Het minuscule sleepbootje is 30 micrometer groot, wat neerkomt op 0,03 millimeter. Dat is zo klein dat hij in theorie door een mensenhaar zou kunnen 'varen'. De Leidse natuurkundigen schrijven over het vaartuig in het wetenschappelijke tijdschrift Soft Matter.
Meer is er niet nodig om de grootste papieren boot ter wereld in elkaar te vouwen. De creatie is bijna 14 meter lang, 117 kilo zwaar en staat in het Duitse Karlsruhe, die in 1715 werd gesticht door markgraaf Karel III Willem van Baden-Durlach.
Zo veel mogelijk marshmallows eten in één minuut
Ze moeten één voor één in je mond en drinken mag niet. Het record Marshmellow eten zonder handen staat op 20 stuks.
Papier kan je niet vaker vouwen dan 7 keer.
Vouwen is duurzamer dan proppen
Om met de deur in huis te vallen: het vouwen van je wc-papier is de duurzaamste keuze. “Door je papier te vouwen, gebruiken vaak minder papier bij het afvegen”, zo stelt de Amerikaanse theoretisch natuurkundige Dr. Sam Novario in MEL Magazine.
Heel soms lukt het wel om papier vaker te vouwen, maar dat kan niet met normaal papier. Het moet heel dun en extreem groot zijn. Een groep Amerikaanse studenten lukte het om een enorm stuk toiletpapier dertien keer dubbel te vouwen. Maar dat ging niet zomaar: het papier was meer dan zestien kilometer lang!
Er bestaat een record voor het zwaarste gewicht aan de geslachtsdelen, maar ook de oogleden kunnen een gewicht heffen. Chayne Hultgren kon in 2009 411,65 kg optillen met zijn oogleden. Dat deed hij door een kar met drie mensen en meer dan 100 kg aan metalen gewichten voort te trekken.
Voor een wereldrecord kun je bijvoorbeeld 100.000 dollar bijschrijven op je bankrekening. En zelfs als je achtste wordt, krijg je nog 4.000 dollar mee naar huis.
Totdat Usain Bolt er op de WK van 2009 in Berlijn op de 100 m 9,58 s en op de 200 m 19,19 s van maakte.
Papier kan je niet vaker vouwen dan 7 keer. Probeer het zelf maar met een A4'tje. Grote kans dat je bij de vijfde keer al moeite krijgt. Wijzelf krijgen het vanaf dit punt in ieder geval niet meer voor elkaar.
Wereldrecords. Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova.
Maar het meest intrigerende wereldrecord in de atletiek blijft toch dat van het verspringen. Mike Powell (foto) sprong 8.95m ver tijdens het WK Atlethiek in Tokyo, dat is 20 jaar geleden. Daarvoor stond het wereldrecord op naam van Bob Beamon: 8,90 m tijdens de Olympische Spelen van Mexico in 1968.
Het wereldrecord verspringen bij de mannen staat op 8,95 m en werd gevestigd door Mike Powell tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Tokio op 30 augustus 1991. Daarvóór stond het wereldrecord sedert 18 oktober 1968 op naam van de Amerikaan Bob Beamon die tijdens de Olympische Spelen van Mexico 8,90 m ver sprong.
De tijger kan zeker 3 meter hoog springen – en verslaat daarmee de beste menselijke hoogspringer, Javier Sotomayor, die er met 2,45 meter wel aardig in de buurt komt. Sotomayors record ligt nog dichter bij dat van het paard Huaso, dat het record houdt voor hoogspringen bij paarden.
Hoger. Maar het kan nog hoger. Het paard Huaso ex-Faithful sprong in 1949 met zijn ruiter Alberto Morales over een sprong van 2.47! Deze sprong staat nog steeds in het Guinness Book of Records als de hoogste paardensprong ooit.
Voor een vrije val waarbij je met 200 km per uur naar beneden suist moet je flink de hoogte in om er lang genoeg van te kunnen genieten. Wanneer je bij ons springt vind je parachutesprong plaats vanaf 10.000 ft, wat neerkomt op zo'n 3.000 meter.
Er bestaan nog meer oude records in de atletiek. Het record voor 800 meter buiten hardlopen is nu het oudste record. Het record is al 40 jaar oud en staat nog wel op naam van Jarmila Kratochvilová. Ook het record voor 400 meter buiten hardlopen is al best oud.
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde.
Dat Bolt de tweestrijd wint, is geen verrassing. Wel dat Mbappé al van bij de start meteen geen schijn van kans maakt. Voor Bolt (36) gaat het om zijn befaamde 100 meter op het WK in Berlijn, toen hij het wereldrecord met 9.58 sneller stelde en daarbij een topsnelheid van 44,72 km/u haalde.
Bij het verspringen moet worden afgezet vanuit of voor een wit gemarkeerd vlak, waarvan de lengte en breedte resp. 0,80m en 1,22m moeten bedragen. Gezien vanuit de looprichting, vormt de afzetlijn in het afzetvlak de achterste grens van het vlak en ligt het dichtst bij de landingsbak (zie tekening).
Een wereldrecord voor de Oostenrijkse schansspringer Andreas Kraft. Hij heeft een afstand van 253,5 meter gesprongen; nog nooit is iemand zo ver gekomen. Het vorige record werd eerder die dag gehaald door een schansspringer uit Noorwegen.
Op 18 maart 2017 verpulverde Stefan Kraft het wereldrecord in het schansspringen. De Oostenrijker vloog in het Noorse Vikersund 253,5 meter door de lucht.
Heel soms lukt het wel om papier vaker te vouwen, maar dat kan niet met normaal papier. Het moet heel dun en extreem groot zijn. Een groep Amerikaanse studenten lukte het om een enorm stuk toiletpapier dertien keer dubbel te vouwen. Maar dat ging niet zomaar: het papier was meer dan zestien kilometer lang!