De Long Black is vergelijkbaar met de Americano, maar wordt gemaakt met 2 shots espresso. Het is afkomstig uit Nieuw-Zeeland of Australië. Over het algemeen heeft de Long Black meer crema dan een Americano. We raden u aan licht gebrande koffiebonen te gebruiken.
Een long black is dus een omgekeerde americano. Een long black bestaat net als de americano uit 1/2 heet water en een 1/2 espresso. Wanneer je een long black wil maken, kan je het beste kiezen voor licht of medium gebrande koffiebonen.
Met de 'long coffee' kun je een soort koffie zetten die smaakt zoals een filterkoffie. Heerlijk als je eens een 'gewoon' bakkie wilt. Met het reservoir voor gemalen koffie kun je ook decaf zetten. Ideaal aan de machines is het stoompijpje.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Inhoud: 120 ml
Een lungo heeft een iets bittere smaak dan een espresso omdat er meer water wordt gebruikt. Het duurt langer voordat al het water door de koffie is geperst. Ook kunnen de koffiearoma's zich beter verspreiden door het grotere oppervlak van het glas.
De koffiesoort lungo dankt zijn naam aan de tijd die het kost om hem te maken. Lungo is namelijk Italiaans voor 'lang'. Lungo is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso.
Lungo, 'de lange', is de mildste van de drie varianten. Wat niet betekent dat hij niet van zich kan afbijten. Voor een lungo heb je 5 à 7 g espressopoeder nodig – dezelfde hoeveelheid koffie als voor een klassieke espresso.
Latte macchiato betekent letterlijk 'gevlekte melk'. Een toepasselijke naam, want deze heerlijke koffievariatie bevat meer melk dan koffie. Maar geen zorgen, door het gebruik van krachtige een espresso komt de smaak van koffie zeker goed tot zijn recht.
Lungo betekent in het Italiaans namelijk lang. Deze koffiesoort is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die je gebruikt.
Koffiesoorten met espresso (zonder melk) Vrijwel iedere koffie is gebaseerd op espresso. Deze koffiesoorten zijn dus altijd zwart, zonder toevoeging van melk, schuim of iets anders.
Het soort koffie is afhankelijk van uw eigen smaak. Daarbij moet u echter wel goed opletten dat u koffie gebruikt met een maalgraad die geschikt is voor uw apparaat. Gebruik voor espresso-automaten fijnere espressokoffie en voor koffiezetapparaten grover gemalen koffie die geschikt is voor koffiezetapparaten.
Een lungo koffie maak je net zoals een espresso, maar dan met extra water. Zo wordt het een minder sterk kopje koffie. Lungo betekent eigenlijk 'lange' koffie. Die naam heeft de lungo te danken aan het feit dat er meer water wordt gebruikt.
De Douwe Egberts Lungo Sterk is een krachtige koffie. De smakelijke aroma's van de Arabica bonen gecombineerd met het stevige karakter van de Robusta bonen geven deze Lungo een zeer intense smaak. De gemalen koffie zit in een aluminium capsule zodat de aroma's het beste vastgehouden worden tot u een kopje koffie zet.
Wat is een Americano? Americano-koffie is de ideale warme drank als u zin hebt in een heerlijke espresso, maar u de smaak ervan te sterk vindt. Want een Americano is niets meer dan een espresso aangevuld met heet water – om precies te zijn: een koffie die uit exact gelijke delen espresso en water bestaat.
Wat is een Grande? Ook de Grande laat niets aan de verbeelding over: een heerlijke grote kop zwarte koffie. De Grande is nog groter dan de Lungo en heeft Amerikaanse roots.
De Americano is een espresso met een beetje heet water. De optimale verdeling is 50 procent water en 50 procent koffie. Dit zorgt voor een zachte en milde smaak waardoor hij minder sterk is dan bijvoorbeeld een Espresso, Lungo of Cappuccino.
De grotere hoeveelheid water en de langere doorlooptijd maakt dat de lungo minder intens smaakt dan een espresso of een ristretto.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
Een flat white is een koffievariatie met een uitgebalanceerde smaak. De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.
Een latte, ook bekend als een caffè latte, is een melkachtige koffie afkomstig uit Italië, geserveerd met een zachte schuimlaag. Een latte lijkt op een cappuccino maar er zijn enkele duidelijke verschillen vooral in de verhoudingen melk, water en koffie.
De americano is eigenlijk de 'gewone' koffie in de koffiebar. Een Americano zet je door een espresso aan te lengen met ongeveer 30ml extra heet water. Zo wordt de smaak een stuk minder intens. Bestel je een 'gewone' koffie dan krijg je meestal een Americano of in sommige gevallen een Lungo.
Spanish coffee is koffie met likeur en slagroom. Het is een variant van de Irish coffee maar in plaats van whisky zit er een Spaanse likeur in, namelijk Likeur 43! De Spaanse likeur geeft de koffie een heerlijke zoete smaak.
1) Maak een Caffè lungo
Als je normaal gesproken een echte espresso maakt, stop je na 25 – 30 seconden. Echter je kunt ook simpelweg het water langer dan de normale 25-30 seconden laten doorlopen. Het resultaat is dan een groter volume koffie.