Het vasten was al bij de joden bekend. In het Oude Testament wordt één algemeen voorgeschreven vasten- en boetedag genoemd: de Grote Verzoendag, Jom Kippoer (Leviticus 23,27). Jom Kippoer wordt tot op de dag van vandaag in het Jodendom gevierd.
Zowel het jodendom, het christendom, de islam, het bahá'í-geloof, het hindoeïsme als het boeddhisme kennen vastenrituelen. Wanneer men in het Nederlands spreekt over de vasten duidt men op de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen waarin sommige christenen vasten.
De christelijke vastenperiode start na carnaval op Aswoensdag. Aswoensdag valt altijd 46 dagen vóór Pasen (er zijn veertig vastendagen, de zondagen in deze periode tellen niet mee)*, Hemelvaartsdag valt vervolgens 39 dagen later, Pinksteren altijd op de 7e zondag na Pasen, de 49e dag na Pasen of de 50e dag van Pasen.
Het vasten is verplicht voor iedere volwassen moslim tijdens de Ramadan. Uitgezonderd zijn zieken, mensen op reis en vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven.
Vasten kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld versoberen door geen vlees te eten, geen alcohol te drinken, de auto te laten staan of minder op social media te kijken. Maar, je kunt ook iets wél - of vaker - doen, zoals een kaartje sturen of voor iemand bidden.
Alleen als je bewust eet en/of drinkt tussen ochtendschemering en zonsondergang, is het vasten ongeldig geworden. Als dit gebeurt omdat men het vergeten was dat men vastte, moet je gewoon doorgaan met vasten. Het vasten is dus nog geldig als je onderweg naar school per ongeluk een regendruppel inslikt.
Tijdens de Ramadan mogen moslims niet eten of drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Dit geldt voor alle soorten voedsel en drank, inclusief water. Er zijn wel uitzonderingen voor mensen die om medische redenen niet kunnen vasten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en reizigers die op weg zijn.
De vastenmaand is gerelateerd aan de zogenoemde Laylat-al-Qadr, ofwel de 'Waardevolle Nacht'. Dit was de nacht waarin Mohammed volgens de overlevering de eerste Soera van de Koran kreeg van een engel. Als uiting van dankbaarheid stelde Mohammed hierop de vastenmaand in.
De instelling van de ramadan is ook nauw verbonden met de Slag bij Badr op 17 maart 624 na Christus. Het was de eerste grote slag tussen de moslims, de volgelingen van Mohammed, uit de stad Medina, en een leger uit Mekka, op dat moment nog geen islamitische stad.
Oorsprong van ramadan
Moslims geloven dat in 610 na Christus de engel Djibriel (Gabriel) aan de profeet Mohammed verscheen en hem de Koran, het islamitische heilige boek, openbaarde. Die openbaring, Laylat al-Qadr (oftewel de Waardevolle Nacht), zou tijdens ramadan hebben plaatsgevonden.
In het Nieuwe Testament brengt Jezus ter voorbereiding op zijn openbare leven 40 dagen en nachten door in de woestijn om er te vasten (Matteüs 4,1-2). Al vastend stelt hij zich helemaal open voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde.
Wanneer een persoon de gebeden bewust verlaat zonder daar een geldige reden voor te hebben, dan zullen alle goede daden waardeloos worden. Zo hebben dan ook de gevaste dagen geen waarde bij Allah. Dus het vasten is niet geldig wanneer je niet bidt, zowel in Ramadan als bij vrijwillige dagen van vasten.
Afwisselend vasten kan voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan helpen om af te vallen en het verbetert mogelijk de bloeddruk en het cholesterol. Meer onderzoek is nodig naar de effecten op de lange termijn.
3 dagen vasten vernieuwt je hele immuunsysteem
Onderzoeken (bron) hebben aangetoond dat vasten gedurende slechts drie dagen niet alleen je immuunsysteem kan stimuleren, maar het ook volledig kan regenereren, wat weer helpt om een lang en gezond leven te garanderen.
Vasten is volgens de islam bedoeld voor moslims om eigenschappen als zelfbeheersing, discipline en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Het doel is om moslims hiermee aan te leren om hun lusten en verlangens de baas te zijn. Moslims vasten daarom een maand lang tussen Fajr (dageraad) en Maghrib (zonsondergang).
Christenen beginnen de vasten op Aswoensdag, de dag na Carnaval. Veertig dagen lang, tot aan paaszaterdag, eten ze sober: weinig zoetigheid en minder vlees. Zo bereiden ze zich voor op het paasfeest. In de katholieke kerk krijgen mensen op Aswoensdag een kruisje van as op hun voorhoofd.
Ook het hebben van seks is na zonsondergang toegestaan, mits het met de eigen partner is. Liegen, schelden, roddelen en vloeken is tijdens de ramadan extra kwalijk.
Roken is verboden te nuttigen en te verkopen. Haram. Roken is een zonde. Stop ermee en vraag vergeving aan Allah.
Marokkaanse moslims houden zich beter aan de ramadan dan Turkse, blijktuit 'Leefsituatie allochtone stedelingen', een onderzoek onder ruimdrieduizend Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers. Van de Turkendeed ruim 60 procent alle dagen mee aan de ramadan.
De Ramadan is verplicht gesteld in het tweede jaar na de Hidjrah. De Profeet (vrede zij met hem) heeft negen jaren gevast. Het vasten heeft twee fasen gekend. In de eerste fase kon een persoon kiezen om te vasten of een arme persoon te voeden.
Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
Als een kind de leeftijd van 13/14 jaar heeft bereikt, dan is het normaal om dat kind enkele dagen vasten als training te laten houden, zodat hij/zij mag wennen aan het vasten. En als kinderen de leeftijd van 18/19 jaar bereiken, dan kunnen zij volgens de vastgestelde regels beginnen te vasten.
Een vrouw vraagt op een forum of ze aan masturbatie mag doen om de verleidingen van mannen te weerstaan. “Zuster, ga vasten”, is het standaard antwoord. Mannen daarentegen kunnen volgens bepaalde stromingen wel aan masturberen doen, als ze nog niet klaar zijn voor het huwelijk en geen verleidingen willen.
'. Want de sunnah is om het vasten te verbreken met dadels en water. Sunnah is het volgen van de manier hoe de profeet Mohammed, vrede zij met hem, leefde. Wat nu cruciaal is om te weten is dat de sunnah aangeraden is en niet fard wat binnen de islam een verplichting geeft.
Eerst Ramadan inhalen? Het kan zijn dat je nog dagen van Ramadan moet inhalen. De geleerden verschillen van mening over of je de zes dagen van shawwaal mag vasten terwijl je nog dagen in te halen hebt van Ramadan. Het beste is om eerst de dagen van Ramadan in te halen en daarna shawwaal te vasten.