20-22 graden: 2,0 TOG. Bij deze temperatuur moet je qua kleding denken aan een romper met korte mouwen (0,2 TOG), pyjamapakje of zomerslaapzak (1,0 TOG), en een lakentje (0,2 TOG).
Kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden: 2,5 TOG (romper, slaapzak, laken en dekentje). Temperatuur tussen de 23 en 24 graden: 1,0 TOG (baby in de luier met een lakentje of rompertje).
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Kleding, dekens en slaapzakken hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade).
In de winter wordt een romper met lange mouwen en een velours pyjama aanbevolen, terwijl in de zomer een romper met korte mouwen en een lichte katoenen pyjama volstaan. Bij een temperatuur van meer dan 25 graden kun je je baby zelfs in een rompertje en een lichte slaapzak te slapen leggen.
Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of een baby het niet te warm of te koud heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje van je baby te voelen. Dat is de beste graadmeter. Voelt het nekje lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.
23-24 graden: 1,0 TOG. Een luier (2,0 TOG als de luier nog droog is), een rompertje met korte mouwen (0,2 TOG) en een lakentje (0,2 TOG) is vaak al voldoende bij deze temperatuur. 25 graden en hoger: 0,5 TOG.
Bed kort opmaken en deken dwars
Maak het bed van je baby kort op. Leg het laken en de deken overdwars zodat je deze kunt onderstoppen tot ónder het matras. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Kies liever voor een extra deken dan voor verwarming aan op de babyslaapkamer.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Trek je kindje – ook bij warm weer – een katoenen body met lange mouwen en een broekje aan. Zo help je hem zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Huid-op-huidcontact kan heel zweterig zijn bij warm weer.
Als je kindje last heeft van warmtestuwing, kan een symptoom zijn dat de huid rood en vochtig is. Maar soms juist ook droog door de verdamping van transpiratie. Zorg ervoor dat je kindje afkoelt door laagjes uit te trekken en drinken te geven.
Meet bij twijfel over de warmte de lichaamstemperatuur op als je baby heeft geslapen en je de doeken losmaakt. Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert.
Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.
Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Dat vocht voert de warmte weg van je lichaam zodat het langer duurt voordat je het warm krijgt in je slaapzak. Om optimaal warm te worden moet je daarom vlak voor je gaat slapen schone, droge(!) en niet te strak zittende kleding aantrekken. Thermisch ondergoed is ideaal.
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen. Ligt je kindje in een ruimte die kouder of warmer is, dan is het schema hieronder een richtlijn om de laagjes kleding aan te passen.
maat slaapzak 80 cm of 68/80. 12-18 maanden - lengte baby 80-90. maat slaapzak 90 cm of 86/104. 18-24 maanden - lengte baby 90-110.
Bij een klein kind kun je aan het voorhoofd goed voelen of hij het te warm heeft. Ook het nekje of de voetjes zijn een goede indicator. Doe je kind verder verschillende lagen kleding aan als hij gaat slapen en het buiten koud is.
Bij een lichaamstemperatuur lager dan 36°C, heeft je kindje ondertemperatuur. Het is mogelijk dat je de thermometer niet diep genoeg in de anus hebt gebracht. Meet dus nog een keer opnieuw om er zeker van te zijn dat het klopt. Blijft de temperatuur te laag, bel dan je verloskundige of huisarts.
Een pasgeboren baby mag eigenlijk geen verhoging of verlaging hebben (de temperatuur hoort tussen de 36,5°C en 37,5°C graden te zijn). Alles wat daar van afwijkt kan een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld een infectie (maar natuurlijk kan je kindje ook gewoon iets te warm of te koud zijn aangekleed).