Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin. "Tel uit je winst. Het gaat om jongens die beroepsmatig bezig zijn. 's Winters vissen ze illegaal op snoekbaars, 's zomers zitten ze lekker in Spanje."
Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Palingshop.nl verkoopt het hele jaar door verse snoekbaars.
Snoekbaars kan even worden gebakken in de pan, maar smaakt ook heerlijk uit de oven! Meer snoekbaarsrecepten vindt u hier. De snoekbaarsfilets worden gevacumeerd en goed gekoeld in een polystyreen doosje naar u verzonden.
Bij een warm voorjaar zijn de snoekbaarzen eind mei al van de nesten weg en soms ook al diep te vangen maar zeker ook steeds op het appèl aan de sluizen naar zout of brak water. In juli en augustus gaat de snoekbaars zich verspreiden en verplaatsen in scholen.
Tip 1> De juiste stekken
Je kunt hemel en aarde bewegen, maar als ze er niet zitten, dan vang je ze niet. Wat zijn nu de ingrediënten voor goede snoekbaarsstekken? Snoekbaars houdt over algemeen niet van helder water en zoekt graag donkere plekken op, zeker overdag. Snoekbaars wordt ook wel een lichtschuwe vis genoemd.
Er is een enorme beweging onder snoekbaarzen en let hierbij vooral op de zon. Staat deze pal boven het water en vis je 1.5 tot 2 meter diep, werp dan eens wat dieper het talud af. Grote kans dat de snoekbaars zich gedurende de vis dag naar dieper water heeft laten afzakken. Dit geldt ook voor kanalen en vaarten.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op.
Al vis je vanaf de kant, ga je snoekbaars vinden op plekken waar het direct voor de kant al diep is, laten we zeggen meer dan 2.5 meter. Ook plekken waar dicht bij de kant een talud (waar het snel van diep naar ondiep loopt) is, zit vaak snoekbaars.
Als je vanaf de kant gaat snoekbaars vissen dan doe je er goed aan om een wat langere hengel te gebruiken. Zeker bij rivieren heb je kans op stenen bij kribben of een steil talud. Met een langere werphengel voorkom je dan dat je vaak vast komt te zitten. Kies ook voor een molen waar je snel mee kan binnenhalen.
Vis langzaam en bij de bodem. Een zeer langzame aaspresentatie langs de bodem is bij het vissen op snoekbaars in de winter van groot belang. Vis je aas daarbij hoofdzakelijk met de werpmolen binnen, veel minder met de hengel. Het kunstaas komt omhoog door een enkele draai met de slinger van de werpmolen.
Het verkopen van gevangen vis door sportvissers is namelijk niet toegestaan.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Maar ook vissoorten als forel, zalm, platvis, makreel, baars, snoekbaars, brasem en snoek zijn een delicatesse als zij gerookt worden. Vooral leuk (en goedkoop…) als u uw eigen visje gevangen heeft natuurlijk! Vlees smaakt trouwens eveneens uitstekend in de rookoven.
Eet je graag vis, dan moet je snoekbaars echt eens proberen. Naast een prachtig dier is het ook een veelzijdige vissoort die dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Zo kun je hem kruiden met zout, peper en dan bakken in de boter of hem rauw als ceviche bereiden.
De oudere snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen.
Dood aas snoekbaars vissen met de pen
Dit werkt het beste als we de aasvis of het stukje vis een centimeter of 10 a 20 boven de bodem laten zweven. Als je de dobber om de paar minuten zo nu en dan een rukje geeft, dan beweegt de aasvis mee en dat kan de snoekbaars aantrekken.
Voor baars en snoekbaars volstaan meestal softbaits tot een cm of 15. Tot een cm of 10 worden die in de regel zonder stinger gevist. Maar voordat we teveel op details ingaan, eerst iets over het visklaar maken. Een shad is van zichzelf namelijk nog niet visklaar.
De jonge snoekbaars eet kleine beestjes zoals watervlooien, terwijl volwassen snoekbaarzen voornamelijk overgaan op grotere prooien, zoals langwerpige vissen. De snoekbaars heeft een voorkeur voor diep water en heeft een hekel aan te veel licht, wat kan leiden tot sterfte onder jonge larven.
Snoek 45 cm. Snoekbaars 42 cm. Zeelt 25 cm. * voor de baars geldt, met uitzondering van het IJsselmeer, in twee gevallen een uitzondering.
Snoeken voelen zich thuis in gebieden met dichte vegetatie en zacht stromend water, zoals beken, meren en rivieren. Ze houden het meest van koud, diep water. Als de temperatuur te warm wordt, zoeken ze diepere wateren op. Wanneer je gaat snoekvissen, zoek dan naar ondiep water met veel onkruid en gewassen aan de kant.
Geoefende vissers kiezen al snel voor 5 tot 7 grams loodkoppen of minder zelfs, doe je het voor het eerst, dan kun je beter kiezen voor 14 grams of meer. Afhankelijk van de diepte, stroming en wind.
Snoekbaars vissen wordt voornamelijk op de bodem of vlak boven de bodem gedaan. Op het gebied van onderlijnen zijn er ook verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om met een enkele haak (haakmaat 2/4) of enkele dreg (haakmaat 6/8) te vissen.
Vissen > 15 centimeter
Als visser mag u maximaal 5 dode vissen groter dan 15 cm vervoeren en tijdens het hengelen in bezit houden. U mag dus maximaal 5 exemplaren groter dan 15 cm mee naar huis nemen. Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks.
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.
Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd. Het oude Nederlands record snoekbaars van 105 cm uit 2020 – op naam van Igor Vucenic – is daarmee met 1 cm verbroken.