Stop nooit meer dan vier spijkerbroeken in de wasmachine. Door het wassen van de jeans neemt het gewicht van de broek toe en is deze al snel te zwaar voor de wasmachine. Leg zwarte jeans in een teiltje met azijn voor de eerste wasbeurt, dan trekt de zwarte kleur dieper in de vezels.
Was dan niet warmer dan 30 graden, anders gaat het extra laagje er sneller af. Een nieuwe jeans met een mooie donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut natuurazijn laten weken.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt. Je broek kan je op deze manier gerust bij de bonte was doen en kan je ook gewoon laten centrifugeren.
Was de jeans apart
Een spijkerbroek kan wat kleur afgeven in de wasmachine. Daarom doe je er goed aan om de broek apart te wassen. Stop het liefst ook niet te veel spijkerbroeken bij elkaar in één was.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Je jeans op 60 graden wassen? Dat is een heel slecht idee. Je broek kan hierdoor krimpen, en dat zou jammer zijn als ze net perfect past. Iets anders wat je beter vermijdt, is je wasmachine laten centrifugeren op een toerental dat hoger ligt dan 700.
En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen. Wel lekker makkelijk om je spijkerbroek op deze manier te laten krimpen, En mocht de spijkerbroek te veel zijn gekrompen kan je hem altijd nog als korte broek gaan dragen toch!
Wat kan je doen om je jeans te laten krimpen
*Was je jeans in de wasmachine op 60 graden met gewoon normaal wasmiddel. *Laat de wasmachine op de hoogst mogelijke stand centrifugeren. Door het hoge toerental zullen de vezels in de jeans zich samentrekken waardoor hij iets zal gaan krimpen.
Was jeans binnenstebuiten op een delicaat programma. De eerste keer was je je jeans best alleen zodat de kleuren niet uitlopen, daarna kan je hem samen met donkere kleren wassen. Laat jeans plat op een handdoek drogen. Was je jeans enkel als het écht moet.
Ook dit voorkomt beschadigingen aan je spijkerbroek. Het beste is om spijkerbroeken apart te wassen, was ook nooit meer dan 4 spijkerbroeken tegelijk, dit in verband met het maximale trommelgewicht van je wasmachine. Vooral niet doen!
Was de broek niet te heet; 30 graden is voldoende. Ook door heet water kan de kleur namelijk vervagen en de stof krimpen. Om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden, gebruik je een kleurbehoudend wasmiddel als Robijn Black Velvet.
En voor wie dit nieuw is, het is heel simpel: gooi je jeans in de wasmachine op een heet programma en daarna in de wasdroger totdat ze helemaal droog zijn. Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk.
Stofgewicht wordt gemeten in gram per vierkante meter. Denim wordt doorgaans geweven in gewichten tussen 113 tot 425 gram.
Gemiddeld hebben ze er zeven in de kast liggen. Bij mannen ligt dit aantal iets lager, want zij hebben er gemiddeld vijf in hun bezit. Opvallend is dat de jeans goed is voor het ego van de man. Uit onderzoek is gebleken dat 41% van de mannen een spijkerbroek draagt tijdens de eerste date.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Het is een van de vragen die we het meest krijgen: krimpt katoen op 60 graden? Het juiste antwoord is helaas ja, dat kan. Katoen kun je het beste niet te heet wassen, want bij hogere temperaturen loop je meer risico op het krimpen van de stof.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was).
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Ziekteverwekkende bacteriën of bacteriën uit uitwerpselen werden nagenoeg niet aangetroffen. In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid.
Keer je jeans binnenstebuiten en sluit knopen of ritsen. Was spijkerbroeken het liefst samen, maar was lichte, donkere en bonte wassingen apart. Was niet meer dan vier spijkerbroeken tegelijk om het maximale trommelgewicht van je wasmachine niet te overschrijden.