Geluidsoverlast is verstoring veroorzaakt door lawaai of andere hinderlijke geluiden, zoals omgevingslawaai. Omgevingslawaai omvat geluid dat wordt gecreëerd door verkeer, openbaar vervoer, vliegroutes en pratende mensen. Al deze geluiden gecombineerd kan als onprettig worden ervaren.
Een goede definitie van geluidsoverlast is elk atmosferisch geluid dat hoger is dan 65 decibel (dB), zoals gedefinieerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ter vergelijking: elk geluid boven 75 dB wordt als schadelijk voor je gehoor beschouwd en boven 120 dB is buitengewoon pijnlijk.
Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond. Vaak kunt u nog wel tot 22.00 - 23.00 lawaai maken, maar er wordt dan aangeraden om geen zwaardere machines meer te gebruiken.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager. Soms is een geluidsmeting niet direct de oplossing voor een complex hinderprobleem.
Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
De maximale waarden voor geluid die bedrijven mogen maken zijn: Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Wanneer u zeer ernstige hinder van uw buren ondervindt, is er sprake van onrechtmatige hinder. In dat geval kunt u ervoor kiezen de overlast middels een juridische weg een halt toe te roepen. Wel is het hierbij belangrijk dat u zich bewust bent van het feit dat hinder gedeeltelijk subjectief is.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt al bij 60 dB. Een luidkeels huilende baby slaagt erin – net als een motorfiets – ongeveer 80 dB te behalen. Wie graag een discotheek bezoekt, stelt zich bloot aan een geluidssterkte (max. 110 dB) die vergelijkbaar is met een drilboor of een cirkelzaag.
Wil je illegale onderhuur, hennepteelt of dealen vanuit een woning melden? Dan kun je dit anoniem doen bij het serviceteam. Zulke zaken moet je ook melden bij de politie of via de website van Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 7000.
Het meten van de geluidsbelasting gebeurt meestal niet door particulieren zelf, maar door gespecialiseerde bureaus. Als er sprake is van overlast door bedrijven zal de gemeente vaak de meting doen. In de omgevingsvergunning van bedrijven staan voorschriften die geluidsoverlast moeten voorkomen of inperken.
Burenhinder is, op dagelijkse basis, een echte en ondraaglijke overlast voor de buren. Wat geluidsoverlast betreft, kan buitensporig of repetitief lawaai, zowel overdag als 's nachts, een vorm van burenhinder zijn.
Geluiden onder de 75 dB zijn veilig. Bij sterkere geluiden moet je zorgen dat je je oren niet te lang blootstelt. Zo bereik je bij geluiden van 85 dB na acht uur de veiligheidsgrens.
50 dB(A) in de dagperiode tussen 07:00 en 19:00 uur; 45 dB(A) in de avondperiode tussen 19:00 en 23:00 uur; 40 dB(A) in de nachtperiode tussen 23:00 en 07:00 uur.
Het woord 'stilte' betekent dus niet dat er helemaal geen geluid is. Maar er mogen alleen geluiden klinken die horen bij die plek. Denk aan het geluid van trekkers of melkmachines in een gebied met veehouderij. Het doel is om het gemiddelde geluidsniveau onder de 40 decibel te houden.
130 decibel is de absolute pijngrens van het gehoor. Dit geluidsniveau wordt bereikt door bijvoorbeeld een laagvliegende straaljager. Extreem luid en schadelijk zijn harde klappen of vuurwerk onmiddellijk in de buurt van het gehoor: deze bereiken waarden van 180 decibel.
Bij het kopen van een wasmachine heb je keuze uit de volgende geluidsniveaus: Extra stil (70 decibel of minder) Stil (71 of 72 decibel) Normaal (73 tot en met 76 decibel)
Wel geldt er sinds 2021 een nieuwe wetgeving dat een buitenunit van een airco bij de buren slechts tot 40dB te horen mag zijn. Is het geluidsniveau van de buitenunit hoger, dan moet je zorgen dat jouw buren dusdanig ver weg zitten dat bij hen slechts nog het maximum van 40dB geldt.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Bij ernstige overlast van buren kunt u de verhuurder (bijvoorbeeld de woningcorporatie) vragen om maatregelen te nemen. Deze kan bijvoorbeeld muren of vloeren beter isoleren. Heeft u een koopwoning binnen een gebouw, bijvoorbeeld een appartement, dan kunt u de vereniging van eigenaren (vve) om hulp vragen.
Loopgeluiden van buren worden over het algemeen overdag wel geaccepteerd, mits ze niet te hard zijn, niet te vaak voorkomen en niet te lang duren. De meeste mensen willen hun buren 's avonds, 's nachts en 's morgens vroeg niet horen lopen.