Zo kan je trouwe viervoeter zich na een lange dag vol aandacht terugtrekken. Kies daarom altijd voor een rustige plek in huis. Het is belangrijk dat je hond zich hier wel veilig voelt. Daarom is de beste slaapplaats voor je hond vaak wel in de woonkamer, maar dan in een rustig hoekje of een nis.
Een hoekje van de kamer is vaak een goede keuze, zodat hij zich kan terugtrekken maar toch overzicht kan houden. Zorg ook voor een plek uit de zon, niet naast de verwarming (tenzij u een oude en kouwelijke hond heeft, deze vinden een warm plekje vaak wel prettig) en niet op de tocht.
De slaapplaats
Over het algemeen vindt een hond het fijn om in gezelschap te slapen. Daarnaast ligt een hond graag op een lekker zacht, warm plekje. Natuurlijk verschilt dit wel per hond, er zijn ook honden die liever op een koele plek liggen doordat ze al veel warmte van zichzelf hebben.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Een hond in bed geeft je een veilig gevoel
Behalve een effect op je slaap, hebben honden ook impact op je gevoelens. Met een hond in bed voelen vrouwen zich veiliger en bovendien ondervinden ze minder 'last' of verstoring van hun vierpotige bedpartner dan van hun menselijke bedgenoot.
Honden houden van rennen, spelen, snuffelen, maar zeker ook van slapen. Volwassen honden slapen zo'n 12 tot 14 uur per dag en pups en seniors zelfs meer. De slaaphoudingen van de hond geven meer inzicht in hoe ze zich voelen.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Honden hebben het hele jaar door een comfortabele plek nodig om uit te rusten. Een deken biedt meer dan alleen warmte in de winter. Honden hebben namelijk instinctief de neiging om te 'nestelen' en hun eigen hol te creëren waar ze kunnen schuilen.
De hond heeft immers gedurende de nacht zeker 8-9 uur zijn behoeften niet kunnen doen. Dan een uur of 4-5 later, is het tijd voor een middagrondje. Net voor het avondeten of erna is een volgend moment en dan tenslotte voor het slapen gaan.
Kleine honden kunnen het al koud krijgen zodra de buitentemperatuur onder de 10 °C komt terwijl je bij grote honden vaak pas wat merkt wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. Wanneer de temperatuur onder de 0 °C komt wordt het wel echt te koud voor een hond.
De meeste honden vinden het heerlijk als je hun onder de oren aanraakt, op hun schouders en nek, en onder de kaak. Bij je eigen hond, kan je ook heel zachtjes tussen de wenkbrauwen aaien. Als je dat zachtjes en voorzichtig doet, zullen ze heerlijk de ogen sluiten.
Hondenkussen. Het hondenkussen is vergelijkbaar met de hondenmand, maar de hond ligt hierop minder opgeborgen. Doordat er geen opstaande randen zitten aan het kussen kan de hond beter zijn warmte kwijt. Hondenkussens zijn een stuk dikker dan de manden, deze bevatten namelijk een vulling waardoor de hond zachter ligt.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Wanneer je hond zijn poot op je been legt of tegen je aan tikt, kan het zijn manier zijn om je aandacht te vragen en je te laten weten dat hij graag wat aandacht wil. Stress of angst: Een hond kan zijn poot ook gebruiken als hij gestrest of angstig is.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik. Probeer daarnaast eens wat naar je hond toe te leunen.
Honden gapen, net als mensen, als ze moe zijn, net wakker worden of uit stress. Fysiek gezien verlaagt gapen even kort de bloeddruk en 'koelt' de hersenen. Het is dus heel functioneel.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid. Dat is de reden waarom je als baasje en hoofd van de roedel, vaak een lekkere tongzoen krijgt.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel).
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.