Voor sommige paarden is 13 procent van hun eigen gewicht al zwaar, voor andere dieren ligt die grens op 20 procent. Dit betekent dat de ruiter van een pony van 350 kilo maximaal tussen de 45,5 en 70 kilo mag wegen, inclusief zadel en kleding.
Over het algemeen ondervinden paarden weinig problemen met tussen de 15 en 20% van hun eigen gewicht. Dit is inclusief tien kilo voor het harnachement. Een voorbeeld: een paard met een gewicht van 600 kilo kan bij gemiddeld 17,5% van zijn eigen gewicht dan 105 minus 10 kilo (harnachement) is 95 kilo dragen.
Er zijn verschillende plaatsen op het lichaam van je paard waar je kunt voelen of hij een gezond gewicht heeft. Begin bij het voelen aan de nek van je paard. Hoe breder de nek, hoe meer vet er zit. Voel ook of de manenkam soepel is, een harde manenkam kan duiden op overgewicht.
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Ook volwassenen kunnen op pony's rijden. De Haflinger en Ijslander zijn bijvoorbeeld geschikt voor de wat grotere ruiters. Belangrijk is daarbij een evenwichtige lengte- en gewichtsverhouding tussen pony en ruiter.
Geef een paard dat dikker moet worden goed voedzaam hooi of voordroogkuil en vermijd grofstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. De kwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen. Wil je zeker weten dat de kwaliteit van je hooi goed is, dan moet je het laten testen.
Wil je je paard laten afvallen, dan zal deze meer energie moeten verbruiken dan er in komt. Laat daarom je paard elke dag voldoende tot veel bewegen. Geef minder energierijk krachtvoer, maar zorg wel dat deze voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt.
Een gezond paard is attent en toch ontspannen. De ogen zijn glanzend en de binnenkant van het ooglid heeft een zalmroze kleur. Het paard heeft een zachte, rustige en vriendelijke oogopslag en je ziet geen afscheiding uit het oog komen. Het orenspel is levendig.
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer.
categorie A: pony's met een stokmaat van 1,09 m en minder dan 1,17 m. categorie B: pony's met een stokmaat van 1,17 m en minder dan 1,27 m. categorie C: pony's met een stokmaat van 1,27 m en minder dan 1,37 m. categorie D pony's met een stokmaat van 1,37 m tot en met 1,48 m.
Het duurt tot ongeveer 3 à 3,5 jaar alvorens de groeiplaten van de humerus (bovenarm) en de femur (bovenbeen) gesloten zijn. Tussen 3 en 4 jaar beginnen het bekken en het schouderblad dan te sluiten, alsook de bovenste halswervels. De rest van de wervelkolom volgt als laatste.
Zo kan een Shetlander 20% van zijn eigen gewicht op zijn rug dragen. Dit betekend dat je bij mij op de pony's kan rijden totdat je ongeveer 40 kg weegt en je moet niet te groot zijn. Dus niet groter als 1,40 meter. Een shetlander kan op een verharde weg wel 3 keer zijn eigen gewicht trekken, dat is wel 750 kilo!
Maisproducten zoals geplette maïs en maïsmeel kunnen helpen om je paard dikker te krijgen. Geef niet teveel maïs en laat hem hier rustig aan wennen. Maïs is namelijk rijk aan zetmeel en kan veel problemen veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gevoerd.
De tijdsbesteding van een paard bestaat ruwweg uit 2 tot 3 uur bewegen, afgewisseld met 1 uur rust. Dat patroon herhalen ze de hele dag en nacht door. Houd je een paard een groot deel van de dag of nacht in de stal, dan moet het paard daar voldoende ruimte hebben om te bewegen.
Geef minder krachtvoer en meer ruwvoer. Bij voorkeur langstengelig structuurrijk hooi van een tweede of derde snede. Dit heeft een lagere energiewaarde dan fijn hooi van de eerste snede of kuilgras. Geef het ruwvoer in zoveel mogelijk kleine porties om te voorkomen dat je paard lange tijd zonder eten staat.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
0,5 kg krachtvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag, en bij (zeer) zware prestaties: ca. 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Van nature zijn paarden 60 tot 80% van de tijd bezig met eten.
Paarden die erg veel en graag stro eten moeten in de gaten gehouden worden wat betreft hun vertering. Vaak hebben deze paarden problemen in de vertering, of het hooi of gras heeft (veel) te weinig ruwe celstof.
Dit betekent dat de ruiter van een pony van 350 kilo maximaal tussen de 45,5 en 70 kilo mag wegen, inclusief zadel en kleding.
Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,9 cm. Categorie E: stokmaat van 149 cm t/m 156,9 cm.