Koffiebonen, blaadjes van de theeplant, cacaobonen, guaranabessen en kolanoten bevatten bijvoorbeeld cafeïne. Hierdoor zit in producten die daarmee gemaakt worden ook cafeïne. Denk aan koffie, thee, chocolade, energiedranken en cola.
Cafeïne krijg je voor het grootste deel binnen via koffie, thee, energiedranken en cola. Koffie en thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Frisdranken zoals cola en energiedranken staan niet in de Schijf van Vijf. Het advies van het Voedingscentrum is frisdranken niet of alleen bij uitzondering te drinken.
Teveel cafeïne is niet gezond
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Vaak wordt gedacht dat dit sterke kopje koffie ook extra veel cafeïne bevat. Dat is een fabel. Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso.
Je kunt aan de werking van cafeïne wennen ofwel tolerantie ontwikkelen. Voor mensen die heel veel koffie drinken is een of twee kopjes koffie in de ochtend niet meer genoeg om wakker te worden. Bij hen is sprake van een tolerantieontwikkeling.
Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
Omdat cafeïne invloed heeft op de alertheid, behoort de stof tot de drugs. Het valt in dezelfde categorie als cocaïne en taurine, alleen is de werking van cafeïne veel minder. De werking van cafeïne. Binnen drie – vier minuten is de helft van je cafeïne consumptie al opgenomen in het bloed.
Cafeïne is een stof die uitdroogt, net als alcohol en zout, en wanneer het ons lichaam aan de o zo belangrijke hydratatie ontbreekt, kan dit ook in de huid tot uitdrukking komen. En acne? Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Chocolade
Cacaobonen bevatten van nature cafeïne. Daarnaast bevatten ze ook theobromine (een bittersmakend alkaloïde) dat ook stimulerend werkt.
Met 150 mg cafeïne per blikje verdient Monster Energy Ultra de titel van energiedrank.
In 250 ml Coca‑Cola en Coca‑Cola zero zit 24 mg cafeïne en in 250 ml Coca‑Cola light zit 32 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Wil je liever geen cafeïne innemen? Kies dan voor Coca‑Cola zero sugar cafeïnevrij.
Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Nee, koffie is niet verslavend. In koffie zit cafeïne. Als je regelmatig cafeïne neemt, bijvoorbeeld een paar koppen koffie per dag, dan went je lichaam aan de cafeïne. Als je dan van de ene op de andere dag helemaal stopt met het drinken van koffie, dan kun je wel last krijgen van een aantal klachten.
Cafeïne of coffeïne, waarop theïne, matheïne/mateïne en guaranine analoga zijn, is een alkaloïde die onder andere van nature voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.
Maar wat kun je doen aan dat trillerige gevoel? Allereerst is voldoende beweging goed voor de vertering van koffie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt tussen het koffie drinken door. Producten eten waar veel kalium of magnesium in zit (zoals melk en bananen) helpt ook.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Een lading ongeroosterde koffiebonen wordt geweekt in heet water, waardoor de cafeïne vrijkomt. Dit proces wordt uitgevoerd totdat alle cafeïne en koffiebestanddelen opgenomen zijn in het water. De bonen worden daarna opgevist en afgevoerd.
Cafeïne blijft tot zes uur in ons lichaam actief.
Cafeïne pillen zijn supplementen die hoge concentraties cafeïne in pure vorm bevatten. Ze worden gebruikt door mensen die willen profiteren van de gezondheidsvoordelen van cafeine, zoals meer energie en een versnelling van de stofwisseling. Cafeïne capsules worden gemaakt van natuurlijke of synthetische cafeïne.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar nieuw is, dat ook een paar koppen per dag al schadelijk kunnen zijn voor het functioneren van het hart.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
De belangrijkste effecten zijn: Meer alertheid: je voelt je wakkerder. Minder vermoeidheid: je voelt minder pijn en kan sportprestaties langer aanhouden. Betere prestaties: cafeïne stimuleert adrenaline, wat o.a. de bloeddruk verhoogt en meer bloed naar de spieren pompt.