Zulke reusachtige courgette kun je nog prima verwerken in ovenschotels - bijvoorbeeld in plaats van aubergine in een moussaka - of in een lekkere tajine met lamsvlees, veel knoflook en verse kruiden.
Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Het binnenste van courgette creatiever gebruiken kan ook; samen met ricotta, basilicum en flink wat zwarte peper is het ook een prima smaakmaker in raviolivulling. Vertoef je liever in Midden-Oosterse sferen? Stoof de binnenkant dan aan met een teentje look, komijn en wat piment.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Schillen is niet nodig en de witte zachte pitten kun je gewoon eten. De courgette kun je door de helft, in reepjes, plakjes en/of blokjes snijden. Als je de courgette wilt grillen, kun je de courgette ook in lange, dunne plakken snijden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een groentesnijder of (kaas)schaaf.
Het Voedingscentrum adviseert contact op te nemen met de huisarts, wanneer u na het eten van bittere courgettes klachten krijgt. Die kunnen bestaan uit buikpijn, hevige krampen, braken, diarree, duizeligheid en hartkloppingen.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Het begint vaak met misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, overgeven en diarree (mogelijk zelfs bloederig). Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen bij onvoldoende drinken.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Ze lijken qua structuur dan ook meer op hun neefjes pompoen. Je hoeft ze dan ook echt niet weg te gooien. Zulke reusachtige courgette kun je nog prima verwerken in ovenschotels - bijvoorbeeld in plaats van aubergine in een moussaka - of in een lekkere tajine met lamsvlees, veel knoflook en verse kruiden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De courgette heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt het beste vaststellen of een Courgette niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Courgette slap, rotte plekken vertoont of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed. Gebakken courgette kun je ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Snij de pompoen of courgette in de lengte open en lepel het zaad eruit, zonder al te veel pulp. Spoel het daarna schoon met water. Soms komt het zaad moeilijk los van de pulp. Laat het geheel dan een nachtje weken in water op kamertemperatuur.
Als courgette bitter smaakt, heeft consumptie een hoog risico op vergiftiging met in het ergste geval fatale gevolgen. De oorzaak van de bittere smaak zijn de eigen, giftige cucurbitacines van de plant, die worden gekweekt uit premium supermarktvariëteiten en vaak voorkomen in courgette in de hobbytuin.
Van 1 plant kun je, afhankelijk van standplaats, het weer, vocht en voeding, wel 20 tot 40 courgettes in 1 tuinseizoen oogsten. Eet ze vooral dezelfde dag nog, want dan zijn ze het lekkerst, maar je kunt ze op een koele en donkere plaats ook nog wel 2 of 3 dagen bewaren.
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Maar, de courgette kan ook gewoon in een koekenpan of braadpan gebakken worden, in de magnetron, en zelf gegrild op een grill of op een barbecue. Een veelzijdige groente dus, vandaar dat deze groente ook vaak gebruikt wordt als vleesvervanger.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Gebruik je oude courgettes? De schil van oude courgettes kan je soep een ietsepietsie bittere smaak geven. Je kan dit oplossen door de courgettes eerst te schillen. We raden echter aan courgettes nooit te schillen, want de meeste smaak, vezels, vitaminen en mineralen zitten immers in de schil.
Oude courgettes kunnen bitter worden. In dat laatste geval snij je ze in schijfjes en laat ze wat zweten in een zeef met zout: uitwringen en bakken in de olie. Aanbranden willen ze ook al niet, je moet moeite doen om met courgette iets te doen mislukken.
Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster. Het invriezen van courgettes doe je best in twee fases. Schik ze naast elkaar op een schotel en vries de schijfjes zo in.
Je vraagt het je misschien af. En als we het dan toch over rauwe courgette hebben: is het ook gezond? Het simpele antwoord: ja en ja! Je kunt courgette ook prima rauw eten.
Eventueel water koken en 30 seconden blancheren in het kokende water. Daarna goed laten uitlekken en droog deppen met keukenpapier. Luchtdicht verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.