Wist je al dat appels ontzettend goed zijn voor witte tanden? Vooral de felgroene Granny Smith zijn volgens Metronieuws goed voor een stralend witte lach. Deze appels verwijderen het tandplak van je tanden waardoor deze (op den duur) witter worden. Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter!
Voeding en vocht
Aardbeien, kip, vis, popcorn, rijst en appels eten dragen bij aan wittere tanden. Deze producten hebben een reinigende werking op het gebit dankzij de structuren, kleur en de zuren. Ook voldoende zuivel nuttigen door producten als kaas en melk te eten zorgen ervoor dat het tandglazuur sterker wordt.
De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Hiermee kun je je tanden wit houden of witter maken: Goed poetsen, flossen en rageren op het juiste moment. Mondverzorgings-producten met een natuurlijke blekende werking. De tandarts en de mondhygiënist regelmatig bezoeken.
Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten of azijn dragen bij tot de erosie van het glazuur. Resultaat: het tandglazuur wordt dunner en transparant. Daardoor wordt de dentine – die geel van kleur is – beter zichtbaar door het glazuur. De tanden zien er dan geler uit.
Om je tanden witter te doen lijken, kies je best voor een lippenstift met een koele, blauwe ondertoon. Denk maar aan kleuren als vurig kersenrood, framboosrood, fuchsia, koel roze, bessenpaars of pruim. De logica hierachter zit 'm in de kleurentheorie.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap).
3: Bloemkool en komkommers
Deze groentes bevorderen de speekselproductie. Speeksel is een natuurlijke manier om tandplak weg te halen en de mond te spoelen.
Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk bij het bestrijden van gele tanden. Minimaal 2 minuten tandenpoetsen is essentieel. Ook flossen is noodzakelijk. Laat daarnaast 1 tot 2 keer per jaar eventueel tandsteen verwijderen en de tanden polijsten door de tandarts.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
Over het algemeen duurt het twee tot drie jaar voor uw tanden en kiezen weer hun eigen kleur hebben. Slechte mondhygiëne, roken en het gebruik van veel koffie, rode wijn etc zal de duurzaamheid van de behandeling negatief beïnvloeden.
Tomaten en citrusvruchten zijn eveneens gezond, maar zuurrijk. Je eet ze best tijdens een volwaardige maaltijd, wanneer je speekselproductie op volle toeren draait. Na het eten van zuurrijke voeding is het geen goed idee om onmiddellijk je tanden te poetsen.
Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn goed voor je tanden omdat ze veel calcium bevatten. Calcium draagt bij aan gezonde tanden: het maakt je gebit sterker en beter bestand tegen gaatjes.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Ook voor een gezond gebit is water de beste keuze. Hierin zit immers geen suiker en zuur. Ook ongezoete koffie, thee, melk en karnemelk zijn tandvriendelijk. Beperk het drinken van gesuikerde frisdranken (bv.
Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water. Het tandglazuur kan namelijk aangetast worden door het schurende effect van zout op de tanden. Daarom is het verstandig om een veilige dosis zout te gebruiken, of een mondspoelmiddel te kopen waar een veilige dosis zout in is verwerkt.
Kort samengevat: thee, koffie en wijn bevatten kleurstoffen die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken. Je kunt deze verkleuringen onder andere voorkomen door deze dranken te vermijden, je mond na het drinken te spoelen met water en je tanden goed te poetsen.
Je tanden verkleuren sneller wanneer je rookt of veel eten of drinken nuttigt die vol kleurstoffen zitten. Denk aan koffie, rode wijn, thee, rode vruchtensappen of jam. Andere oorzaken kunnen zijn: Een harde val of een klap op het gebit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Een geel gebit, daar kiest niemand voor. Toch is het hebben van iets verkleurde tanden normaal. Het geel van je tandbeen (dentine) schijnt namelijk door je tandglazuur heen. Dit is de buitenste laag van je tand.
De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.