In termen van lichtomstandigheden zijn magnolia's niet erg veeleisend. Zowel zon als halfschaduw zijn voor hen behaaglijk. Ze zijn geschikt met voldoende afstand van muren van huizen en passen, afhankelijk van de groeihoogte, tussen groepen bomen. Veeleisender zijn de bomen en struiken met de grond.
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien.
Het is erg belangrijk om een magnolia een beschut plekje in de zon of halfschaduw te geven. Een plek in het noordoosten van de tuin moet dus vermeden worden. Daarnaast houdt deze plant niet echt van veel wind. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem.
Als standplaats kan zowel een zonnige of een halfschaduwrijke plaats worden gekozen. Magnolia's verdragen echter de volle zon alleen maar als de bodem voldoende en gelijkmatig vochtig is. Een humeuze, voedingsrijke en verse bodem met een licht zure of neutrale pH-waarde heeft de voorkeur.
Populaire soorten zijn de dakplataan, moerbei (zonder vruchtjes), amberboom en moeraseik. De plataan en moerbei hebben grote bladeren en schermen het zonlicht erg goed af, terwijl de andere soorten het zonlicht eerder filteren. Alle details over deze bomen vind je bij onze tuintip over dakbomen.
Behalve als struik wordt deze soort ook gekweekt als boom op stam. Deze wordt niet hoger dan 3-5 m waardoor hij ook geschikt is voor een kleine tuin. Houd er wel rekening mee dat magnolia's graag op een plek staan in de zon of halfschaduw, en liefst beschut.
Sommige soorten bloeien twee keer
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer.
Magnolia grandiflora 'Galissonière' is een wintergroene boom die in de landen rond de Middellandse Zee kan uitgroeien tot circa 30 m hoogte.
Magnolia snoeit u het beste na de bloei. Als u nu in de herfst snoeit, snoeit u de bloesemtakken weg. Vaak zijn de knoppen nu al gevormd en kunt u deze al zien zitten. Zitten er takken in de weg, zijn er dode takken of kruisende takken die u sowieso weg wilt halen, dan kunt u deze ook in de herfst/winter wegsnoeien.
Stermagnolia's (Magnolia stellata) blijven kleiner en 1,5 tot 2 meter afstand is voldoende. Dit is anders met de Magnolia Soulangeana. Ze ontwikkelen zich tot metershoge bomen, die het best alleenstaand (solitair) tot hun recht komen.
Als uw Magnolia alba is geplant in een gebied waar het buiten veel regent, heeft hij misschien geen extra water nodig. Wanneer de Magnolia alba jong is of zich net begint te vestigen, zorg er dan voor dat hij 1-2 centimeter regen per week krijgt.
Geen of weinig bloemen: Jonge magnolia's hebben meerdere jaren nodig voor ze gaan bloeien, dus heb geduld! Zorg bovendien voor de juiste grond: die moet zuur tot neutraal zijn. Ook flink snoeien in de zomer kan ervoor zorgen dat hij daarna niet gaat bloeien.
De stermagnolia of magnolia stellata is een kleinere, vroegbloeiende witte magnolia die ook geschikt voor de kleinere tuin. Maar niet schrikken: op den duur kan deze toch ook wel drie meter worden – al duurt het jaren voordat -ie zo groot is.
liliiflora. Het is een langzaam groeiende, grote struik, die een enkele keer tot meerstammige boom uitgroeit. Aanvankelijk breed vaasvormig groeiend, later meer spreidend waardoor een eironde kroonvorm ontstaat.
Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).
Wilt u de boom toch in vorm houden, dan is de winter de beste tijd om te snoeien, omdat de sapstroom dan vrijwel stilstaat. De magnolia heeft snel last van nachtvorst. Wij adviseren u de boom tegen vorst te beschermen door bijvoorbeeld een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.
Toppers: de Magnolia liliiflora 'Nigra' heeft lelievormige rozepaarse bloemen die samen met het blad verschijnen en de hele zomer door blijven bloeien, vaak zelfs tot in de herfst.
Omdat de Magnolia's zuurminnende tuinplanten zijn is het verstandig om ze te combineren met andere zuurminnende struiken. Dat zijn de Hortensia ''Hydrangea'', Rododendron ''Rhododendron'' of bijvoorbeeld de Japanse Rozen ''Camellia''. Tip: Kies rondom uw Magnolia voor bladverliezende struiken.
De magnolia boom is een sterke struik die maar weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig ieder jaar wat tuinturf of zelfgemaakte compost is wel voldoende. Omdat de magnolia geen echt stevige wortels heeft, is het gebruik van boompalen zeker aan te raden. De struik heeft maar weinig last van ziekte en parasieten.
Soorten magnolia
Heel bekend is de forse Magnolia soulangeana, die wel tot vijf meter hoog kan worden. Voor kleine tuinen wordt deze soort te groot, u kunt dan beter kiezen voor een van de veel kleiner blijvende hybriden. Magnolia 'Susan' is een dwergvorm uit Amerika die zo'n twee meter hoog wordt.
Sproei dan elke dag een beetje water op de bloemknoppen met bijvoorbeeld een plantenspuit. Voeding gebruiken kan, maar is niet per se nodig. Na pakweg een week zullen de eerste bloemen zich laten zien. Het kan nog wel enkele dagen tot een week duren voor de bloemen uitkomen.
Bloei en bloeitijd
De bloemen kunnen tot 40 cm groot worden. Bij sommige soorten blijven de bloemen 2 tot 4 dagen mooi, bij andere soorten wekenlang. De bloeitijd is verschillend per soort, maar zit tussen maart en mei. Bij de Magnolia in onze tuin blijven de bloemen ongeveer 4 dagen mooi.
Magnolia's houden niet van wind en staan graag in de zon. Snoeien kun je een magnolia het beste vlak na de bloei, maar eigenlijk is snoeien amper nodig.