Over het algemeen zijn de groene bladgroenten ook nitraatrijk en in combi met vis ontstaan nitrosmines en dit zijn wel schadelijke stoffen. Daarom worden ook vaak worteltjes als groente gegeten, zij bevatten geen nitraat.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Het nitraat in nitraatrijke groenten kan omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. Met name in combinatie met vis- en schelpdieren worden nitrosamines gevormd, maar dit gehalte is zo laag dat het risico voor de gezondheid heel erg klein is.
Het voedingscentrum liet in oktober 2014 echter weten dat er geen gezondheidsrisico's aan het eten van spinazie en vis verbonden zijn omdat de hoeveelheid te vormen nitrosamines veel te klein is om daadwerkelijk gezondheidsrisico's te kunnen veroorzaken. Het is dus niet giftig of schadelijk.
Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Dit zijn nitraatrijke groenten. In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente, zoals bloemkool, broccoli of prei. Sommige groenten bevatten veel nitraat.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Daarnaast bevat onze vette vis belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, Omega-3 vetzuur, selenium en B-vitaminen inclusief vitamine B12. Deze veelzijdige en heerlijke visfilets zijn naast hun hoge eiwit- en Omega-3 gehaltes, rijk aan vitamine D, vitamine B3 (niacine) en vitamine B6.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
Tineke van Adrichem-van Mil (43) uit Delft heeft een 'spinazievraag': Waarom is het na het eten van spinazie onverstandig om yoghurt te nemen, wil zij weten. Omdat de calcium in zuivel de opname van ijzer in het bloed remt, zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Er is in de zomer volop verse groene sla en heel veel andere lekkere groenten. Al het frisse en knapperige van die groente is erg lekker met het zachte zilte van gerookte vis. Je kunt voor deze salade meerdere soorten gerookte vis gebruiken zoals zalm, makreel, haring, forel en heilbot.
Spinazie gaat goed samen met bijna alle groenten, behalve tomaten, aardappelen, aubergines, paprika's, maïs, bloemkool, broccoli, kool, spruitjes, champignons, uien, knoflook en bonen.
Sterrenbeeld vissen past bij:
De perfecte liefdesmatch staat geschreven in de sterren, Watermannen zijn het beste in een koppel met: Kreeft, schorpioen en steenbok.
Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's, dioxines en PFAS. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het vetweefsel van de vissen. Eet ook zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vissoorten. Die bevatten maar weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Vanwege die vetzuren heeft vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines de voorkeur.
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Net als de mens, kunnen vissen zelf geen omega-3 aanmaken.
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Sla bevat calcium en fosfor in dezelfde verhouding als melk en hij bevat ook caroteen. Sla moet goed worden gekauwd vanwege de vele cellulose. Sla is dorstlessend en slaapverwekkend.
Rauwe spinazie is gezond om te eten omdat als het op deze manier gegeten wordt alle voedingstoffen het best bewaard worden. In spinazie zit veel vitamine A, K, C en B6, maar ook foliumzuur, calcium, ijzer en magnesium. Allemaal stoffen die het lichaam nodig heeft.
Net als andijvie, rode bietjes en venkel bevat spinazie nitraat. Bij verhitting wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet, dat schadelijk kan zijn voor je lichaam. Om deze reden wordt geadviseerd om niet meer dan 2 keer per week veggies met veel nitraat te eten.
Fabel: Je mag spinazie niet in de magnetron doen
Je kunt volgens de expert voedselveiligheid spinazie gewoon in de magnetron opwarmen. Het is zoals eerder beschreven wel belangrijk om restjes die je later wilt opeten snel te laten afkoelen en in de koelkast te bewaren.
Spinazie is zeker gezond! Het is namelijk een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.