De ideale relatieve luchtvochtigheid in de winter is niet dezelfde als de aanbevolen waarde in andere seizoenen. Het verschil is te wijten aan de vochtigere buitenlucht en de lagere temperaturen ten opzichte van de zomermaanden. In de winter raden we een luchtvochtigheid in huis aan tussen 30% en 50%.
De laagste waarden voor relatieve luchtvochtigheid worden in de lente en in de zomer gemeten. De gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland ligt dan meestal rond 70%. Vanwege de hoge luchtvochtigheid in de herfst en in de winter voelt het buiten bij een lagere temperatuur kil en guur.
De lentemaanden zijn de maanden waarin de lucht gemiddeld gesproken het droogste is. In de zomer loopt de luchtvochtigheid weer op, om tijdens de Hondsdagen (die net begonnen zijn) een hoogtepunt te bereiken. Daarna wordt het in de lucht weer langzaam minder vochtig, vooral in absolute zin.
De reden dat het in de winter binnenshuis veel droger is dan in de zomer, komt dus omdat de koude buitenlucht in de winter veel minder waterdamp bevat, zelfs als het regent. Die lucht halen we tijdens het ventileren naar binnen en verwarmen we vervolgens, waardoor de relatieve vochtigheid daalt.
Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven het percentage van 60 procent komt, bijvoorbeeld rond de 70 procent, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.
Relatieve vochtigheid
Een waarde van 100 procent wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp. De lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50 procent bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
De symptomen van een vochtige slaapkamer zijn een muffe lucht, condens of waterdruppels op de ramen, vochtplekken of schimmels aan de muren en/of plafond en kozijnen, ongedierte (zoals zilvervisjes, huisstofmijt, oorwurmen). Als je deze symptomen herkent, is het zaak snel actie te ondernemen.
Overdag 18 graden en 's nachts 15 graden is volgens GGD Leefomgeving een goede temperatuur om schimmel te voorkomen. Droge lucht is daarnaast goedkoper om te verwarmen. Dit komt doordat vochtige lucht meer massa heeft en dat kost meer energie om te verwarmen.
Ventileer ook bij vochtig weer - buitenlucht is dan vaak schoner en droger dan de lucht in huis. Controleer of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn. Lucht kamers regelmatig, meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Zet wel eerst de verwarming laag, zo voorkomt u onnodig warmteverlies.
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.
Op een warme dag voelt eenzelfde temperatuur niet altijd even warm aan. Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Te droge lucht in huis kan problemen veroorzaken, net als te vochtige lucht. In het ideale geval ligt de luchtvochtigheid tussen 30% en 60%, maar als deze onder de 30% ligt wordt de lucht in huis te droog.
Plakkerig gevoel: Bij hoge luchtvochtigheid kan je huid plakkerig aanvoelen omdat zweet minder goed verdampt. Dit kan ongemak veroorzaken en het kan moeilijker zijn om jezelf koel te houden. Benauwdheid: Hoge luchtvochtigheid kan het gevoel van benauwdheid versterken.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Een goede verluchting is dus een hele snelle oplossing. Je kan je slaapkamer makkelijk ventileren door je ramen vaak genoeg open te zetten. Je kan daarnaast ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zal vochtige lucht afvoeren waardoor de luchtkwaliteit in je huis tegelijk ook beter wordt.
Een slaapkamer mag niet te vochtig, maar ook niet te droog zijn. De ideale relatieve luchtvochtigheid in een kamer ligt tussen de 40% en 70%. Enkele tips om de vochtigheidsgraad in jouw slaapkamer op peil te houden: Laat geen was in jouw slaapkamer drogen.
De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. De hoeveelheid vocht in huis is afhankelijk van het weer en de mate waarin je ventileert. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht zit.
Plaats de hygrometer in het midden van de kamer en niet in de (buurt van de) keuken of badkamer.
In Nederland is buitenshuis de gemiddelde luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%. Dit kan echter sterk verschillen en uiteenlopen van 5% tot 100%. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% is de maximale hoeveelheid vocht in de lucht bereikt en is het vrijwel zeker aan het regenen.