Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
Water bij koffie
Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Water bij de wijn
Om niet te veel te drinken, is het aan te raden om na elk glas wijn een glas water te drinken. Zo drink je minder snel en 'verdun' je de wijn zodat het makkelijker afgevoerd wordt. Ook een goede tip: witte wijn mengen met wat Spa Rood!
Middeleeuwen. Voor het gewone volk was bier in de middeleeuwen de gebruikelijke drank. Het was veiliger dan water, omdat het water in de steden vaak vervuild was, terwijl bier bij de bereiding gekookt en gefilterd werd.
Na de val van het Romeinse rijk groeide bier uit tot een van de meest genuttigde dranken in het middeleeuwse Europa. Vanwege het feit dat de drank tijdens het productieproces verhit moest worden, bevatte het gerstenat namelijk minder schadelijke bacteriën dan water, en was daarmee dus gezonder.
Smaak neutraliseren
Het glaasje water heeft alles te maken met het proeven van koffie. Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven.
Uit onderzoek bleek dat de beste tijd om een koffie te drinken tussen 09:30 en 11:30 uur 's ochtends ligt. Daarnaast bleek dat het weinig nut heeft om tussen acht en negen uur 's ochtends koffie te drinken.
Cafeïne. Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee.
Turkse koffie is nogal sterk en wordt daarom meestal geserveerd met een glaasje water. Dit glaasje water is bedoelt om, voordat je koffie drinkt, je smaakpapillen op te frissen, zodat je extra kunt genieten van de koffie.
80 procent van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Gemiddeld consumeren zij 3 kopjes per dag, 70 procent van de koffieleuten drinkt hun bakkie voornamelijk thuis, terwijl de rest er graag de deur voor uit gaat. Dat bleek vorig jaar uit cijfers van de Koninklijke Vereniging voor Koffie en Thee.
„Het staat een restaurant vrij om te serveren wat ze willen. Daarnaast staat het de gast ook vrij om te beslissen wat te drinken en dus weg te gaan als het water niet naar wens is.”
Een goede richtlijn voor hoeveel koffie per liter water is 60 gram verse, gemalen koffie versus 1 liter vers water. In schepjes zijn het gemiddeld genomen 5 afgestreken schepjes. Als je geen schepje hebt, gebruik dan 5 afgestreken eetlepels.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht.
Koffie en vocht in je lichaam
Uit onderzoek blijkt zelfs dat het drinken van vier kopjes koffie hetzelfde effect heeft op onze vochtbalans als het drinken van vier glazen water. Naast water en thee is koffie (zonder suiker) daarom een gezonde keuze om aan de aanbevolen 1,5 - 2 liter vocht per dag te komen.
Net als alcohol kan cafeïne het slapen bemoeilijken, en dan met name het inslapen. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft.
Teveel koffie werkt averechts
Het kan namelijk tot slaapproblemen leiden, wat een onderschat probleem is. Denk daarbij aan moeilijk in slaap kunnen komen of wakker worden 's nachts omdat je slaap minder diep is. Gevolg: je bent overdag moe en denkt dat op te lossen door nog meer koffie te drinken.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
De cafeïne in koffie zorgt er alleen voor dat het vocht je lichaam relatief sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Maar je verliest niet meer vocht. Je droogt dus niet uit van koffie. De stand is drie-nul voor koffie.
De meest ideale watertemperatuur om koffie mee te zetten is 92-96 °C. Als je kokend water op de koffie schenkt, verbrandt de koffie. Te koud water geeft onvoldoende extractie, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn.
Zoals hierboven gezegd, koffie bevat cafeïne. Deze cafeïne maakt je alerter en je hebt het gevoel fitter te zijn. Dit betekent dat je meer gaat bewegen en de neiging om lui te gaan doen kleiner is.
Vroeger dronken we een liter bier per dag
Bier is wat mensen eeuwenlang dronken, eigenlijk bij gebrek aan wat anders. 'Water stond het laagst in aanzien. Welgestelden dronken bij voorkeur wijn, maar de grote middengroep zat elke dag aan het bier.
Spavela drank wordt voornamelijk gedronken door oudere mensen, omdat het water het bier verdunt zonder de kleur ervan te wijzigen. Tijdens het carnaval wordt het ook regelmatig gedronken om minder snel dronken te worden.
Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd. Mede is een drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt van Ethiopië - de tej - tot Scandinavië. De drank kan zowel warm als koud gedronken worden.