Eetstokjes of kortweg stokjes zijn het traditionele eetgerei van veel Aziatische landen: China, Japan, Korea, Vietnam en Mongolië.
Eetstokjes hebben altijd twee verschillende uiteindes. Het ene uiteinde is wat dikker en vierkant en het andere dunner en rond van vorm. Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt.
Ze houden het bakje/bordje rijst tegen hun mond en vegen met de stokjes de rijst hun mond in. Geen gepriegel dus ;-) je kan de stokjes niet als vervanging zien voor een vork. je pakt de rijst niet.
1. Leg een eetstokje neer tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger. 2. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger (deze mag er iets overheen liggen zodat je meer kracht kan zetten) en pak de eetstok vast met je duim.
Japanners leggen de stokjes horizontaal en niet verticaal zoals in China, omdat Japanners geloven dat stokjes een middel zijn om samen te eten met god. Voor dat zij aan hun maaltijd beginnen zeggen ze ''itadakimasu'' wat ''bedankt voor het eten'' betekent.
Meestal zitten de stokjes nog aan elkaar als je in een restaurant komt (zo weet je ook zeker dat ze nog niet eerder gebruikt zijn) en de kant waar de stokjes aan elkaar zitten is de dikkere kant. Die dikkere kant is het gedeelte dat je in je hand houdt. Pak eerst één eetstokje.
De kunststof stipstokjes zijn duurzaam in gebruik en je kan ze eenvoudig schoonmaken en weer als nieuw krijgen. Neem stokjes direct na het stippen af met wat alcohol dat je op een doekje doet. Een lotiondoekje werkt ook, maar dat is minder duurzaam.
Leg de houten stokjes niet in de magnetron, vaatwasser, droger en oven.
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Meer smaak
Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter.
De Thai eten nauwelijks met eetstokjes! Meestal liggen er lepels en vorken op tafel. Je eet met de lepel, en gebruikt de vork om zaken op de lepel te duwen. Stokjes komen alleen tevoorschijn wanneer er noedels (kuay tiew) worden gegeten.
Volgens de Chinese overlevering werd zo'n 5000 jaar geleden al gebruik gemaakt van 'eetstokjes' in het oude China. Vanaf het moment dat voedsel als vlees en vis met behulp van vuur werd gegaard, fungeerden takjes van bomen en struiken als primitieve hulpmiddelen waarmee het eten uit het hete vuur kon worden geplukt.
Begin je maaltijd door “itadakimasu” te zeggen. Sluit deze af met “gochisousama deshita”. Roken is in Japan nog een groot onderdeel van het dagelijks leven veel restaurants hebben dan ook een (groot) rokersgedeelte. Pas goed op waar je gaat zitten als je niet tegen roken kunt!
Aziatisch eten is aangepast aan stokjes
Niet alleen in China, maar ook in Japan, beide Korea's en Vietnam. Die landen zijn stuk voor stuk beïnvloed door de Chinese eetcultuur. En er is weinig reden om te switchen naar westers bestek, vertelt Wang.
Plaats één van de twee stukjes tussen je duim (helemaal tot aan de hand) en laat het stokje op je ringvinger rusten. De druk van je duim zou voor genoeg druk moeten zorgen om het stokje te stabiliseren. Dit wordt de onderkant. Klem het stokje niet te ver aan het uiteinde, of te dicht aan het begin.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
Met je handen eten gaat goed met rijst, maar als het om plezier en extra zintuigelijke ervaring gaat, kun je natuurlijk ook best spaghetti met je handen eten. Een schaal met kerstomaatjes, paprika en andere groenten in stukjes is een gemakkelijke om mee te beginnen.
In het Westen denken we vaak dat Japanners alles met stokjes eten, maar in Japan eten ze sushi juist met de handen.