Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima. Leg een aantal gebruikte zakjes in een hoekje of op een plek waar de muizen vaak vandaan komen. Ze zullen geheid uit de buurt blijven.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Check de muren en kastjes op gaten en spleten en maak deze dicht. Zorg er wel voor dat je de gaten dichtmaakt met materiaal waar de muizen niet doorheen kunnen knagen zoals kit, staalwol of ijzergaas. En zorg ervoor dat de gaten in het gaas niet groter zijn dan 5 millimeter.
Gebruik in elk geval geen aluminiumfolie of doorzichtige folie, want muizen ritsen daar zo doorheen. Bewaar ook het eten van je huisdieren in stevige, goed afsluitbare verpakkingen. Muizen likken namelijk hun lippen af bij het zien van sappige hondenbrokken of knapperig vogelzaad.
Muizen lokken met geur
Chocolade en pindakaas zijn veelgebruikte etenswaren om muizen aan te trekken. Kaas, spek en appel kan ook als lokmiddel worden ingezet. Daarnaast bestaan er ook ander lokaas die kan worden gebruikt om muizen aan te trekken. In de basis werken deze lokstoffen allemaal op basis van geur.
Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima. Leg een aantal gebruikte zakjes in een hoekje of op een plek waar de muizen vaak vandaan komen. Ze zullen geheid uit de buurt blijven.
Zorg dat muizen geen eten vinden
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
De geur van chloor kan behoorlijke penetrant zijn. Maar het is wel effectief tegen muizen, zoals andere sterke geuren. Bedruppel watten met chloor en leg bij de spleten en kieren waar muizen het huis kunnen betreden.
Muizen gaan niet vanzelf weer weg. Tenzij je eenmalig met een verdwaalde muis in huis te maken hebt. Het probleem is namelijk dat muizen voor zeer lange tijd kunnen blijven als ze een onderkomen vinden waar volop etenswaren en schuilplekken zijn. Bij veel muizen helpt het zetten van een paar klemmetjes zeker niet.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden.
Muizen kunnen slecht zien en zullen dus vrijwel altijd langs een muur lopen om zich te oriënteren. Ook zijn de beestjes erg goede klimmers en beklimmen ze regelmatig muren om bij bijvoorbeeld een balkon of dak te kunnen komen. In de muren van een gebouw bevinden zich vaak stootvoegen.
Muizen vinden het geluid van de ultrasone verjager zeer irritant. Ze worden verstoord in hun (eet)gewoonten, raken van slag en zoeken liever ergens anders onderdak. De muizenverjager werkt goed in de ruimte waarin het geplaatst is. De geluidsgolven dringen niet door muren heen, waardoor het vooral lokaal effectief is.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Over het algemeen houden muizen het minst van witte chocolade. Melkchocolade en pure chocolade kun je daarentegen wel gebruiken. Chocoladepasta (al dan niet met hazelnoot) zoals Nutella werkt ook er goed om muizen te lokken. Daarnaast kan er ook professioneel lokstof met chocoladegeur worden gebruikt.
Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.
Kan een muis over je heen rennen als je slaapt? Veel mesen zijn bang dat muizen 's nachts in bed zullen komen als je ligt te slapen. Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Om muizen te vangen heb je om te beginnen lokaas nodig om ze naar de val te lokken. Ze zijn verzot op kaas, pindakaas en chocolade. De meest klassieke manier om een muis te vangen is de houten muizenval. Dit type val is vooral efficiënt als je last hebt van slechts een handvol muizen.
De Muskil Excellent muizenpasta is op dit moment het meest geschikte muizengif om muizen te bestrijden. In dit middel zit de werkzame stof Brodifacoum, een antistollingsmiddel dat een inwendige bloeding veroorzaakt. Voor dit middel zijn muizen nog niet resistent.
Muizengif werkt op basis van anticoagulantia, een antistollingsmiddel, ook wel bloedverdunner genoemd. De muis krijgt door het gif een inwendige bloeding en gaat dood. De bloedstolling moet hiervoor ernstig ontregelt zijn, wat pas gebeurt wanneer de muis meerdere keren van het gif eet.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.