Ons natuurlijke, zuivere zout wordt nog altijd gewonnen in ondergrondse koepels in Nederland en Denemarken, die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan als gevolg van de verdamping van eeuwenoude zeeën. Ook delven we diep onder het Himalayagebergte op zoek naar het verfijnde roze Himalayazout.
Zout wordt in Nederland gewonnen door oplosmijnbouw. Diep in de grond zit een zoutlaag. Hier wordt zoet water ingebracht, waarin het zout oplost. Het zoute water (pekel) wordt opgepompt.
Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout. Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.
Jozo stond voor keukenzout (natruimchloride, NaCl) waaraan jodide (I-) of jodaat (IO3-) was toegevoegd.
Gezondheidsrisico's van zout
Maar als we te veel natrium binnen krijgen ontstaat het risico op een hoge bloeddruk, wat weer de kans op hartinfarcten, beroerten en nierschade vergroot. Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander.
Van bovenstaande zoutsoorten is Keltisch zeezout de beste keuze. Deze zoutsoort is onbewerkt en bevat van nature veel mineralen. Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout.
Chefs zullen eerder kiezen voor keukenzout. Dat heeft een iets grovere structuur. Zeezout of grof zout heeft dan weer een mildere smaak. Het is geschikt voor vrijwel alle recepten omdat het makkelijk oplost.
Ons normale keukenzout bestaat uit de scheikundige elementen natrium en chloor, natriumchloride. Sommige mensen denken dat het grove zeezout beter is dan het normale keuzenzout, maar ze hebben dezelfde chemische samenstelling. Zeezout is dus niet beter of slechter dan gewoon zout.
De merknaam JOZO staat voor JOdium ZOut, omdat het zout een toevoeging van Jodium had. Maar ondertussen voeren ze ook de merknaam JOZO zonder dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Dat maakt het verwarrend voor de consument. De merknaam Jozo bestaat al sinds 1929.
JOZO jodium zout is een van de meest zuivere zoutsoorten ter wereld. Het wordt in Nederland en Denemarken gewonnen uit ondergrondse zoutlagen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan door indamping van de Zechsteinzee. Met zout breng je smaken tot leven. De grootte van de zoutkorrel is bepalend voor de smaak.
Fleur de sel
Het duurste zout onder de zoutsoorten. Fleur de sel, oftewel de zoutbloem.
JOZO jodium zout is een van de meest zuivere zoutsoorten ter wereld. Het wordt in Nederland en Denemarken gewonnen uit ondergrondse zoutlagen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan door indamping van de Zechsteinzee. Met zout breng je smaken tot leven. De grootte van de zoutkorrel is bepalend voor de smaak.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Maar in de Middeleeuwen was er een grondstof misschien nog wel waardevoller: zout. Het was onmisbaar om eten te bewaren of juist om het op smaak te brengen, maar zonder een zee in de buurt was het voor steden als Krakau moeilijk te krijgen en daarom erg kostbaar.
Top 10 landen met de meeste zoutproductie
Opvallend in de top tien van meest zoutproducerende landen is Nederland, dat met zijn kleine oppervlakte toch bijna 7 miljoen ton zout produceerde in 2017. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de productie van veel grotere landen zoals Turkije, Brazilië en Chili.
Waarom ons zout duurder is? Die vraag krijgen we vaak. Het antwoord is heel eenvoudig, de grootste reden dat ons zout meer kost dan veel andere merken, is omdat de manier waarop we het maken meer kost. Maar daar krijg je dan wel een unieke smaakbeleving en een puur en eerlijk product voor terug.
Bakkerszout is gewoon keukenzout waaraan 50 tot 65 mg jodium per kg zout is toegevoegd. De inname van jodium is belangrijk om groei- of leerachterstanden en stofwisselingsproblemen zoals schildklierafwijkingen te voorkomen.
Het bekendste merk is JoZo zout dat 21 microgram jodium per gram zout bevat.
Als we spreken over bakkerszout hebben we het over zout wat 65 milligram jodium per kilo zout bevat. In Nederland zit er van nature maar weinig jodium in de voeding. Daarom is lang geleden wettelijk bepaald dat bakkers, bakkerszout moeten gebruiken voor het bakken van brood.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid.
JOZO Naturel Keukenzout is het meest bekende pure zuivere zout. JOZO Naturel Keukenzout kan worden toegepast voor speciale recepturen waarbij puur zout de voorkeur heeft.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Deze producten kun je dus beter vermijden en je kunt het beste geen zout toevoegen aan je gerechten. Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant! Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout.
Keltisch zeezout biedt voordelen zoals het feit dat het minder natrium bevat dan andere zoutsoorten. Het lagere natrium gehalte komt doordat het is gemaakt van meer mineralen en minder onzuiverheden bevat wanneer je het vergelijkt met keukenzout.