Dekton kan er soms ietwat kunststof-achtig uitzien en is ook, hoewel vrij stevig, een breekbaar materiaal. Het materiaal is wel vrij licht en volledig kleurecht. Ook is een voordeel dat bij Dekton keukenbladen een grote variatie in kleuren en nuances mogelijk is.
Zoals hierboven al vermeld is dekton een ontzettend sterk en compact materiaal. Bovendien is het krasbestendig en slijtvast en laat het geen zuren, sappen of andere vloeistoffen door. Het werkblad kan daarom zelfs een leven lang meegaan!
Een Dekton aanrechtblad kent vrijwel geen nadelen. Het enige nadeel dat het aanrechtblad kan hebben is dat het niet in de smaak valt.
Dit moderne materiaal heeft een uiterst hoge dichtheid. Voor een werkblad brengt dat veel voordelen met zich mee. Zo houd je je Dekton werkblad eenvoudig schoon en blijft het blad krasvrij. Je kunt dus zorgeloos koken, smeren en snijden zonder bang te zijn dat je keukenblad beschadigt.
Let altijd op met harde voorwerpen, aangezien dekton niet stootvast is; Pas op met bijtende en zuurhoudende vloeistoffen. Deze vloeistoffen kunnen de bovenlaag beschadigen.
De voordelen van Dekton kort op een rijtje:
Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan Dekton duurder uitvallen dan bijvoorbeeld graniet, composiet of keramiek. Dit hoeft echte niet altijd zo te zijn.
Dekton ziet er bijna het zelfde uit als een natuursteen werkblad, alleen is dekton beter bestand tegen vlekken. Helaas is er wel 1 nadeel bij dekton, het is een van de duurste materialen, per vierkante meter bent u ongeveer €300 tot €400 euro kwijt.
Spoel het oppervlak goed na met water om alle vlekken te verwijderen van het materiaal. Gebruik daarna een schone doek en droog na met keukenpapier. Als de vlekken blijven bestaan, reinig dan het oppervlak met een kalkverwijderaar, een blauw schuursponsje en water.
Composiet werkbladen zijn heel populair en passen in elk type keuken. Het bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Met eigenschappen zoals waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is het de perfecte keuze voor de keuken.
Voor het dagelijks schoonmaken kunt u groene zeep, Dreft of allesreiniger gebruiken. Bij de wat hardnekkigere vlekken kunt u Cif cream gebruiken. Dit is meestal voldoende bij Dekton.
Dekton is sterker dan composiet en slijtvaster dan graniet. Doordat Dekton bestand is tegen vorst, dooien én uv-straling is dit materiaal daarnaast ook uitermate geschikt voor een duurzame keuken buiten!
Dekton is sterk verwant aan keramiek. Het productieproces van Dekton omvat echter ook technieken en ingrediënten uit de glas- en composietindustrie. Onder hoge druk en temperatuur ontstaat tijdens dit proces een ultracompacte massa.
Verschillende diktes
Verkrijgbaar in 30, 20, 12, 8 of 4 mm (Dekton Slim). Een dikte voor elke toepassing, die altijd de beste prestaties garandeert.
In het geval van Dekton heeft u de keuze uit drie verschillende diktes: 12 mm, 20 mm of 30 mm massief materiaal. Wij kunnen het materiaal naast massief ook in een opgedikte vorm leveren vanuit 12 mm, 20 mm of 30 mm massief materiaal.
Een Dekton keukenblad is krasbestendig. Vlekken kun je gemakkelijk weghalen met een vochtige doek. Ook een hete pan kun je op het werkblad zetten: Dekton is hittebestendig.
Dekton® is speciaal ontworpen voor toepassingen binnen en buiten, en voor natte ruimtes.
Dekton bestaat uit een mengeling van kwarts, glas en porselein dat met bijzondere technieken en onder een procédé van hoge druk en temperaturen wordt omgezet naar een ultracompact sterk werkbladmateriaal. Dit materiaal met een ruime kleurkeuze is sterker dan composiet of graniet.
Keramiek aanrechtblad
Keramiek wordt gemaakt van porselein, klei, kleurstoffen en keramische bindmiddelen. Onder hoge druk wordt het materiaal gebakken en geperst, dit resulteert in een bijzonder sterk materiaalsoort. Met alle praktische eigenschappen zijn keramische aanrechtbladen erg populair.
Een keukenblad kan – gelukkig – erg lang meegaan. In Nederland wordt een keuken na gemiddeld twintig jaar vervangen. Een aanrechtblad gaat meestal zo'n vijftien jaar mee. Het ligt natuurlijk ook aan het materiaal van het blad en hoe veelvuldig het gebruikt wordt.
Voor het bewerken van Dekton ® gebruiken jullie waterstraalsnijden. Waarom? Het product is zo hard dat het moeilijk is om te zagen. In sommige gevallen zou dat wel kunnen, maar het is makkelijker met de waterjet.
Een nadeel: dekton is kwetsbaar voor (zware) scherpe voorwerpen. En ook het prijskaartje kan behoorlijk oplopen. Nog een goed keramisch alternatief is Neolith®. Met dit plaatmateriaal kun je allerlei oppervlakken bekleden.
Wij bezochten de productiesite van Cosentino in Spanje. Voor het plaatsen van natuursteen, composiet en DEKTON®, werken we steeds met materialen van Cosentino. We waren al overtuigd van de kwaliteit van deze producten.
Dekton is géén natuursteen, géén keramiek en géén kwartscomposiet maar een hele nieuwe categorie genaamd ultracompacte oppervlakken. Met een nieuw productieproces wordt het proces van het ontstaan van natuursteen nagebootst: onder hoge druk en temperatuur worden de minerale deeltjes van de grondstoffen samengesmolten.
Grofweg kunnen we zeggen dat de volgorde van goedkoop naar duur als volgt is: kunststof aanrechtblad > composiet aanrechtblad > granieten aanrechtblad > betonnen aanrechtblad > aanrechtblad van gehard glas (design).
Door Dekton®'s grote formaat, het snijgemak en lichte gewicht (10 kg/m2) is installatie extreem eenvoudig. Dekton® Slim kan op de originele ondergrond worden geplaatst zonder complicaties.