Het registreren van paarden gebeurt via het chippen in combinatie met het aanvragen van een paspoort bij een paard. Dat verloopt via paspoort uitgevende instanties (ppi). Zij mogen dit namens RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) uitgeven en registreren de gegevens van het paard in hun database.
KWPN-leden kunnen zelf hun overschrijvingen regelen via het selfserviceportaal MIJN KWPN. De overschrijving kan definitief gemaakt worden door het originele registratiebewijs (stamboekpapier) op te sturen naar het KWPN-kantoor. Voor niet-leden is het uitsluitend mogelijk om het paardenpaspoort op naam te zetten.
Wat moet ik doen bij een eigenaarswijziging? Een officiële eigenaarswijziging is enkel mogelijk met het originele stamboekdocument (paspoort) van het paard of de pony. In het paspoort is een pagina voorzien waarop u de gegevens van de nieuwe eigenaar (de naam en het adres) kan invullen.
Hetzelfde geldt voor een stamboekbewijs. Maar hoe toon je dan aan dat het paard jouw eigendom is? Dat kan door het aandragen van andere bewijsmiddelen, zoals een schriftelijke koopovereenkomst, een factuur of ander betaalbewijs, getuigenverklaringen of correspondentie omtrent de koop van het paard.
De kosten voor het toevoegen of wijzigen van een naam bedragen € 500,-. Nederland: In Nederland mag de naam van het paard veranderd worden. Een naamswijziging kan aangevraagd worden door het paspoort en stamboek-papier naar KWPN te sturen, waarna een nieuw paspoort wordt gegenereerd.
Wil je nagaan of jouw paard in de Nederlandse database geregistreerd staat? In deze zoekfunctie op mijn.rvo.nl kun je het chipnummer of levensnummer van een paard intypen om te zien welke gegevens bekend zijn.
Want zoals je je misschien voor kan stellen, is het best belastend voor een paard om er met twee mensen op te gaan zitten. Fysiotherapeut en osteopaat Heleen Slebos geeft uitleg. “Als je met twee personen tegelijk op één paard gaat zitten, dan zit de achterste persoon op een kwetsbare plek.
De wet neemt tot uitgangspunt dat de bezitter (dat is degene die het paard voor zichzelf houdt) wordt vermoed rechthebbende te zijn. Degene die het paard op stal heeft staan en zegt rechthebbende (eigenaar) te zijn, heeft daarmee een sterke uitgangspositie.
Er zijn geen wettelijke voorschiften vastgelegd hoeveel paarden je particulier mag houden.
Aai eerst schouder en hals, laat hem aan je ruiken en win vertrouwen, voordat je neuzen gaat aaien. Straffen op de neus is uit den boze. Je gooit daarmee al het vertrouwen weg. Overigens wordt een kopstoot van een paard meestal fout begrepen.
Misschien heb jij ergens in de buurt paarden, pony's of ezels (hi hi) staan. Je kunt eens vragen of je mag helpen met het verzorgen of meekijken naar de lessen. Als je echt helemaal gek bent van paarden vind je vaak wel een manier om er mee bezig te zijn. Als dit zo is, zullen je ouders ook zien dat je het echt meent.
Paarden moeten geregistreerd worden zodat inzichtelijk is waar paarden staan of waar ze gestaan hebben. Dat is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een uitbraak van een dierziekte.
Merries kunnen gerust twee weken 'te vroeg' een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen. De merrie vertoont echter wel verschillende tekenen, waaraan te zien is dat de geboorte niet lang meer op zich laat wachten.
Ook zijn er nog geen kosten verbonden aan het koppelen van paarden aan het UBN. De overheid kan niet met terugwerkende kracht kosten in rekening brengen. De houder van een locatie moet naast de registratie bij RVO ook een lokale administratie bijhouden van paarden die tijdelijk aan- of afwezig zijn.
De ruiter of amazone is de persoon die op het paard rijdt. Tijdens de draf kan de ruiter of amazone licht rijden of doorzitten.
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Het is voor paarden stressvol om langdurig alleen te staan en dit kan leiden tot gedragsproblemen. Ze voelen zich onveilig en ongelukkig.
Hoewel het in sommige landen wettelijk verboden is mag je in Nederland wel een paard alleen houden. Het is echter aan te bevelen om je paard samen met een soortgenoot te huisvesten. Een paard is een sociaal dier en leeft van nature in familiegroepen.
Een paard is sterker dan één pk
1 pk is gelijk aan ongeveer 736 watt – het vermogen dat nodig is om een massa van 75 kg in 1 seconde 1 meter verticaal op te tillen. Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.
In woongebied zijn paardenhouders welkom. Bij voorkeur vestigen zij zich in een gebied omschreven als “woongebied met landelijk karakter”. Zowel een professionele paardenhouder, als een semi-professioneel, als een hobbyhouder kan zich hier vestigen.
Pasgeboren paarden worden veulens genoemd, pasgeboren koeien heten kalveren. Een koe van één jaar oud wordt ook wel een pink genoemd. Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.
Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.
Paarden kunnen wel degelijk 'sociale partners' hebben die je kunt beschouwen als vrienden of bondgenoten. Sociale partners zijn te herkennen aan de vele tijd die ze met elkaar doorbrengen. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor elkaar. Soms vormen ze zelfs subgroepen binnen een kudde.