Verhitten ± 6,5 minuten voor 2 ballen. Ontdooid 800W: plaats de ballen op een bord naast een schaal met water. Verhitten ± 5,5 minuut voor 2 ballen. Bevroren: Jus: opwarmen in jus van 85°C voor min.
Magnetron (700 Watt): haal de gehaktballen uit de verpakking en verwarm de gehaktballen in een magnetronbestendige schaal gedurende 4,5 minuut.
Je kan de gehaktballetjes met saus en de puree opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca. 10-15 minuten, de puree ws. iets minder lang. Ze kunnen beiden ook prima worden opgewarmd in de magnetron, afgedekt met magnetronfolie ca.
In de microgolfoven (5 à 10 minuten)
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Verhitten ± 6 minuten voor 2 ballen. Bevroren: Jus: opwarmen in jus van 85°C voor min. 60 minuten tot max. 48 uur.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Gehakt ontdooien in de magnetron
Kleinere stukjes vlees kunnen ook goed in de magnetron worden ontdooid. Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je het gehakt op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast.
algemeenU kunt de gehaktballen 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm in 15 min. met de deksel op de pan op laag vuur.
Geen nood: voeg wat ei toe, paneermeel of brokjes oud brood (eventueel geweekt in wat melk) en een scheut olijfolie. Met een beetje oefening kan je er smakelijke en voldoende malse gehaktballen van rollen.
Haal de gehaktballen uit de verpakking en verwarm ca. 15 minuten. Magnetron: Prik enkele gaatjes in de folie en verwarm de gehaktballen ca. 5 minuten op 600 Watt.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten? Op gehakt en veel ander vers vlees staat een 'te gebruiken tot' datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.
“Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden”, aldus het Voedingscentrum. Het advies luidt daarom: gooi het gehakt weg als het over datum is.
Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen.
Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed. Als je daar een toestelletje voor hebt, kan je vlees dat je niet meteen gaat opeten vacuüm verpakken in kleine porties. Leg het meteen na de aankoop in de koelkast of diepvries.
Gehaktballetjes zijn ideaal als hapje bij de borrel: iedereen houdt wel van een balletje (of twee, of drie) en je kunt ze zowel warm als koud eten. Bovendien zijn ze gemakkelijk om zelf te maken.
Een nog niet gebakken gehaktbal kun je maximaal twee dagen inde koelkast bewaren, maar dan wel goed afgedekt, bij voorkeur in een bakje met deksel. Beter is het om de bal gehakt meteen te braden, en rauw niet lang te bewaren. Een gebraden gehaktbal kun je ook twee dagen in de koelkast bewaren, ook weer goed afgedekt.