USB-A is de standaard USB aansluiting, de allereerste. Deze aansluiting vind je op de meeste USB kabels. Dit is ook de aansluiting die op je computer zit. De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting.
Vandaag kan je een USB 3.0 Type-A-poort eenvoudig onderscheiden van een USB 2.0 Type-A-poort doormidden van het kleurtje: fabrikanten kiezen er meestal voor om de 3.0-poort een felblauw accent mee te geven. USB Type A is de aansluiting die we allemaal herkennen.
U kunt zelfs een USB 2.0-kabel gebruiken om een USB 3.0-apparaat aan te sluiten op een USB 3.0-poort van uw computer. Als het apparaat, de kabel of de poort echter USB 2.0 is, zijn de overdrachtsnelheden ook beperkt tot die van USB 2.0.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom! Let op: het langzaamste apparaat bepaalt dan de snelheid. Voorbeeld: heb je een USB 3.0-stick en een USB 2.0-poort, dan zal de stick op USB 2.0-snelheid werken.
Meer snelheid
In theorie zou USB 3.0 tot tien keer sneller zijn dan USB 2.0. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Een USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker. Daarnaast herken je USB 3.0 aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1. De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s.
Als je de kleine digitale media fysiek gaat vernietigen dan heb je daar een hele fijne shredder voor nodig. Voor de allerkleinste digitale media moet er zelfs op 1 mm geshreddered worden. De meeste USB-sticks worden prima vernietigd in de mobiele harddisk shredder van IT-Recycling.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 8 GB voldoende. Wil je ook muziek en foto's opslaan, dan is het verstandig om voor 16 tot 32 GB te kiezen. Als je de usb-stick wilt gebruiken voor het opslaan van een flink aantal grote video's (zoals films), ga dan voor 64 GB of meer.
USB-A is de standaard USB aansluiting, de allereerste. Deze aansluiting vind je op de meeste USB kabels. Dit is ook de aansluiting die op je computer zit. De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting.
USB 3.0 bracht de Gen 1-snelheid van 5 Gbit/s, terwijl bij USB 3.1 10 Gbit/s alias Gen 2 werd toegevoegd. Het minder gangbare USB 3.2 bracht 20 Gbit/s alias Gen 2×2, terwijl de snelheid van 40 Gbit/s die is toegevoegd met USB 4 en afgeleid is van Thunderbolt, officieel Gen 3×2 heet.
USB-C zal op termijn zowel USB-A als USB-B opvolgen. USB-C is ongeveer even groot als een micro-USB-aansluiting . Het verschil is dat de aansluiting symmetrisch is. Oude USB-kabels kun je maar op één manier in de poort stoppen, bij USB-C maakt het niet uit hoe je hem in de poort plaatst.
USB 2.0. In 2002 werd USB 2.0 (High-Speed) geïntroduceerd Deze versie is backwards compatible met USB 1.1. Het verhoogt de snelheid van de randapparatuur-naar-pc-verbinding van 12 Mbps tot 480 Mbps, of 40 keer sneller dan USB 1.1. In de poortnaam zit "Enhanced," "Enhanced Host" of "Universal Host."
Hoe ziet de usb C poort eruit? De usb C poort is een ovale poort. Ook is de poort kleiner dan een usb A. Daarbij is de usb C aansluiting symmetrisch.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
USB-C wordt verplicht voor elk nieuw toestel vanaf de herfst van 2024. De wet om een algemene laadstandaard is al jaren in ontwikkeling en is nu een feit.
Vermoedelijk krijgen nieuwe iPhones al vanaf volgend jaar een usb-c-aansluiting, omdat die telefoons vaak zeker twee jaar verkocht worden. Veel andere Apple-apparatuur zoals iPads en MacBooks zijn inmiddels allemaal voorzien van usb-c-aansluitingen.
Om gegevensverlies te voorkomen, is het belangrijk dat u externe hardware zoals harde schijven en USB-stations op veilige wijze verwijdert. Zoek in de taakbalk het pictogram Hardware veilig verwijderen.
Een USB-stick is, net als iedere andere gegevensdrager, onderhevig aan slijtage. In een USB-stick zitten geheugenchips met daarin geheugencellen die na verloop van tijd defect zullen gaan. Hierdoor kan plotseling data verlies optreden.
Usb veilig verwijderen
Klik met de rechtermuisknop op het pictogram. Een overzicht van alle apparaten die via usb zijn aangesloten, opent. In zwarte letters staat er 'Naam apparaat uitwerpen'. Klik op de aansluiting die u wilt loskoppelen.
USB-C is sinds een paar jaar de nieuwste USB aansluiting op smartphones en laptops. De multifunctionele poort wordt gebruikt voor het overzetten van data en om het apparaat te laden. De USB-C poort is in vele opzichten een verbetering op de eerdere USB-A, Mini USB of Micro USB poorten.
Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde. Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken.
Ter samenvatting: USB 3.1 is een doorontwikkeling van USB 3.0, om welke reden het consortium voor 3.1 in plaats van 4.0 heeft gekozen. Waar er bij USB 3.0 nieuwe aders in USB-kabels werden toegevoegd met een bijbehorende noodzaak voor nieuwe connectors, is USB 3.1 hardwarematig identiek aan USB 3.0.