Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
De echte naam van dit feest is Eid-al-Fitr. Dat betekent 'het feest bij het breken van het vasten'. Het woord Suikerfeest wordt door moslims meestal niet gebruikt. Zij hebben het eerder over 'Ramadanfeest' of 'Iftarfeest'.
In Marokko noemen ze het Eid-Al-Fitr, in Nederland staat dit feest bekend onder de naam Suikerfeest. Met dit feest wordt het eind van de vastenmaand Ramadan gevierd, het is binnen de Islam één van de grootste feesten van het jaar.
Het Arabische Eid-al-Fitr betekent "feest van het breken (van het vasten)". Eid of ied (عيد) betekent in het Arabisch feest. Het woord is afgeleid van aud (terugkeren). Fitr (ontbijten) en iftar staan in relatie tot het verbreken van het vasten.
Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een flinke hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden wordt dit feest in Nederland ook wel het Suikerfeest genoemd. Dat komt van het Turkse 'şeker bayramı'.
Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
Wat mag je iemand wensen tijdens de ramadan en Eid al-Fitr (Suikerfeest)? Tijdens de vastenmaand kan je iemand Ramadan Mubarak, Ramadan Kareem of Ramadan Mabrouk wensen. Dat betekent gezegende ramadan. Op Eid al-Fitr zeg je Eid Mubarak (gezegend feest).
Wie vrijdag iemand een fijn Suikerfeest wil wensen, kan dat doen met de woorden 'Mabrouk el Eid'. Deze begroeting betekent vrij vertaald 'Gezegend Feest' en is te vergelijken met het christelijke 'Zalig kerstfeest'.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak of Eid al Fitr Mubarak.
bayram (zn): feest.
Het Offerfeest, of Eid Al-Adha, wordt elk jaar drie dagen achter elkaar gevierd als afsluiting van de maand dat moslims als pelgrims op Hadj (bedevaart naar Mekka) gaan. Met het feest wordt het offer van profeet Ibrahim (Abraham) herdacht, een verhaal dat ook in de bijbel staat. Ibrahim vroeg Allah om een zoon.
Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Dat betekent letterlijk 'feest van het verbreken van de vasten' en wordt gevierd door vroeg in de ochtend gezamenlijk het Eid-gebed te bidden en te ontbijten. Suikerfeest duurt soms wel drie dagen en in deze periode is het juist verboden om te vasten. Familie en vrienden komen samen om te vieren en lekkernijen te eten.
De ramadan (Arabisch: ramadhan, رمضان) (uitspraak: ramadaan) is een speciale, negende maand van de islamitische kalender waarin tussen zonsopgang en zonsondergang door moslims over de hele wereld gevast wordt. Dit vasten heet Sawm.
MAAS EN WAAL - Met de uitdrukking 'Iyi bayramlar' wens je iemand in het Turks een fijn Suikerfeest toe. Met het Suikerfeest wordt traditioneel de Ramadan afgesloten.
Hey Lilly, Dat is: Sugar Festival.
Wil je iemand een fijne ramadan wensen? Zeg dan Ramadan Mubarak of Ramadan Kareem. Dit betekent een gezegende ramadan.
De meest algemeen aanvaarde groeten gedurende deze periode zijn Ramadan Kareem – vertaald als 'gelukkige, overvloedige Ramadan' – en Ramadan Mubarak of 'gezegende Ramadan'.
Moslims voelen zich gezegend dat ze met de Ramadan mee mogen doen. Veel sterkte wensen is dus niet gepast.. Voor iedereen die meedoet: Ramadan Mubarak, oftewel, een gezegende vastenmaand!
Eid mubarak is een Arabisch en Islamitisch woord welke als groet dient tijdens Eid al Fitr. De betekenis van Eid mubarak is zoiets als: gezegend feest of 'ik wens je een gezegend feest'. Positieve woorden, dus.
Kurban bayramınız mübarek olsun!
Ramadan (Arabisch: رمضان, ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender.
Voordat de zon opkomt, staan moslimgezinnen op om samen iets te eten. Overdag eten of drinken ze niets, tot de zon ondergaat. Het avondeten tijdens de ramadan heet 'iftar'.
De Islamitische geschiedenis van het Suikerfeest gaat terug naar het jaar 610 toen aartsengel Djibril (binnen het christendom beter bekend als aartsengel Gabriël) verscheen in een visioen van de profeet Mohammed en verklaarde dat hij een boodschapper was van Allah.