Warme kleuren in huis zijn rood, oranje en geel plus alle tinten die ontstaan door deze kleuren te mengen. Ook geelloranje, oranje, roodoranje, donkerrood, roze en roodpaars zijn dus warme kleuren muurverf.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Warmteoverdracht vindt voornamelijk plaats via infraroodstraling. (Bij hoge temperaturen ook door zichtbaar licht, denk aan gloeiend ijzer bij de smidse.) Elk materiaal geeft warmtestraling af. Koudere voorwerpen stralen minder warmte uit dan warmere.
Zwarte zonwering absorbeert meer zonlicht dan dat witte zonwering reflecteert. Dat is dan ook de reden dat er bij het gebruik van zwarte zonwering minder warmte / zon 'overblijft' om uw woning binnen te dringen dan bij witte zonwering.
Maar welke kleur Blauw past bij jou? Je ziet hierboven dat blauw een van de koelste kleuren van de kleurencirkel is. De kleur staat nl.in het midden van de koele kant. Is een van je kleureigenschappen koel kun je deze kleur heel goed dragen.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Tip 1: Wen aan de hitte
Stel jezelf daarom regelmatig bloot aan de hitte. Hoe vaker, hoe beter je ermee om kunt gaan. Het is verreweg het krachtigste mechanisme om met hitte om te gaan. Schuw de zon niet, het is een soort hittetrainen.''
Verschillende kleuren
Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Wit met een rode of oranje ondertoon zijn warme tinten. Denk aan RAL 9001, 9002, 9016 en 9018 . Deze zijn ideaal voor een donkere kamer, waar geen direct zonlicht naar binnen valt. Door de warme ondertoon oogt de kamer lichter en warmer.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Bij een wit doek komt ook meer licht door de vezels (transmissie) en dat zorgt ervoor dat er meer licht en warmte binnenkomt. Vandaar dat er bij donkere zonwering minder warmte 'overblijft' om jouw woning binnen te dringen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Aluminium reflecteert warmte (en infrarood straling); Warmtereflectie brengt watermoleculen in trilling; Warme lucht stijgt op, droge lucht is zwaarder en zakt en blijft hangen; Warme, vochtige lucht beweegt zich via oppervlaktes (de buitenmuur) naar boven (het Coanda-effect).
6 Tips om je huis koel te houden
Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. En zo werkt dat ook voor je huis. Ter vergelijking: zwarte dakbedekking weerkaatst maar zo'n 5% van de warmte en witte dakbedekking wel 85%. Wil jij een koeler huis, dan helpt het dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Bij hitte bevangenheid zónder bewusteloosheid: veel drinken; zoutoplossingen of sportdrank, vermijd koude dranken! Koude dranken zorgen dat de huidvaten vernauwen waardoor warmte niet meer weg kan. bij hitte bevangenheid mèt bewusteloosheid: niet drinken maar koelen! Bel een arts.
Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook cruciale zouten die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen.
Donkere kleuren bieden een betere uv-bescherming dan lichte kleuren, maar absorberen ook meer infraroodstraling en zichtbaar licht. Ze worden echter warmer en zijn daardoor minder comfortabel in de zon.
Gewone kleding
Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Je kunt zoals hierboven al beschreven het beste kiezen voor uv-werende kleding.
De hemelse kleuren zijn niet steeds hetzelfde. De kleur van de lucht wordt bepaald door de lichtinval van de zon op de verschillende (lucht)deeltjes in onze atmosfeer. Al het zonlicht is wit. Wit licht is echter een samenstelling van rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.