Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid.
BLIJF BELEEFD
Volgens de etiquette moet je met een oogopslag of een blik de ober zijn aandacht trekken. Wuiven of je hand opsteken kan ook nog wel, maar doe het beleefd. Een ober aanraken, aan de arm of de elleboog wanneer hij passeert is not done. Fysiek contact is uit den boze.
Kijk de gast aan en spreek duidelijk. Ondersteun zinnen zo mogelijk met gebaren. Veel slechthorenden en doven hebben een aparte manier van spreken. Vraag gerust om herhaling als je de klant niet verstaat en/of begrijpt.
Spa rood: wat lijkt daarop? Algemeen heet spuitwater 'eau gazeuse', maar als je op het terras gewoon een spa rood wilt hebben kun je het beste om een Perrier vragen. Die heeft ongeveer net zoveel bubbels. Een ander bekend merk is Badoit, maar dat merk heeft minder bellen en smaakt voor ons een tikje zout.
Een karaf met kraanwater is in Frankrijk namelijk een onderdeel van het 'couvert' net als zout, peper en het mandje brood, want volgens een Franse wet uit 1967 heeft iedereen recht op water en moeten restauranthouders hun klanten op verzoek bij de maaltijd een gratis fles/karaf kraanwater schenken.
Je kunt het bedrag van de taxirit in Frankrijk naar boven afronden. In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven.
De baguette (spreek uit: 'bah-GHET') is het culinaire symbool van Frankrijk.
De Meir (uitspraak ook in het Algemeen Nederlands [mɛːr]) is een van de belangrijkste winkelstraten in de Belgische stad Antwerpen.
De letter Å heeft in Scandinavische alfabetten een lange en een korte uitspraak. De korte versie representeert de /ɔ/. In het Zweeds staat de Å voor /oː/. In het Deens en het Noors is de lange versie uitgesproken als /ɔː/.
Een ober is iemand die in een restaurant, café, croissanterie of andere eetgelegenheid voedsel (gerechten en maaltijden) en/of drankjes serveert.
Hoe donkerder gekleed, hoe formeler. Zwart is een horecakleur, wanneer een zakenman een zwart pak draagt, zal hij gauw aangezien worden voor een ober. Blauw is de kleur van de dienstverlening.
De bediening in Spanje kun je aanspreken met camarero - ober. Als je gaat proosten zeg je ¡salud! en eet smakelijk is Buen provecho!
Daar zijn een paar regels voor Der = mannelijk: wordt gebruikt wanneer een woord letterlijk mannelijk is. Voorbeeld = Kellner (ober). De andere woorden moet je uit het hoofd leren Die = vrouwelijk: wordt (meestal) gebruikt voor woorden die vrouwelijk zijn in het Nederlands.
U spreek je uit als 'oe', maar Ü spreek je uit als 'uu'. O spreek je uit als 'oh', maar Ö spreek je uit als 'eu'.
Bij de uitspraak van melk mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [melək]. Het is niet verzorgd om een te duidelijke toonloze e te laten horen.
Rouille (spreek uit als roe-je) is een soort pittige knoflookmayonaise.
Als het streepje in de richting van de elf staat, spreek je de klank uit als “e”. “Au”, “aux”, “eau” en “eaux” spreek je uit zoals de “o” in het woord open. De ui spreek je uit als “wie”.
4. Latte macchiato. Volgende keer bestel jij gewoon een latte macchiato, dat je uitspreekt als 'makkiato' en niet als 'masji-ato'.
Penne of pene
Penne wordt uitgesproken met een korte e en de dubbele n is duidelijk hoorbaar, maak je er op z'n Hollands peene van dan heb je het niet meer over pasta maar over een penis.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.