Wat ons brengt bij de vraag: hoe hard is té hard? Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB.
Geluidsniveaus koptelefoon checken
Open de app Gezondheid. Tik op Ontdek en op Horen. Tik op Geluidsniveaus (koptelefoon).
Geluiden van 120 decibel of luider kunnen uw gehoor onmiddellijk beschadigen. Een hoofdtelefoon die op het luidst speelt, heeft meestal een volume van om en bij de 100 decibel en is dus al snel schadelijk voor het gehoor.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten. Maar beperk dan het gebruik van oortjes tot die specifieke situaties en zet voor de rest een hoofdtelefoon op.
Houd u aan de 60/60 regel
Hoe luider de muziek, des te korter kunt u er veilig naar luisteren. Een goede vuistregel voor het veilig luisteren naar muziek is de 60/60 regel. Zet het geluid van uw apparaat waar u muziek op luistert op 60% van het maximale volume en las steeds een pauze in na 60 minuten luistertijd.
Indien men uitgaat van een aanvaardbare blootstelling aan 85 dB(A) gedurende 8 uur per dag, betekent dit dat bij een geluidsniveau van 90 dB(A) er na ongeveer 3 uur blootstelling al kans is op gehoorschade. Voor een geluidsniveau van 100 dB(A) is deze blootstellingstijd nog slechts 15 minuten.
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert.
Een koptelefoon kan ongemakkelijk aanvoelen tijdens het slapen, vooral als je op je zij slaapt. Het is belangrijk om een koptelefoon te kiezen die comfortabel is om te dragen tijdens het slapen en die niet in de weg zit. Als je een koptelefoon draagt tijdens het slapen, kun je minder bewust zijn van je omgeving.
Het gebruik van koptelefoons kan in sommige gevallen slecht zijn voor het gehoor. Dat komt doordat de meeste mensen - zowel volwassenen als jongeren - te lang luisteren en/of een te hard volume instellen. Langdurige blootstelling aan hard geluid via oortjes kan leiden tot gehoorschade.
Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is.
Geluiden onder de 75 dB zijn veilig. Bij sterkere geluiden moet je zorgen dat je je oren niet te lang blootstelt. Zo bereik je bij geluiden van 85 dB na acht uur de veiligheidsgrens. Per 3 dB die erbij komt, krijg je ongeveer een verdubbeling van de geluidsdruk op je trommelvlies.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
In het huidige Convenant preventie gehoorschade versterkte muziek, dat in 2023 afloopt, wordt 103 dB als maximaal geluidsniveau voor versterkte muziek genoemd. Maar in landen om ons heen is die 100 dB en ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt aan om hem te verlagen naar 100 dB.
Ja hoor, bij vrijwel alle draadloze koptelefoons met noise cancelling kun je ook zonder het afspelen van audio gebruikmaken van noise cancelling.
Bovenlangs, achterlangs of aan je oor
Er zijn headsets met een draagband over het hoofd, vaak zijn deze verstelbaar, met een draagband achter het hoofd of je kunt ze in of aan je oor plaatsen. Welke het prettigst is om te dragen, hangt van je persoonlijke voorkeur af. Voor de geluidskwaliteit maak het niet uit.
Zet hem goed op. Het geluid van een koptelefoon staat of valt met de juiste positie op of in je oor. Als de koptelefoon ietsje scheef zit, klinkt het geluid al minder goed tot ronduit slecht. Dus neem even de tijd om de hoofdband in te stellen.
Wordt het aantal bronnen twee keer zo groot, dan neemt het geluidsniveau toe met 3 dB.
Koptelefoons. Met geluid over of op je oren hebben we het over over ear en on ear koptelefoons. Een over ear koptelefoon sluit je over het algemeen beter af van je omgeving dan on ear koptelefoons. Koptelefoons zijn minder makkelijk mee te nemen dan oordopjes, maar leveren over het algemeen een betere geluidskwaliteit.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
En dat kan natuurlijk onprettig zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert geluid boven 65 decibel (dB) als geluidsoverlast. Geluid wordt schadelijk vanaf 80 decibel en is pijnlijk boven 120 decibel. Wordt u te lang blootgesteld aan harde geluiden, dan heeft u kans om gehoorschade op te lopen.
Geluidsssterkte wordt uitgedrukt in decibel (dB). De gehoorgrens ligt bij 0 dB, een geluidsniveau waarbij de meeste mensen al niks meer horen.