Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting. De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn: Opgeblazen gevoel.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Enkele uren na de bevruchting smelten de chromosomen van de 2 voortplantingscellen samen tot één cel: het ei. Het begint zijn afdaling via de eileider, waar het wordt gevoed. Dat duurt 3 à 4 dagen. Tijdens die tocht zet de celdeling zich voort en het ei lijkt nu op een moerbei (het wordt “morula” genoemd (4)).
Kwaaltjes als misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, een afkeer voor eten, of juist sterke cravings, eetbuien en pijnlijke tepels en borsten, zijn voor veel vrouwen de eerste zwangerschapssymptomen. De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is met een zwangerschapstest.
Wanneer is de innesteling? De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. – Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Bij een zwangerschap horen allerlei kleine kwaaltjes. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe last hebben van wat buikpijn. Vlak na de bevruchting – ongeveer negen dagen na de eisprong – kun je soms wat buikpijn hebben doordat de bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt.
Afscheiding na bevruchting
Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad.
Niet lang na de bevruchting kun je al merken dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.
Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Waar voel je pijn bij innesteling ? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar.
Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.
Je hebt geen klachten. Heb je geen klachten? Wacht dan met testen tot 2 weken na je laatste keer seks zonder condoom.
Vaak hebben we het over ochtendmisselijkheid, maar je kunt er ook in de middag en avond last van hebben. Je kunt dit al twee weken na de bevruchting ervaren. Het wordt veroorzaakt door de toename van het zwangerschapshormoon hCG.
Direct na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan.
Je hebt veel vaginale afscheiding, wat 3 tot 4 dagen voor je eisprong begint en 1 tot 2 dagen erna aanhoudt. Sommige vrouwen hebben rondom hun eisprong last van misselijkheid, hoofdpijn en rugpijn. Tijdens je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur een halve graad.
Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.
Het hebben van seks tijdens de zwangerschap kan absoluut geen kwaad. Je baby is goed beschermd en heeft tijdens de gemeenschap nergens last van. Goed verpakt in het vruchtwater is de baby helemaal van de buitenwereld afgesloten.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.