld worden bellen wanneer je denkt dat met spoed politie, brandweer of ambulancezorg nodig is. Een ambulance kan nodig zijn als je denkt dat iemand in levensgevaar is. Bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of een andere levensbedreigende situatie.
In de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie is bepaald dat deze opnames tot een jaar lang bewaard mogen worden. Als men de noodcentrales zonder geldige reden opbelt, kunnen de operatoren in de noodcentrales de oproepen van mensen die echt in nood zijn niet aannemen.
Als je 112 belt krijg je een algemene 112-centralist aan de lijn. De centralist vraagt waar je bent en of je ambulance, brandweer of politie wilt spreken. Daarna krijg je de juiste hulporganisatie aan de telefoon. Als je belt vanaf een vaste telefoonlijn, dan weet de 112-centrale je locatie en telefoonnummer al.
Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.
Bent u doof of slechthorend, dan kunt u via uw mobiel, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112.
Nederland was relatief laat met het invoeren van een alarmnummer. In 1990 werd het landelijke 0611 ingevoerd. Nederlanders konden het alarmnummer bellen voor spoedeisende hulp van brandweer, ambulance of politie. Acht jaar later werd dit nummer, op besluit van de Europese Commissie lidstaten, gewijzigd naar 112.
Vroeger had ieder land en soms zelfs ieder gebied een eigen alarmnummer. Nu is het in bijna heel Europa 112, en dat wordt het ook in steeds meer landen. Dat is natuurlijk wel zo handig als je in het buitenland bent en er iets gebeurt. Vroeger was het alarmnummer 0611.
Telefoontjes 112
In 2021 werd er 3,2 miljoen keer 112 gebeld, dat was een stijging van 150.000 telefoontjes ten opzichte van het jaar ervoor. De jaarverantwoording van 2022 moet nog verschijnen in mei, maar laat volgens de politie wederom een vergelijkbare stijging zien.
Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. Hoe betrouwbaar ben jij?
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.