Bij een TIA komt hoofdpijn zelden voor. Bij migraine is vaak sprake van tintelingen in handen en voeten en misselijkheid. Bij Een TIA zie je deze symptomen vrijwel nooit.
In het kort. Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even dicht. Je hebt hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in je gezicht.
Dit is een stollingsmiddel en gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen. Dit geeft bijwerkingen als hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten. Na een paar weken verdwijnen de bijwerkingen meestal. Overleg in het geval van aanhoudende klachten met een arts.
De verschijnselen zijn een zeer plotseling optredende heftige en aanhoudende hoofdpijn en nekpijn. Veel patiënten beschrijven een 'knapje' of slag in de nek. Ook is er vaak sprake van misselijkheid en braken. Als de bloeding zeer ernstig is, kan er beschadiging van hersenfuncties optreden en bewustzijnsverlies of coma.
Diagnose van een TIA
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad. Het komt er immers op aan dat de arts uit je verhaal kan afleiden dat er een TIA is geweest. Als je verlammingen hebt gehad kun je dat vaak wel duidelijk vertellen.
(Vasculaire hoofdpijn is een verouderde term die wordt gebruikt om te verwijzen naar bepaalde soorten hoofdpijn, waaronder migraine, clusterhoofdpijn en koorts die verband houdt met een andere aandoening.) De oorzaak van hoofdpijn na een beroerte is niet geheel bekend.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) gaat er even iets mis in de bloedvaten van de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van je hersenen tijdelijk te weinig bloed. Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan dit tot wel 24 uur duren.
Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke kortdurende verstopping van een slagader, die dezelfde klachten geeft als een herseninfarct. TIA's kunnen een voorteken zijn van een herseninfarct. Mensen die een TIA hebben gehad, lopen dus een verhoogd risico op een herseninfarct.
De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
U mag twee weken na de TIA weer autorijden. Bij beroepsvervoer mag u vier weken niet beroepsmatig rijden. Uw neuroloog beslist dat, vertelt u dat en meldt het in een brief aan uw huisarts. U moet dit zelf melden bij het CBR.
Bel op werkdagen uw huisarts voor een afspraak als 1 of meer van de volgende dingen voor u klopt: U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet minder.
Vraag de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt. Vraag de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt.
Daaruit bleek dat patiënten uit de stressgroep een verhoogd risico hebben op een CVA in de grote en kleine vaten en op een CVA zonder aanwijsbare oorzaak. Er is geen verband tussen stress en cardio-embolische CVA.
Een beroerte zonder het te merken
Het is niet altijd duidelijk te zien dat iemand een beroerte heeft. In zo'n geval wordt er ook wel gesproken van een stille beroerte. Een (klein) bloedvat sterft dan langzaam af, zonder zichtbare of voelbare symptomen.
Op de afdeling Radiologie maken we een MRI/CT-scan van uw hersenen. Met deze scan kunnen we zien of de TIA blijvende schade aan uw hersenen heeft veroorzaakt.
Als u binnen twee weken na de beroerte of TIA geen lichamelijke of geestelijke klachten meer heeft die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, dan mag u na vier weken weer autorijden.
TIA-service
CT-scan van de hersenen; duplex carotiden (vaatonderzoek van de halsvaten); ECG (ElectroCardioGram of hartfilmpje); bloedonderzoek.
Anders dan bij een herseninfarct duren de klachten bij een TIA kort, vaak maar een paar minuten. “Als mensen deze symptomen hebben, moeten ze zo snel mogelijk naar contact opnemen met een arts, ook al zijn de klachten mild en na een paar minuten weer verdwenen”, zegt Faas Dolmans.
Met echografie (geluidsgolven) brengen we de aders in beeld. Daarnaast meten we met een doppler hoe snel het bloed stroomt. Hartfilmpje (ecg): Met een hartfilmpje kijken we of een hartritmestoornis de oorzaak is van de beroerte. Bij een hartritmestoornis komen er soms bloedstolsels vrij.
Mensen die eenmaal een TIA of herseninfarct hebben gehad, hebben een verhoogd risico om opnieuw een herseninfarct te krijgen. Gelukkig kan dit risico sterk worden verminderd, door medicijnen, behandeling van de risicofactoren en een gezonde levensstijl.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.
Sinushoofdpijn. Sinushoofdpijn voelt over het algemeen alsof je pijn hebt in je voorhoofd, de brug van je neus of achter je jukbeenderen, volgens de Cleveland Clinic. De pijn wordt meestal erger als je je hoofd plotseling beweegt en je kunt een constante doffe pijn voelen.